Kuvahaun tulos haulle jääkiekon mm
Kaikkia kautensa NHL:ssä lopettaneita suomalaisia ei tulla näkemään jääkiekon MM-kisoissa. / Wikimedia

Joka vuosi saamme kuulla aina samaa jupinaa ja murinaa siitä, kun NHL:stä kesälomalle päässeistä suomalaisista supertähdistä kaikki eivät suostu tulemaan jääkiekon MM-kisoihin. Näille suuria tunteita herättäville kieltäytymisille on kuitenkin hyviä ja inhimillisiä syitä.

Ei junnuille, kyllä Jokereille

Suomalainen kiekkokansa ärähti, kun 15.joulukuuta 2018 Winnipeg Jetsistä Helsingin Jokereihin siirtynyt 19-vuotias hyökkääjälupaus Kristian Vesalainen ilmoitti, ettei hän lähde edustamaan nuoria Leijonia alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoihin Kanadaan.

Vesalaisen ratkaisu on kuitenkin ymmärrettävä, sillä pelit kovatasoisessa KHL-liigassa koulivat Vesalaisesta entistä paremman ja monipuolisemman hyökkääjän NHL:ään kuin pelit nuorten kisoissa. Jokerit-hyökkääjä on tehnyt narripaidassa tällä kaudella kahdeksaan otteluun viisi pistettä.

Loukkaantuneena lomalle, ei kentälle

Kuvahaun tulos haulle artturi lehkonen card
Montreal Canadiensin luottohyökkääjä Artturi Lehkonen kieltäytyi viime vuonna MM-kisoista loukkaantumisiin vedoten. / Upper Deck

Yleisin syy sille, ettei NHL-pelaaja tule MM-kisoihin on loukkaantuminen. Esimerkiksi 14.huhtikuuta 2018 Montreal Canadiensin hyökkääjä Artturi Lehkonen ilmoitti Iltalehdelle, ettei hän osallistu MM-kisoihin.

– En ole menossa MM-turnaukseen. Mulla oli vähän ongelmia loukkaantumisten kanssa. Nyt haluan kuntouttaa itseni, etteivät nämä asiat vaivaa ensi kaudella, Lehkonen kertoi.

Tällä kaudella Lehkonen on tehnyt 34 ottelussa 19 pistettä.

Jos pelaajalla on kauden päätteeksi vammoja ja hän on loukkaantunut, siinä tapauksessa ei kannata mennä MM-kisoihin. Kesä on sen sijaan parempi käyttää itsensä kuntouttamiseen eikä telotuksi tulemiseen kentällä.

Aikaa perheelle

Kuvahaun tulos haulle mikko koivu card
Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivukaan ei osallistunut viime vuonna MM-kisoihin, sillä hän halusi enemmän aikaa perheelleen. / Upper Deck

NHL:n runkosarjassa pelaajille kertyy siis yhteensä peräti 82 ottelua, johon tulevat mukaan myös pudotuspelit jos niihin päästään. Kauden aikana pelaajilla ei ole oikein aikaa perheelleen ja lähimmäisilleen. Pelien päättyessä joko runkosarjaan tai tappioon pudotuspeleissä, halutessaan voi antaa aikaa omalle perheelleen ja itselleen.

28.huhtikuuta 2018 Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu ilmoitti Helsingin Sanomille, ettei häntä nähdä MM-kisoissa.

– Perhesyyt ja pitkä kausi.

Pelaajalla on vain kesällä aikaa olla oman perheensä ja lähimmäisten kanssa. Muu aika vuodesta meneekin treeneihin ja peleihin, joten tässäkin tapauksessa kieltäytymiset MM-kisoista ovat ymmärrettäviä.

Kieltäytyminen jokaisen pelaajan oma valinta

Kuvahaun tulos haulle stanley cup
Lähes jokaisen suomalaisen NHL-pelaajan tavoite jokaisella kaudella on voittaa Stanley Cup eikä MM-kultaa. / Wikimedia

Jokaisella pelaajalla on oikeus valita, mennäkö mukaan MM-kisoihin vai ei. Jos intoa riittää ja paikat ovat kunnossa, niin siitä vain. Jos paikat taas eivät ole kunnossa, tai haluaa viettää enemmän aikaa perheensä kanssa, tai jos ei vain kiinnosta, niin sitten ei kiinnosta. MM-kisat eivät ole kuitenkaan se vuoden tärkein juttu, mikä kiilaa itsensä Stanley Cupin edelle.

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: Elite Prospects, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, MTV Urheilu

Kuvat: Wikimedia, Upper Deck