Marvel Cinematic Universen viisi ensimmäistä elokuvaa keskittyvät Iron Manin, Hulkin ja Thorin seikkailuihin. / Kuvituskuva

Marvel Cinematic Universen tekemä maailman suosituin supersankarielokuvasaaga Avengers, saa päätöksensä 28.huhtikuuta 2019 ensi-iltansa saavassa Avengers: Endgame-elokuvassa. Tämän elokuvamaailman kaikki aiemmatkin teokset liittyvät kyseiseen supersankarieepokseen, joten on aika selvittää kaikkien näiden elokuvien kronologinen järjestys juonineen.

VAROITUS: SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA

Captain America: The First Avenger (2011) ***

Captain America – The First Avenger sai Suomessa ensi-iltansa 19.heinäkuuta 2011. / IMDB

Toiminta, (K12)

Pääosissa: Chris Evans, Hayley Atwell, Stebastian Stan, Hugo Weaving

Ohjaus: Joe Johnston

Elokuvan traileri: 

Captain America: The First Avenger-elokuva kertoo hintelästä ja pienestä sotilaasta Steve Rogersista (Chris Evans), joka muuttuu tieteellisen kokeen jälkeen väkivahvaksi ja rohkeaksi Kapteeni Amerikaksi. Kapteeni lähtee joukkoineen hyökkäämään Punakallon (Hugo Weaving) johtamaa natsiarmeijaa vastaan Toisen maailmansodan aikana.

Kapteeni Amerikka syntyy:

Kapteeni Amerikan hyvä ystävä Bucky Barnes (Stebastian Stan) on jäänyt Punakallon vangiksi, mutta hänet onnistutaan pelastamaan. Pakomatkalla Bucky kuitenkin tippuu junasta alas hyiseen mereen.

Bucky putoaa jäihin:

Kaapattuaan pommikoneen Steve Rogers ei halua uhrata ihmishenkiä, vaan hän laskee koneen jäätikölle. Rogers ei kuole, vaan pysyy jäätyneenä 70 vuotta, kunnes hänet löydetään. Rogers herää nykyaikaan täysin samanlaisessa kunnossa kuin ollessaan supersotilaana.

Kapteeni Amerikka herää nykyaikaan:

Vakoilujärjestön pomo Nick Fury (Samuel L. Jackson) päättää ottaa Rogersin johtamansa vakoilujärjestön palvelukseen. Elokuvan lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Fury löytää Rogersin nyrkkeilemästä ja pyytää häntä liittymään mukaan Kostajat-supersankariryhmään.

Nick Fury keskustelee Steve Rogersin kanssa:

Iron Man (2008) ****

Iron Man sai Suomessa ensi-iltansa 1.toukokuuta 2008. / IMDB

Toiminta, K12

Pääosissa: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Terrence Howard

Ohjaus: Jon Favreau

Elokuvan traileri: 

Iron Man-elokuva kertoo itsevarmasta ja huolettomasta playboy-elämää viettävästä asemiljonääristä Tony Starkista (Robert Downey Jr), joka joutuu terroristiryhmän sieppaamaksi. Ollessaan vankina luolassa Stark rakentaa itselleen rautapuvun, jonka avulla hän pystyy ampumaan ja lentämään. Rautapuvun turvin hän pakenee ihmisten ilmoille.

Tony Stark pakenee luolasta: https://www.youtube.com/watch?v=g_m9qYHWBxM

Tony Stark pakenee luolasta: https://www.youtube.com/watch?v=g_m9qYHWBxM

Toivuttuaan vammoistaan Stark viimeistelee kehittelemänsä punakeltaisen rautapuvun ja saa lempinimen Rautamies (Iron Man). Hän päättää myös lopettaa aseidensa valmistuksen, sillä ne ovat saaneet aikaan vain pahaa. Starkin pitkäaikainen liikekumppani Obadiah Stane (Jeff Bridges) ei kuitenkaan hyväksy sitä. Niinpä Stane rakentaa itsekin rautapuvun ja haastaa Iron Manin kaksintaisteluun.

Iron Man vastaan Obadiah Stane:

Tony Stark selviää voittajana ja elokuvan lopussa hän paljastaa lehdistölle olevansa Iron Man. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Nick Fury pyytää Starkia liittymään Kostajat-supersankariryhmään.

Nick Fury tapaa Tony Starkin:

The Incredible Hulk (2008) **

The Incredible Hulk sai ensi-iltansa Suomessa 13.kesäkuuta 2008. / IMDB

Toiminta, K12

Pääosissa: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth

Ohjaus: Louis Leterrier

Elokuvan traileri:

Kun tiedemies Bruce Banner (Edward Norton) suuttuu, hän saa yli-inhimilliset voimat ja muuttuu suureksi ja vaaralliseksi Hulk-jättiläiseksi. Se on seuraus epäonnistuneesta tieteellisestä kokeesta. Banner yrittää löytää siihen parannuskeinoa ja pakenee samalla kenraali ’Thunderbolt’ Rossin (William Hurt) johtamia joukkoja.

Hulk vastaan kenraali Rossin armeija:

Hulk onnistuu pääsemään pakoon armeijalta ex-tyttöystävänsä Betty Rossin (Liv Tyler) kanssa. Palkkasoturi Emil Blonsky (Tim Rothy) saa annoksen samanlaisia troppeja, joita Bannerille annettiin aikanaan ja muuttuu itsekin suureksi ja vahvaksi hirviöksi.

