
Ketkä tosiasiassa kärsivät eniten koronan rajoituksista ja suosituksista? Ovatko nuorimmat alakouluikäiset lapset vaikeuksissa ja mahdollisesti syrjäytymässä? Omasta mielestäni nuoret aikuiset, 20-25-vuotiaat, kärsivät eniten. Toki korona vaikuttaa meihin kaikkiin enemmän tai vähemmän. Koronasta johtuen olemme ehkä joutuneet etätöihin tai pahimmassa tapauksessa jotkut meistä saattavat olla lomautettuna. Juttelin viime viikolla kaverin kanssa aiheesta, miten korona vaikuttaa nuoriin ja nuoriin aikuisiin? Lopputulema oli aika hirveä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on rajoittanut nuorten liikuntamahdollisuudet lähes olemattomiin. Esimerkiksi THL antoi suosituksen, että kaikki organisoitu yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta tulisi keskeyttää. Lisäksi 1.3.2021 monia pääkaupunkiseudun kuntosaleja laitettiin kiinni. Monen nuoren ja nuoren aikuisen yhteisö löytyy harrastustoiminnan puolelta. Monien liikunta saattaa tukeutua vain harrastustoimintaan ja jo pelkästään harrastustoiminnan keskeyttäminen altistaa monet syrjäytymiselle tai lihomiselle.
On puhuttu paljon, että alakouluikäiset olisivat merkittävässä vaarassa syrjäytyä, jos heiltä vietäisiin koulu ja harrastusmahdollisuudet. Tällä hetkellä nuoret aikuiset ovat kuitenkin pakotettuna etäopetukseen, ja lisäksi heiltä on viety harrastustoiminta. Eikö valtiota pelota, että nuoret aikuiset syrjäytyisivät? Moni nuori aikuinen ja opiskelija istuu päivät pitkät neljän seinän sisällä näyttöpäätettä katsellen. Sitten, kun kavereita haluaisi nähdä koulu- tai työpäivän päätteeksi, niin pitäisi kuitenkin muistaa erilaiset suositukset ja rajoitukset.
Mielestäni olisi aika kääntää rajoitukset. Tarkoitan, että alakouluikäiset tulisi laittaa etäopetukseen ja harrastustoiminta lopettaa. Perustelen: Itse ajattelen, että vanhemmat ymmärtävät pitää itsestään huolta tällaisena aikana. Esimerkiksi käyn valmentamassa jalkapalloa alakouluikäisille, eivätkä he ymmärrä, mitä turvavälit tarkoittavat tai ainakaan he eivät muista säilyttää niitä. Väitän, että jos nuoret aikuiset päästettäisiin harrastamaan, niin he tekisivät kaiken säilyttääkseen harrastustoimintansa jatkuvuuden.
Miksi organisoitu harrastustoiminta on kiellettyä, mutta voin silti mennä pelaamaan jääkiekkoa ulkojäälle ja se on kaikkien silmissä ihan okei? Onhan sekin organisoitua harrastamista, että sovitaan aika ja paikka, ja paikan päällä niin sanottu “kapteeni” jakaa joukkueet. Mietin vain, miksi organisoitu harrastustoiminta on ulkona kielletty? Olen varma, että jos harrastustoiminta ulkona sallittaisiin, olisi sillä merkittävä positiivinen vaikutus nuoriin aikuisiin.
Jos nuorille ja nuorille aikuisille suunnatut rajoitteet jatkuvat vielä pitkään, on lopputuloksena varmasti kiireiset psykologit ja nuorten ylipaino.
Aku Talka