Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue aloittaa kautensa 2018-2019 Karjala-turnauksessa, Helsingin Harwall Areenalla 8.11.-11.11./Wikimedia

Suomi, Ruotsi, Tshekki ja Venäjä kohtaavat toisensa Euro Hockey Tourin aloittavassa Karjala-turnauksessaHelsingissä 8.11-11.11. Karjala-turnauksen kotijoukkueesta, Leijonista, löytyy sekä konkareita että nuoria maajoukkuedebytantteja.

Maalivahdit Venäjältä ja Suomesta

Juha Metsola on Suomen ykkösvahti Karjala-turnauksessa./Wikimedia

Suomen ykkösvahdin viittaa Karjala-turnauksessa kantaa kokenut 29-vuotias maalivahti Juha Metsola. Metsola edustaa KHL:ssä pelaavaa Salavat Julajev Ufan joukkuetta. Metsola on torjunut 18 ottelussa hurjalla torjuntaprosentilla 94,9.

A-maajoukkueessa debytoi viime kaudella Liigassa Oulun Kärpille Suomen mestaruuden torjunut 21-vuotias Veini Vehviläinen. Toista kauttaan Kärpissä pelaava maalivahti on jatkanut hyviä otteitaan torjuntaprosentilla 94,5.

Viisi puolustajaa Suomesta

Hifk:n puolustaja Teemu Eronen palaa jälleen maajoukkueen palvelukseen. Nyt Eronen pelaa EHT:llä jo viidettä kertaa. Puolustajana hän luistelee erittäin hyvin ja on oiva lisä ylivoimalle.

Oulun Kärpistä on Karjala-turnauksessa mukana peräti kolme puolustajaa: Jani HakanpääTeemu Kivihalme ja oululaisten kapteeni Atte Ohtamaa.

Jani Hakanpää oli mukana viime kaudella Sotshin EHT-turnauksessa. / Wikimedia
Atte Ohtamaa on Oulun Kärppien uusi kapteeni. / Wikimedia

Seuraava Liigasta tuleva puolustaja on Tampereen Tapparan Veli-Matti Vittasmäki. TPS:ssä keväällä 2010 Suomen mestaruuden voittanut puolustaja oli EHT:llä mukana viimeksi kaudella 2016-2017.

Kaksi puolustajaa KHL:stä

KHL-puolustajia Suomen joukkueessa on kaksi, Dynamo Moskovan Miika Koivisto ja Avangard Omskin Ville Pokka. Miika Koivisto voitti viime kaudella Oulun Kärpissä Suomen mestaruuden ja edusti Suomea sekä olympialaisissa että ensimmäisissä MM-kisoissaan.

Miika Koivisto edusti viime vuonna Suomea olympialaisissa. /Wikimedia

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestari (2014) Ville Pokka pelasi Pohjois-Amerikassa neljä kautta ja yritti saada itselleen NHL-paikkaa, mutta se jäi ainakin toistaiseksi haaveeksi. Nyt torniolaislähtöinen puolustaja palasi Eurooppaan pelaamaan KHL:ää Avangard Omskin joukkueessa.

Yksi puolustaja Ruotsista ja Sveitsistä

Mikko Lehtonenkin oli mukana olympialaisissa viime vuonna. / Wikimedia

Ainoa Ruotsin liigassa, SHL:ssä pelaava suomalaispuolustaja Karjala-turnauksessa on Mikko Lehtonen. Lehtonen käsittelee hyvin kiekkoa ja hänellä on myös hyvä laukaus.

Petteri Lindhbomin piti aloittaa kausi 2014-2015 Vaasan Sportissa, mutta hän siirtyikin Pohjois-Amerikkaan. / wikimedia

Sveitsin liigasta, NLA:sta Karjala-turnaukseen pääsi Petteri Lindhbom. Lindhbom edustaa Sveitsissä HC Lausannen joukkuetta. Lindhbom pelasi Pohjois-Amerikassa neljä kautta ja edusti vuosina 2014-2017 St.Louis Bluesia.

Jokerit ja Liiga vahvasti edustettuina hyökkäyspäässä

KHL-seura Helsingin Jokereiden pelaajia on ollut aina vahvasti mukana Karjala-turnauksessa. Tänä vuonna KHL:n ainoasta suomalaisseurasta Karjala-turnauksessa pelaavat Marko Anttila, Sakari Manninen ja Mika Niemi.

Markko Anttila on yli kaksimetrinen kulttihyökkääjä. / Wikimedia

Jokereiden paras pistemies Sakari Manninen pelasi vielä viime kaudella SHL:ssä. Manninen on erittäin taitava ja nopea hyökkääjä ja on hyvä pelaaja etenkin ylivoimalla.

Sakari Manninen oli viime vuonna mukana sekä olympialaisissa että MM-kisoissa. / Wikimedia

Liigasta taas tulee viisi hyökkääjää Karjala-turnaukseen: Kärppien Ville Leskinen, TPS:n Oula Palve, Tampereen Ilveksen Arttu Ruotsalainen, HPK:n Teemu Turunen ja Hifk:n Juhani Tyrväinen. Kaikki heistä pelaavat urallaan ensimmäistä kertaa miesten A-maajoukkueessa.

Kuusi hyökkääjää KHL:stä

Jokerit ei ole ainoa KHL-seura, josta on tullut hyökkääjiä Suomen joukkueeseen. Muut Leijonien KHL-hyökkääjät ovat HK Vitjazin Miro Aaltonen, Salavat Julajev Ufan Teemu Hartikainen, Neftehimik Nizhnekamskin Joonas Nättinen, Juuso Puustinen ja Mikael Ruohomaa ja Metallurg Magnitokorskin Iiro Pakarinen.

Iiro Pakarinen edusti NHL:ssä neljä kautta Edmonton Oilersia. / Wikimedia

KHL-hyökkääjistä Iiro Pakarinen pelasi vielä viime kaudella NHL:ssä Edmonton Oilersissa. Hän edusti Oilersia neljä kautta ja teki 23 pistettä. Pakarinen on nopea laitahyökkääjä ja viimeistelee paikoista varmasti.

Kaksi hyökkääjää Sveitsistä

Suomen joukkueesta kaksi hyökkääjää tulee Sveitsin liigasta: SCL Tigersin Harri Pesonen ja EHC Biel-Bennen Toni Rajala. Pesonen käsittelee kiekkoa hyvin ja hän myös luistelee taitavasti ja löytää aina maalipaikat. Edellisen kerran Pesonen oli EHT:llä mukana kaudella 2016-2017.

Toni Rajala on taas erittäin nopea luistelija ja luova hyökkääjä, jolla riittää taitoa. Hän oli maajoukkueen mukana myös viime vuonna, mutta lopullista paikkaa MM-kisoihin ei tullut.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia