Eric Clapton. Jimmy Page. Slash. Kaikki edellä mainitut kitarasankarit soittivat Gibsonin soittimilla.

Kitarajätti Gibson meni vuonna 2017 konkurssiin. Silloin puhuttiin paljon kitaran nykytilasta. Vaikka kyseinen yhtiö nostettiin haudasta, tilanne säikäytti silti musiikin ystävät sekä kuusikielisten soittajat. Onko kitaralla paikka musiikissa vielä kymmenen vuoden päästä?

Gibsonin legendaarinen Les Paul -kitara on yksi tunnetuimpia sähkökitara-malleja. (Kuva:Wikipedia Commons)

Muistan edelleen hyvin, mitä minulle sanottiin, kun aloitin soittamaan bändissä. Kollegani kertoivat minulle, että he olivat yrittäneet etsiä basistia vuoden ajan. Kyllä, luit oikein. Vuoden.

Olin suorastaan järkyttynyt kuullessani asiasta. Basso ei ole ikinä ollut suosituin soitin, etenkään nuorten keskuudessa. Ongelma ei kuitenkaan koske vain bassoa. Kitaristeja on myös paljon hankalampi löytää, jos vertaa tilannetta vaikka 1990-lukuun. Tavoitettavuuden ei pitäisi myöskään olla este internetin ja sosiaalisen median aikana. Eivätkö perinteiset bändisoittimet enään kiinnosta nuoria?

Konemusiikki saattaa olla yksi syy suosion laskuun. Musiikkia tuotetaan yhä enemmän tietokoneella, myös rock – ja metal -musiikkia. Musiikinteko ohjelmilla saa jo nykyään niin paljon erilaisia ääniä tehtyä, että perinteisiä soittimia ei tarvitse välttämättä ollenkaan. Eihän tietokoneella tehty kitaraääni korvaa oikeaa soitinta, mutta se on paljon halvempi vaihtoehto kuin oikean kitaran ostaminen.

Tilannetta ei helpota myöskään se, että keikkapaikkoja suljetaan tasaiseen tahtiin. Legendaarinen Nosturi purettiin, Virgin Oil lopetti toimintansa ja Circus on toistaiseksi suljettu. Ei hyvältä näytä. Tämän lisäksi keikkapaikkoja ja tapahtuma-alaa on kurittanut korona. Vallitseva tilanne ei ainakaan kannusta nuoria bänditoimintaan.

Fenderin Precision bass oli ensimmäinen sähköbasso. Kuvassa Iron Maidenin basisti Steve Harris. (Kuva: adels)

Koronalla saattoi kuitenkin olla myös positiivinen vaikutus. Guitar World -musiikkilehti uutisoi, että toinen suuri kitaranvalmistaja Fender teki tänä vuonna myyntiennätyksen. Fender ei ole ikinä myynyt niin paljon soittimia kuin vuonna 2020. Ihmisillä on ollut karanteenin aikana normaalia enemmän aikaa ja monet ovat päättäneet hyödyntää karanteenin esimerkiksi uuden soittimen opetteluun. Uutinen oli monille kitaran – ja bassonsoittajille iloinen yllätys, mukaanlukien minulle. Mikä voisi olla parempaa tekemistä kuin uuden soittimen opetteleminen?

Kuvassa englantilainen Neo soul artisti Tom Misch. (Kuva:Wikipedia Commons)

En itse usko, että kitara tai basso kuolee koskaan, vaikka soittimien valmistajat ovat kokeneetkin takaiskuja. Toki suosio on laskenut. Jokaisen sukupolven aikana tulee kuitenkin uusia kitarasankareita sekä bassojumalia, jotka innostavat nuoria ottamaan käsiinsä idolinsa soittimen.