Mikkelin Jukurit nostettiin Liigaan kaudeksi 2016-2017. (kuva: Pruthus, Wikimedia Commons)

Suljettu Liiga on puhuttanut kotimaista kiekkokansaa viimeisen kuuden vuoden aikana erittäin paljon. Onko Liigan monopolissa pienintäkään järkeä?

Liiga on menettänyt suljettujen ovien myötä uskottavuutensa. Joka kausi toistuu sama laulu, sarjataulukon hännille valahtaneet joukkueet “luovuttavat” suunnilleen kauden puolessa välissä ja myyvät onnistujansa kärkipään seuroihin kamppailemaan mahdollisesti mestaruudesta. Viihde loppuu siihen paikkaan, fanit katoavat halleista ja aletaan keskittymään uuteen kauteen. Erittäin tylsä systeemi joka toistuu kausi kaudelta. 

Kaudesta 2014-2015 tähän päivään Mestiksestä on nostettu Liigaan kolme joukkuetta, Vaasan Sport, Kouvolan Kookoo ja Mikkelin Jukurit. Kaikki kolme edellä mainittua liigaseuraa ovat jääneet ilman pudotuspelipaikkaa liigataipaleensa aikana. Kookoo on ottanut askelia ylöspäin, mutta Vaasan Sport ja Mikkelin Jukurit löytävät edelleen itsensä sarjan häntäpäästä. Ei olisi kovin siistiä olla vaasalainen tai mikkeliläinen jääkiekon ystävä, kun playoff-paikasta on luovuttu käytännössä ennen kauden alkua. 

Otetaan esimerkiksi rakas naapurimaamme Ruotsi. Ruotsin pääsarja SHL on avoin 14:n joukkueen sarja. Joka kauden päätteeksi sarjan kaksi viimeistä joukkuetta pelaa putoamispeleissä sijoituksista riippuen Ruotsin toiseksi korkeimman sarjatason eli Allsvenskanin kahta parasta joukkuetta vastaan paras viidestä -ottelusarjan ja sarjojen voittajat pelaavat ensikaudella SHL:ää ja häviäjät Allsvenskania. Näin yksinkertaista on pitää kiinnostus häntäpäidenkin joukkueissa ympäri kauden. Tällä estetään myös “uppoavien laivojen” synty, eli tähtipelaajien liikkuminen parempiin joukkueisiin kauden aikana. Kannattajat pysyvät uskollisena seuroilleen ja käyvät peleissä kauden loppuun asti, koska häntäpään joukkueiden tuki on Ruotsissa otettu huomioon. Meillä Suomessa tuntuu siltä kuin Liigan johtoporrasta ei voisi vähempää kiinnostaa häntäpään seurojen ahdinko, vaan silmät pyörivät koko kauden vain ja ainoastaan kärkipään joukkueissa ja niiden tuomassa viihdearvossa.

Olen yksi niistä monista, jotka kannattavat avointa Liigaa. Mielestäni Ruotsin sarjasysteemi on hyvä ja sellaista voitaisiin kokeilla myös Liigassa. Tällöin Liigan häntäpäässä ja Mestiksen kärkipäässä nähtäisiin varmasti piristävää vaihtelua ja varsinkin Liigan hännille tuotaisiin paljon kaivattua viihdearvoa putoamispelien ansiosta. Uskon, että avoin Liiga kiinnostaa kiekkoyleisöä paljon enemmän kuin suljettu monopoli. Heikosti menestyvien liigaseurojen alhaiset yleisömäärät vaikuttavat suuresti Liigan valmiiksi alhaiseen yleisökeskiarvoon. Olen varma, että avoin Liiga nostaisi myös sarjan yleisökeskiarvoa. Saa nähdä, jatkuuko suljetun Liigan monopoli vielä ties kuinka pitkään, vai tehdäänkö asialle muutoksia. Sen tiedän, että jatkuvasti käydään keskusteluja esimerkiksi mahdollisten Liigakarsintojen palauttamisesta sarjatasojen välille, mutta ratkaisuihin ei löydetä kultaista keskitietä. Yksi asia on kuitenkin varmaa, 15 joukkueen Liiga ei palvele ketään. Liigan pitää tehdä jälleen itsestään uskottava, nykyisellä sarjasysteemillä se ei sitä ole.

Veeti Tuokko