Työllistyminen ei ole helppoa. (KUVA: Pixabay)

Oletko työkyvytön tai onko sinulla jokin vamma, joka estää työnteon? Työskenteletkö omais –tai perhehoitajana? Oletko hakenut työkyvyttömyyseläkettä ja odotat päätöstä? Mikäli et ole mitään näistä, niin et valitettavasti välty työttömyysturvan aktiivimallilta joka astui voimaan vuoden alussa.

Vuoden alussa Kela otti käyttöön työttömyysturvan aktiivimallin, joka koskee monia ihmisiä. Joko vähintään 18 tuntia palkkatöitä, vähintään viisi päivää TE-toimiston järjestämässä työllistävässä toiminnassa tai yrittäjänä ansaittava vähintään 241 euroa (vuonna 2018) 65 päivän tarkastelujakson aikana. Muuten työttömyysetuus pienenee 4,65 prosentilla seuraavan tarkastelujakson ajaksi.

Lyhyesti ilmaistuna ihmistä rangaistaan, vaikka hän hakee töitä ja käy mahdollisissa työhaastatteluissa. Niihin saattaa kulua yhteensä monia tunteja päivässä. Mitä järkeä on rangaista siitä, että ihminen on jo valmiiksi aktiivinen ja tekee kaikkensa työllistyäkseen?

On myös ihmisiä, jotka saavat rangaistuksen koska asuvat pienillä paikkakunnilla, joissa töitä ei yksinkertaisesti ole. Ihan kuin rivien välistä yritettäisi ilmaista, että pitäisi muuttaa isommalle paikkakunnalle. Ei siis ole otettu tarpeeksi huomioon ihmisten erilaisia elämäntilanteita.

Ihmiset joutuvat keksimään erilaisia ratkaisuja osoittaakseen aktiivisuutensa. Pahimmassa tapauksessa työttömyysetuus pienenee tai joutuu menemään esimerkiksi työkokeiluun, mikäli ei pääse yrityksistä huolimatta osoittamaan aktiivisuutensa muilla keinoilla.

Työkokeilu on ihmisten hyväksikäyttöä. Työntekijät menevät työpaikalle korkeintaan puoleksi vuodeksi antamaan ilmaisen hyödyn työpaikalle eikä työntekijä itse välttämättä juurikaan hyödy siitä. Työkokemusta saa kyllä, mutta kaikki työnantajat eivät arvosta työkokeilua. Väitetään, että työkokeilu voi mahdollistaa työpaikan saamisen samassa työpaikassa mutta usein työnantajat ottavat ensin yhden työkokeilijan ja hänen jälkeensä toisen.

Päättäjät eivät selvästi ole miettineet asiaa tarpeeksi pitkälle. Ovatko he ajatelleet sitä, että työttömiä työnhakijoita on paljon eikä heidän ole välttämättä helppoa löytää keinoa aktiivisuusehdon täyttämiseen? Entä ovatko he ajatelleet sitä, että työnantajat eivät todennäköisesti ota töihin vain hyvin lyhyeksi ajaksi? On töitä, jotka kestävät lyhyen ajan – esimerkiksi Stockmannin Hullut päivät – hakijoita on kuitenkin paljon.

Tämä on päättäjien pohjanoteeraus. Kaiken huipuksi on esitetty omatoimisen työnhaun mallia, jossa pitäisi hakea neljää työpaikkaa viikossa, jotta välttäisi seuraukset.

On ihmisiä, jotka elävät pelkillä Kelan tuilla tekemättä mitään työllistymisen eteen. Ei työttömyysetuuden aktiivimalli ole kuitenkaan oikea ratkaisu. Ihan sama millainen se on, niin ei siitä saa edes tasa-arvoista tekemälläkään.

Emma Tattari