Hulk vastaan Blonsky:

Hulk päihittää Blonskyn ja lähtee pakomatkalle erämaahan. Elokuvan lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Tony Stark löytää kenraali Rossin baarista juomassa. Stark kertoo Rossille tiimin rakentamisesta, johon Hulk voisi tulla mukaan.

Stark tapaa Rossin baarissa:

Iron Man 2 (2010) ***

Iron Man 2 sai ensi-iltansa Suomessa 5.toukokuuta 2010. / IMDB

Toiminta, K12

Pääosissa: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow

Ohjaaja: Jon Favreau

Elokuvan traileri: 

Tony Stark (Robert Downey Jr.) on paljastanut maailmalle olevansa Iron Man. Tästä kuulee myös Venäjällä asuvan Starkin edesmenneen isän työtoverin poika Ivan Vanko (Mickey Rourke). Vanko saa käsiinsä rautapuvun piirustukset, joten hän päättää kostaa Starkille, jonka terveys on vaarallisessa laskussa.

Tony Stark vastaan Ivan Vanko:

Starkin kehoon asennettu reaktori, joka pitää kranaatinsirpaleet poissa hänen sydämestään on sammumassa, eikä korvaavia varaosia ole olemassa. Stark päättää siis ottaa ilon irti synttärijuhlistaan ja alkaa humalaisena ampumaan rautapuvullaan esineitä palasiksi. Starkin hyvä ystävä, eversti Rhodey (Don Cheadley) päättää pistää tälle stopin ja tappelu on valmis.

Tony Stark vastaan eversti Rhodey:

Seuraavana päivänä Stark tapaa krapulaisena ja häpäistynä pienessä ravintolassa YPKVV:n vakoilujärjestön johtajan Nick Furyn (Samuel L.Jackson) ja agentti Natasha Romanovin (Scarlett Johansson), joilla on Starkin isän paketti täynnä muistiinpanoja. Niiden avulla Stark voi rakentaa itselleen uuden reaktorin. Toivuttuaan jälleen terveeksi Stark lähtee kasvuyritystapahtuma Stark Expoon, jossa hän pyrkii estämään kilpakumppaninsa Justin Hammerin (Sam Rockwell) ja vankikarkuri Ivan Vankon yhteistyön uusien sotilasrobottien julistamisesta.

Iron Man vastaan kauko-ohjatut robotit ja Ivan Vanko: https://www.youtube.com/watch?v=Sbf7_Cz-nIk&t

 

Kukistettuaan Vankon Tony Stark ryhtyy YPKVV:n konsultiksi ja saa urhollisuusmitalin senaattori Sterniltä (Garry Shandling). Elokuvan lopputekstien jälkeen YPKVV:n agentti Phil Coulson (Clark Gregg) kertoo kännykässä Furylle, että he ovat löytäneet New Mexicon aavikolta salaperäisen vasaran.

Coulson löytää salaperäisen vasaran aavikolta:

Thor (2011) ***

Thor sai Suomessa ensi-iltansa 4.toukokuuta 2011. / IMDB

Toiminta, K12

Pääosissa: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman, Tom Hiddleston

Ohjaaja: Kenneth Branagh

Elokuvan traileri: 

Kaksi fyysikkoa Jane Foster (Natalie Portman) ja Erik Selvig (Stellan Skarsgård), sekä heidän apurinsa Darcy Lewis (Kat Dennings) löytävät aavikolta vahvan ja hyvin ärhäkkään miehen salaperäisen ukkosmyrskyn jäkeen. Mies on Thor (Chirs Hemsworth), jonka isä kuningas Odin (Anthony Hopkins) karkotti Asgård-planeetasta Maahan, sillä hän oli suututtanut Jotunheim-jääplaneetan asukkaat ja aloitti melkein uuden sodan.

Thor karkotetaan maahan:

Odin lähettää maahan myös Mjølnir-vasaran, jonka nostaja saa itselleen kaikki Thorin voimat. Thor löytää New Mexicon aavikolta YPKVV:n työmaan, jossa säilytetään Mjølnir-vasaraa. Hän yrittää nostaa sen ilmaan tuloksetta ja jää YPKVV:n vangiksi.

Thor yrittää nostaa Mjølnir-vasaran:

Agentti Coulson kuulustelee Thoria, mutta ei saa vastauksia. Kun Coulson on poissa, Thorin veli Loki (Tom Hiddleston) saapuu paikalle ja valehtelee tälle Odinin olevan kuollut eikä hän saa enää palata Asgårdiin. Myöhemmin Erik saa tuotua Thorin pois YPKVV:n työmaalta takaisin Janen luokse.

Samaan aikaan Åsgårdissa Loki on päästänyt Jotunheim-planeetan jääjättiläiset, jotunit, tappamaan Odinin samalla kun Tuhoaja on lähetetty Maahan tappamaan Thor.

Thor vastaan Tuhoaja:

Kun Thor päihittää Tuhoajan, hän palaa Asgårdiin haastamaan Lokin kaksintaisteluun. Taistelun päätteeksi Loki putoaa avaruuteen ja katoaa.

Thor vastaan Loki:

Kaikki on palannut Asgårdissa ennalleen ja Thor pääsee käymään Maassakin tutkija Jane Fosterin luona. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Erik Selvig on YPKVV:n tutkimuslaitoksessa Nick Furyn kanssa tutkimassa kosmista sinistä kuutiota, jolla uskotaan olevan rajattomia voimia. Lokikin saapuu heijastuksena paikalle.

Erik Selvig ja Nick Fury tutkivat sinistä kosmista kuutiota:

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia, IMDB

Lähteet: YouTube, Marvel Cinematic Universe Wiki, IMDB