Kuva: Pixabay

Katse suuhun, hento alahuulen puraisu ja nojaus kohti partneria. Oman suun ominaiset hajut ja maut epäilyttävät. Vihdoin se tapahtuu. Jännittää.

Suutelu on taitolaji, varsinkin ensimmäisellä kerralla uuden ihmisen kanssa. Milloin kannattaa tunkea kieli toisen kurkkuun, vai voiko niin edes tehdä? Toisen ihmisen suutelu ja kostean pusun vaihto on kiistatta vaikeaa, kokeneemmallekin pusuttelijalle.

Kahden ihmisen huulten kosketus ja epämääräisten liikkeiden touhuaminen suulla tarjoavat pusuttelijoille aimo annoksen dopamiinia, endorfiinia ja rakkaushormoniksikin kutsuttua oksitosiinia. Oksitosiini sitouttaakin nämä kaksi lemmenlähettilästä toisilleen. Suutelun on myös todistettu vähentävän stressihormonin tuotantoa kehossa.

Ensimmäisestä suudelmasta on kulunut vuosi. Pari on viihtynyt jo tovin yhdessä, yökyläily on muuttunut rutiiniksi. Näin on myös tapahtunut suudelmien vaihdossa. Suudelmat vaihdetaan, koska niin vain kuuluu tehdä. Aamulla, töihin lähdettäessä, kotiin palattaessa ja ennen nukkumaan menoa. Kiireisen arjen keskellä pusun voi myös korvata aiheeseen sopivalla emojilla.

Omien vanhempieni suudelmat lapsena tuntuivat oudoilta. Näennäisten pusujen vaihto ei ollut tässä tapauksessa merkittävä riitti kahden aikuisen ihmisen välillä vaan tapa mistä on syytä pitää kiinni. Läheisyys kuuluu parisuhteeseen, joten kaipa se kannattaa. Pussailu onkin äärimmäisen hyvä keino välttää eropapereiden kiikuttamista kumppanille. Vai onko?

Toisen yksilön huomioiminen fyysisin elein ja osallistuminen yhteisiin luottamuksellisiin tapoihin on evoluution kannalta merkittävä tekijä. Suotuisaa sosiaalista käyttäytymistä harjoittamalla saadaan ihmisten välille istutettua luottamuksen siemen. Suutelu on homo sapiensin ylivoimainen keino säilyttää lajinsa maapallolla.

Kahden vuoden jälkeen ensisuudelmasta tapaa jatketaan edelleen. Aamusuukot ovat saaneet jäädä pois pahanhajuisen hengityksen myötä. Kaksi päivää hampaiden välissä roikkunut omenan kuori ei myöskään varsinaisesti herätä intoa suutelointiin. Kumppanin tupakointi on alkanut viimeinkin ärsyttämään. Sovitaan, että hampaat pestään heti tupakoinnin jälkeen, mikäli pusuja aiotaan vaihtaa.

Onko suutelun arkistuminen ja toisen pintapuolinen kohtaaminen vältettävissä? Voiko tähän pieneen ja hellään hetkeen sisällyttää toisen aidon kohtaamisen vielä monien yhteisten vuosien jälkeen? Mitä eroa on suudelmalla ja pusulla?

Ensisuudelmasta on kulunut kolme vuotta. Osapuolet ovat ehdollistaneet toisensa arkisille suukosketuksille. Tieto suutelun ajankohdasta, tavasta ja intohimon määrästä on selvä. Mikään ei enää yllätä suutelijoita kolmen vuoden jälkeen.

Suutelu on osa arkea. Pusuttelu on arkista.

Sampsa Hannonen