Joulukuussa 1986 HIFK:n ja Jokereiden välisen ottelun tappelussa heilui nyrkkien lisäksi mailakin. Kuva Nashville Predatorsin ja Detroit Red Wingsin välisen ottelun tappelusta.

Joulukuussa 1986 pelatussa SM-liigan ’Stadin derbyssä’, HIFK:n ja Jokereiden välisessä ottelussa HIFK-pakki Ari ’Allu’ Lähteenmäki hakkasi mailansa säpäleiksi vasten Jokerit-hyökkääjä Ville Lampisen kasvoja. Tässä nujakassa Lampiselta irtosi muutama hammas ja murtui leuka. Lähteenmäelle tuomittiin SM-liigan pisin pelikielto, jota HIFK ei missään vaiheessa hyväksynyt, vaikka syytä olisi ollutkin.

Mailaa naamaan

Kyseessä on SM-liigan kauden 1986-1987 kauden ottelu HIFK-Jokerit. Helsingin IFK johtaa ottelua jo 8-2 ja ottelu on jo käytännössä ratkaistu. Kun kyseistä ottelua on enää jäljellä puolisen minuuttia, ensimmäistä liigaotteluaan pelaavaPetri Lampinen tulee jäälle. Lampinen taklasi sairaslomalta palanneen HIFK-puolustaja Simo Saarisen laitaan, joka jäi jäälle irvistelemään. Sitten alkoi tapahtua: Ari Lähteenmäki etsi käsiinsä Petri Lampisen, jonka kasvoihin hän löi mailansa täydellä voimalla. Maila katkesi ja Lähteenmäki jatkoi iskujen jakelemista hänen päähänsä.

Lähteenmäen mukaan ”missään tapauksessa ei ollut tarkoitus vahingoittaa ketään”. SM-liigan kurinpitokomitea oli kuitenkin toista mieltä ja langetti Lähteenmäelle peräti 27 ottelun mittaisen pelikiellon. Lampiselta murtui lopulta leuka ja Lähteenmäki tuomittiin myöhemmin oikeudessa sakkoihin pahoinpitelystä. HIFK ei tätä sulattanut ja tuolloin seuran puheenjohtajana toiminut Frank Moberg erosi protestiksi liigatehtävistään.

Väärin tehty ja oikein tuomittu

Ari Lähteenmäellä keitti selvästi yli joulukuussa 1986 pelatussa paikallisottelussa. Pienen tappelun voi vielä hyväksyä, mutta mailan lyöminen täydellä voimalla kasvoihin oli liikaa. Siinä mielessä tuomiota voi pitää oikeana, mutta HIFK:n reaktiota on vaikea ymmärtää. Lähteenmäki teki väärin, mutta Frank Mobergin eroamista liigatehtävistä protestina voi pitää hieman lapsellisena. Lähteenmäki ei toiminut oikein, sillä Lampiselta murtui leuka. Jos Lähteenmäen ja Lampisen välille olisi tullut vain pieni tappelu, 27 ottelun mittaista pelikieltoa ei olisi välttämättä tullut. Mailan lyöminen kasvoihin oli kuitenkin liikaa, mistä tuli tiukka ja oikea tuomio.

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: Ylen Elävä Arkisto, HIFK, Iltalehti, Elite Prospects