Jürgen Klopp ei ole tyytyväinen Valioliigan ottelutahtiin (kuva: Creative Commons, Wikimedia)


Valioliigan kausi 2020/2021 on ollut pelillisestä näkökulmasta yksi huonoimmista kausista, mitä olen penkkiurheilijaurani aikana seurannut. Pelaajien taso on laskenut, ja osa pelaajista vaikuttaa todella väsyneiltä. Katsoimme kaverini kanssa eräs lauantai Valioliigaa ja ystäväni tiivisti asian hyvin: 

”Tää peli on järkyttävää kuraa”, sanoi Joona.

Valioliigakauden 2019/2020 päättymisen ja 2020/2021 alkamisen välissä oli vain vähän päälle kuukausi eroa. Pelaajat eivät todellakaan ehtineet lomailla kauaa, koska joukkueiden on palattava harjoitusten pariin ennen kauden alkua. Voitte vain kuvitella, mitä huippu-urheilijan kroppa joutuu kestämään kauden aikana. Saatat pelata parhaimmillaan yli 50 peliä kaudessa, ja kausien välissä sinulla on 10 lomapäivää. Kuitenkaan tässä ei ajatella pelaajia tai heidän terveyttään etusijalla, vaan rahaa. Sitten ihmetellään, miten Harry Kane ei saa palloa maaliin, tai Joe Gomez on koko ajan loukkaantunut. 

Loukkaantumiset ovat lisääntyneet joukkueissa reilusti 2020/2021- kaudella. Jürgen Klopp on yksi manageri, joka on kritisoinut mediassa tiivistä pelitahtia, ja täysin aiheesta. ”Rikos”, oli sana, millä Klopp kuvaili otteluohjelmaa Oliver Dawnayn kirjoittamassa uutisessa talkSport -sivustolla. Pelaajat eivät saa yksinkertaisesti tarpeeksi lepoa, ja ottelutahti vain kiristyy, kiitos tv-oikeuksien. Ottelut on pakko pelata sovittuna ajankohtana, jos joukkueet haluavat saada osansa tv-rahoista. Poikkeustapauksessa esimerkiksi, että pelaajat eivät yksinkertaisesti riitä ottelutapahtuman järjestämiseen, ottelu voidaan siirtää. Myös Valioliigajoukkueiden reservijoukkueen pelaajat lasketaan tähän mukaan, mikä on aivan älytöntä. Suurin osa pelaajista ei ole valmis edes pelaamaan edustusjoukkueessa, mutta heidät pakon sanelema joudutaan laittamaan kentälle. Laatu heikkenee tätä myöten peleissä, mutta toki näin saadaan omia kasvatteja enemmän edustusjoukkueen rinkiin.

Pelin tasoon vaikuttaa myös olematon kotietu, koska katsojia ei ole. Englantilainen jalkapallo on tunnettu villeistä katsojistaan sekä railakkaista lauluistaan. Moni Valioliigajoukkue tukeutuu faneihinsa, ja näin ollen saavat “kahdennentoista pelaajan” kentälle. Yleisö ei pääse paikan päälle ymmärrettävistä syistä, mutta onko järkeä katsoa väsyneiden pelaajien löntystelyä televisiosta? Sarjat pitäisi laittaa tauolle tai keskeyttää, kunnes koronatilanne on parantunut. Pelaajat voisivat levätä, sekä lomailla tämän ajan ja pääsisimme kaikki nauttimaan paremmasta jalkapallosta niin katsojat kuin pelaajat. 

Vaikka jalkapalloilijat tienaavat astronomisia palkkoja Valioliigassa, milloin Englannin Jalkapalloliitto ymmärtää, että he ovat myös vain ihmisiä?