Ovet aukeavat ja yleisö saa valita itselleen mieluisat paikat. Jännittynyt tunnelma on voimakkaasti läsnä. Näytös alkaa ja ensimmäinen kyynel vierähtää poskelta reidelle. Tiesin jo silloin, että nyt ei ole aihetta lähteä. Nyt, jos koskaan minun täytyy istua tässä.
Hakaniemessä sijaitseva vuonna 1997 perustettu Teatteri, jossa myös JazzClub. Ovet ovat aina avoinna yleisölle!
Aktivistinäytelmä 3 on käsikirjoittanut ja ohjannut Helena Kallio. Lavalla nähdään kolmoisroolituksessa Tuuli Heinonen, Anni Elif Egecioglu ja KokoTeatterin johtaja ja perustaja Anna Veijalainen. Esityksessä nähdään myös Kaisla Löyttyjärvi ja itse Helena Kallio. Toisen maailmansodan rikoksista kylmän sodan imperialismiin ja vallankumouksista aktivisteihin aina tähän päivään saakka. Näytelmä on ajankohtaisempi kuin kukaan edes uskaltaa olettaa.
Tositapahtumiin perustuvia kohtauksia
Näytelmässä otettiin kantaa raakaan, tositapahtumiin perustuvaan afroamerikkalaisen 14-vuotiaan Emmett Tillin tarinaan. Emmett sai syytteen seksuaalisesta ahdistelusta vaaleaihoisen Carolyn Bryantin toimesta. Emmett oltiin pahoinpidelty viimeiseen hengenvetoon asti. Lava muuttui oikeussaliksi, jossa itkevä Emmettin äiti (Tuuli Heinonen), Bryant (Anni Elif Egecioglu) ja valkoihoinen tuomari (Anna Veijalainen) olivat. Tuomari suosi syyttäjää ja täten Bryant voitti oikeuden. Myöhemmin Bryant tunnusti tämän kaiken olleen vain liioittelua. Vaikea ja surullinen elämäntarina herätti ajatuksia myös näyttelijöiden keskuudessa.
‘’Kykenenkö mä nyt menemään tähän rooliin, jonka elämäntarina on niin jotenkin raakaa ja niin hirveetä, jota toivois, ettei enää tapahtuis’’, kertoo Heinonen.
Näytelmässä käytiin läpi paljon arkoja aiheita
Yksi näytelmässä käydyistä aiheista oli kohtaus, jossa merenrannalla amerikkalainen meribiologi Rachel Carson (Helena Kallio) oli hänen läheisen ystävänsä Dorothy Freemanin (Anna Veijalainen) kanssa. Carson tunnettiin myös ympäristöliikkeen aktivistina. Carsonin ja Freemanin ystävyyssuhde oli syvä ja hyvin intiimi. Naisten välinen kemia välittyi vahvasti yleisöön. Samaa sukupuolta rakastavat ihmiset ja ympäristö ongelmista keskustelu samassa kohtauksessa, kuinka nerokasta! Hyvä tapa normalisoida asioita, jotka ovat edelleen tabuja.
Minkälainen on Aktivistinäytelmä 3?
‘’Vaihteleva, tärkeä, riisuttu’’, vastaa Egecioglu.
Näyttelijä Anni Elif Egecioglu, kuvaaja © Mika Niva
‘’Runollinen, osittain järkyttävä ja todellinen’’, Heinonen jatkaa.
Näyttelijä Tuuli Heinonen, kuvaaja © Tani Simberg
Haastaa ihmisen ajattelemaan
Aktivistinäytelmä 3 nostaa esille niitä asioita, joita pystytään vertaamaan edelleen vahvasti nyky-yhteiskuntaan. Asioita, joista emme ole puhuneet, joista olemme vaienneet monet vuosikymmenet ja sitäkin pidempään. Näytelmä haastaa ihmiset ottamaan huomioon erilaiset näkökulmat ja saa ajattelemaan yhä laajemmin kuin oman boksin sisäpuolelta.
Tunteikasta että kaunistelematonta näyttelemistä, mutta myös humoristisella tavalla tuotettu sisältö, saa ajatukset pyörälle. Ymmärtää paremmin ympärillä tapahtuvia muutoksia ja toisia ihmisiä. Alle kolmen tunnin mittaisessa ajassa tuntui, että oli oppinut valtavasti. Omien alkuperäisten ajatusmallien kyseenalaistaminen tuo tunnelmaan jotain vierasta, mutta samaan aikaan jotain upeaa.
KokoTeatteri tarjoaa syksyn pääteoksena Aktivistinäytelmä 3.