Mariia Koivunen osallistui tammikuussa vegaanihaasteeseen. Pikkuhiljaa hänen ruokavalionsa on vaihtunut kokonaan vegaaniseksi.

Istumme Mariian kanssa kahville Kaisaniemeen, tosin Mariia ottaa itselleen vihreää teetä. Hän puhkuu intoa päästä keskustelemaan vegaanina olostaan. Mariia otti osaa tammikuussa alkaneeseen vegaanihaasteeseen. Tämä sai hänet viimeistään innostumaan vaihtamaan ruokavalionsa vegaaniseksi. Kesälomansa aikana tapahtui hänen lopullinen siirtymisensä kasvisruuasta vegaaniruokaan. Mikä sai Mariian ryhtymään vegaaniksi?

-Olen ollut kasvissyöjä pari vuotta, ja en ole oikeastaan koskaan ollut lihan ystävä. Siirryin aika luonnollisesti siis kasvissyöjäksi, myös puolisoni on kasvissyöjä. Tieto on lisääntynyt asian osalta paljon. Eettisyys, ekologisuus ja terveys on alkanut painaa enemmän. On siis aika monta syytä siihen, miksi lopulta ajauduin syömään vegaanista ruokaa, Mariia kertoo.

Pohdimme Mariian kanssa veganismin trendikkyyttä. Vai ovatko ihmiset valveutunut ajattelemaan eettisemmin?

-Luulen, että tietoisuus lisääntyy ja saa ihmiset ajattelemaan, mutta toki ihmiset voi myös lähteä trendisyistä mukaan, Mariia pohtii.

-Oli se kumpaa tahansa niin se on hyvä asia.

Juustosta oli vaikein luopua

Kysyin Mariialta, että mistä eläinperäisestä tuotteesta on ollut vaikein luopua?

-Oikeastaan kaikki maitotuotteet jäivät pois jo silloin tammikuussa, mutta juusto jäi meille elämään kesään asti. Jos jotain kaipaisin niin juusto, mutta olemme etsineet sille nyt vaihtoehtoja.

Monelle huolenaiheena vegaanina olossa on, että saako tarvittavat vitamiinit, proteiinit ja hivenaineet. B-12-vitamiini on ainoa, jota ei saa muusta kuin eläinperäisistä tuotteista. Vegaanina sitä saa ainoastaan tabletin muodossa tai kasvimaitoon lisättynä.

-Tällä hetkellä syön itse VegVit –monivitamiinia, ja syön todella monipuolisesti. Joten uskon, että saan kaiken tarvittavan ravinnosta ja monivitamiinista, Mariia selostaa.

-Tämä vegaanina olo on vienyt myös ruokavalioani paljon terveellisempään suuntaan. Esimerkiksi hyviä rasvoja, siemeniä ja pähkinöitä syön paljon enemmän kuin sekasyöjänä. Hedelmiä, kasviksia ja marjoja syön myös paljon. Syön todella monipuolisesti nykyään.

Lihan korvikkeita löytyy nykyisin joka makuun

Keskustelupalstoilla käy kuhina, onko lihan korvikkeissa järkeä. Osa vegaaneista on sitä mieltä, että lihan korvikkeet ovat turhia. Mariia on asiasta toista mieltä.

-Minkä takia se on typerää, koska joillekin se voi olla, että valitsee sen eettisyyden vuoksi ja tykkää silti tosi paljon lihasta? Silloin voi kaivata lihan kaltaista tuotetta esimerkiksi leikkelettä leivän päälle, ja ne ovat hyvinkin lihan kaltaisia mielestäni.

-Mielestäni on hyvä, että vaihtoehtoja löytyy. Ja hyvä, että niitä tulee lisää markkinoille.

Lihan korvikkeita onkin tullut markkinoille viime aikoina runsas määrä. Löytyy härkistä ja nyhtökauraa jauhelihan korvikkeeksi. Vegaanisia makkaroita ja nakkeja on runsas valikoima. Jopa kananmunalle löytyy korvikkeita nykyisin. Nykypäivänä vegaanina olo on siis paljon helpompaa, kuin esimerkiksi vielä kymmenen vuotta sitten.

Hyvä vai paha maito?

Maidosta ollaan monta mieltä. Onko se ihmiselle hyväksi vai ei? Suomesta löytyy maidolle monenlaista korviketta. On kaura-, soija-, manteli- ja riisimaitoa.

-Maidon korvikkeena käytän kaura- ja soijamaitoa eniten, riippuen mitä sattuu kaupassa olemaan. Soijamaito on pikkusen makeampaa, niin sitä käytän esimerkiksi smoothieihin, ja jos joisin kahvia, niin siihen käyttäisin kauramaitoa.

Mariia on tutkinut ja lukenut paljon aiheesta maitoteollisuus. Myös dokumentit aiheesta kiinnostavat häntä. Maito ei ole Mariian mielestä hyväksi ihmiselle, eikä myöskään eläimille, joista sitä tuotetaan. Pohdimme Mariian kanssa keinoja, että miten tiedottaa asiasta ihmisille paremmin?

-Sitä on vaikea varmasti tiedottaa, koska luultavasti siinä on niin suuret yritykset taustalla. Arla, Valio ja Ingman esimerkiksi. Luulen, että heidän toimesta tulee joku, joka torppaa. Heitä vastaan on varmasti vaikea lähteä niin sanotusti taistoon.

-Koulussa on ollut ainakin silloin, kun itse oli pieni, niin seinällä Valion maitomainoksia. Ja pienenä, kun katsoi telkkaria, niin siellä Teemu Selänne joi mainoksessa maitoa, niin totta kai kaikkien piti sitä sitten juoda. Vaikka sille ei ole tieteellistä näyttöä, ja teollisuushan siinä on takana, Mariia muistelee.

Vaikea kysymys siis.

Vegaaniksi kannattaa siirtyä pikkuhiljaa

Kysyin Mariialta vinkkejä, miten ryhtyä vegaaniksi?

-Voi tuntua vaikealta siirtyä suoraan lihansyöjästä vegaaniksi. Mielestäni jokainen pieni valinta on tärkeä. Pidät vaikka yhden kasvisruokapäivän viikossa tai vaihdat kahvimaidon kauramaitoon tai vaihdat yhden tuotteen vegaaniseksi. Kenenkään syyllistäminen asiassa ei mielestäni auta.

-Se ei ainakaan auta, että ihmiset ajattelevat, ettei heidän panoksensa auta. Kyllä se auttaa. Jokainen pieni valinta auttaa. Tietoa löytyy paljon, ja sitä voi kysyä lisää. Esimerkiksi Facebook on täynnä erilaisia ryhmiä.

-Sanoisin, että hiljalleen siirtyminen on hyvä ratkaisu. Osallistumalla esimerkiksi siihen vegaanihaasteeseen. Voi tuntua vaikealta siirtyä silleen radikaalisti, Mariia miettii.

Vegaanihaasteesta saa lisätietoa www.vegaanihaaste.fi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here