Jalkapallohallin käytävällä leijailee näppylänaamaisten nuorten miesten hien katku. Rempseän ja toverillisen vuoropuhelun seksuaalivähemmistöjen adoptio-oikeudesta vaientaa kommentti: “eihän homot voi kakaraa kasvattaa”. Tunnelma muuttuu kiusalliseksi hiljaisuudeksi kunnes ilmoille heitetty kommentti kuitataan: “läppä hei!”. Harjoitukset alkavat ja asiattomaan kommenttiin ei palata. 

Suomalaiset sateenkaariperheet ovat auttamatta vähemmistöjen vähemmistöä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 Suomessa eli 733 sateenkaariperhettä. Sateenkaariperheeksi luetaan lähivanhemmat, jotka ovat samaa sukupuolta ja heillä on yhteinen alaikäinen lapsi. Tilastokeskus ei siis esimerkiksi laske yhden vanhemman perheitä, avoliitossa asuvia tai uusioperheitä. Totuus ei löydy tilastoista.

Seksuaalisuus on elämänmittainen prosessi. Aivan kuten nuorella, on myös vanhemman seksuaalisuus jatkuvan muutoksen kohteena oleva oleellinen osa yksilön identiteettiä. Julkisessa keskustelussa tätä ei kuitenkaan käsitellä sen näennäisen kompleksisuuden ja tilastoimattomien perheiden takia. 

Stereotyyppiset mielikuvat vanhempien seksuaalisuudesta ovat edelleen vanhakantaisia, heteroitahan heidän on oltava. Jotenkin se lapsikin on tänne saatu. Useimmat näppylänaamat eivät kuitenkaan ole lukeneet esimerkiksi keinohedelmöityksestä tai kohdunvuokrauksesta. Jälkimmäinen vaihtoehto on Suomessa laiton vuoden 2007 voimaan tulleen eettisiä kysymyksiä kirvoittaneen hedelmöityslain myötä. 

Viimeisimpien vuosien aikana on putkahdellut ihmisiä kaapeista ulos enemmän kuin kansalaisten empatiakyky antaa myöten. Kaapeista astuu ulos niin lapsia, julkkiksia, valmentajia kuin myös poliitikkoja. Jopa heterot myös astuvat kaapin ulkopuolelle aika ajoin.  

“Eihän homot voi kakaraa kasvattaa” -kommenttiin palattiin, mutta kotona. Keskustelu hapuili joukkuekavereiden tietämättömyyden, pelon ja syrjinnän rajamaastossa. Yleistä asennetta, keskustelukulttuuria ja sensitiivisyyden lisäämistä ei voida vaatia ennen kuin julkinen keskustelu on asian tiimoilta avattu. Näinpä sitä ei aloitettu myöskään joukkueen sisäisesti.

Sateenkaariperheiden tai seksuaalivähemmistövanhempien lapset ovat aina altavastaajan asemassa julkisessa keskustelussa, johtuen sen puutteellisuudesta. Mehän olemme koekaniineja poliittiselle päätöksenteolle ja yleiselle asenteiden kehittymiselle. Meidän elämänmittainen projektimme on näyttää ja kertoa kuinka homot voivat kakaransa kasvattaa, valitettavasti.

Nostetaanko viimeinkin homojen kakarat pöydälle ja mietittäisiin mitä vanhemmuus ihan oikeasti vaatii ja annettaisiin vähemmistövanhemmille heidän ansaitsemansa arvostus?

Kuva: Sampsa Hannonen

Sampsa Hannonen