Kuvituskuva yo-kirjoituksista. (openbiomi.com)


Ylioppilaskirjoitusten ei pitäisi määrittää koko tulevaisuutta eli olen sitä mieltä, että pelkästään yo-papereilla ei pitäisi päästä opiskelemaan korkeakouluun. Se voi olla toisena vaihtoehtona, mutta ehdottomasti pitäisi olla mahdollisuus onnistua myös pääsykokeiden kautta. Miksi näin? 

Kaikki eivät selviydy ylioppilaskirjoituksista yhtä mallikkaasti kuin toiset, ja se ei välttämättä johdu vain panostuksen puutteesta. 

Kirjoituksiin voivat vaikuttaa niin monet tekijät, kuten esimerkiksi oma elämäntilanne kokeiden aikaan tai paha stressaaminen, jotka kummatkin peilautuvat suoritukseen. Esimerkkinä henkilö, joka on valmistautunut kirjoituksiin runsaasti aikaa käyttäen. Juuri kirjoitusten alla tapahtuu kuitenkin jokin itsestä riippumaton asia, mikä vaikuttaa väkisin omaan suoritukseen. Tarpeeksi painavan syyn takia pystyy pyytämään erityisjärjestelyjä omaan koetulokseen, mutta sekään ei ole aina hyvä vaihtoehto.

Osalla saattaa esiintyä motivaation puutetta lukion aikana, mikä luonnollisesti heijastuu kirjoituksissa pärjäämiseen. Heille saattaa kuitenkin myöhemmin tulla kiinnostus ja halu alkaa panostamaan asioihin sekä miettimään omaa tulevaisuuttaan. Tällöin, jos kirjoitukset ovat menneet aivan penkin alle, niin lähtökohta on melko nollassa. En sano sitä, ettei jokainen olisi vastuussa omista päätöksistään, kuten siitä kuinka motivoitunut on opiskelemaan. Se on ihan oma vika, mutta jokaiselle pitäisi kuitenkin antaa uusi mahdollisuus. Osa myös kehittyy aivokapasiteetiltaan toisia myöhemmin, joten kaikki eivät ole vielä lukioaikana samassa lähtöpisteessä oppimisen kannalta.

Omasta mielestäni yo-kirjoitukset ovat lähtökohtaisesti hieman huono tapa mitata osaamista koko lukion ajalta. Yo-koe kestää kuusi tuntia kutakin ainetta kohden ja siinä ajassa mitataan kaikki se, mitä on oppinut lukion aikana. Eikö parempi olisi katsoa myös mennyttä kahta ja puolta vuotta, kuten esimerkiksi kurssiarvosanoja? Yo-kokeiden kysymyksiin ei myöskään varsinaisesti pysty mitenkään ennalta varautumaan. Se voi olla todella paljon tuurista kiinni, onko sattunut opiskelemaan hyvin juuri ne asiat mitä kokeessa kysytään. Ellei sitten ole lukenut kirjoja läpi kannesta kanteen moneen otteeseen, mutta sekään ei välttämättä takaa täydellistä onnistumista.

Suurimmalla osalla ei ole myöskään vielä kunnollista ajatusta lukion aikana siitä, mihin haluaa sen jälkeen suuntautua. Omat kirjoitettavat aineet pitää valita jo melko ajoissa, joten voin vannoa, että puoletkaan eivät vielä silloin ole täysin varmoja niiden suhteen. Ovatko kyseiset valitut aineet kuitenkaan hyödyksi oman tulevaisuuden kannalta? Kirjoitusten jälkeen saattaa tulla ihan uusi oivallus siitä mitä haluaa tehdä. Jos kirjoitetut aineet eivät tue sitä päätöstä, niin silloin se on ongelma. Kirjoituksia pystyy toki aina uusimaan, mutta sekin on melko hidasta, jos pitää odottaa ainakin puolen vuoden verran. 

Aika kattavasti tuli esille argumentteja, miksi pääsykokeiden pitäisi jatkossakin olla vaihtoehto kouluun pääsemisen kannalta. Toivoisin, että yhä useampi pohtisi tätä asiaa omalta kannaltaan ja varsinkin te, keihin tämä asia tulee vielä vaikuttamaan jatkossakin. Aihe on kuitenkin äärimmäisen tärkeä, sillä kyse on nuorista ja heidän tulevaisuudestaan. Toivottavasti tulevaisuus mahdollistaisi mahdollisimman monen nuoren kouluttautumisen juuri sen oman kiinnostuksen pariin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän