Kissojen yön saippuakuplapajasta pitivät niin lapset kuin aikuisetkin (KUVA: Pilvi Järvi)

Saapuessaan Korkeasaaren sisääntuloportille voi kuulla lasten naurua ja huutoja sekä nähdä erilaisia kissamaisia asusteita kuten kissankorvia ja tekohäntiä. Hyväntuuliset kissa-asuiset vapaaehtoiset ovat portilla vastassa toivottaen tervetulleeksi. Syvemmällä saarella nenään leijailee kojuista erilaisten ruokien tuoksuja, ja jo kaukaa voi kuulla kuinka Aasianleijona murahtelee Kissalaaksossa kilpaa sille vastailevien innostuneiden lasten kanssa. Kissojen yö on selkeästi alkamassa Korkeasaaren eläintarhassa.

Kissojen yötä on syksyisin Korkeasaaren eläintarhassa vietetty jo 28 vuonna, ja vuodesta 1998 Korkeasaari on lahjoittanut varoja Amurin projektiin. Tänä vuonna tapahtuman lipputuloista lahjoitetaan kissapetojen suojelemiseen viisi euroa per lippu, jolloin tänä vuonna on odotettavissa kaikkien aikojen summa. Lahjoitetut varat menevät suoraan Venäjän Kaukoidässä elävien kissapetojen suojelemiseen, mutta AMUR-hankkeen keräys on ympärivuotisesti käynnissä. Kissojen yössä on perinteisesti käynyt yhteensä noin 15 000 kävijää.

“Meidän kävijät on tosi uskollisia. Tämä on monelle varmaan sellainen perinne, että tullaan katsomaan, kun kesä on ohi ja talvi alkaa tulla. Monille syksy alkaa Kissojen yöstä,” kertoo Korkeasaaren tiedottaja ja Kissojen yön tuottaja Mari Lehmonen. 

Amurintiikeri sai osakseen paljon ihailua (KUVA: Pilvi Järvi)
Kissapetojen ruoka-aika houkutteli yleisöä Kissalaaksoon (KUVA: Pilvi Järvi)

Ohjelmasta nauttivat sekä kissapedot että yleisö

Kissalaaksossa käy kuhina, kun kissoille annetaan vuorotellen pitkin iltaa ruokaa ja erilaisia virikeruokayllätyksiä. Samalla juontaja kertoo tietoja ruokittavasta kissasta sekä tapahtumasta. Tapahtuma näyttää houkutelleen paikalle erityisesti lapsiperheitä, mutta myös turisteja, ystäväporukoita ja pariskuntia. Lapsille on järjestetty ohjelmaa kasvomaalauksesta jättisaippuakuplapajaan.

Varat, joita Korkeasaari kerää menevät kissapetojen suojelua koordinoivan WildCats Conservation Alliancen kenttäprojekteihin, mikä käytännössä tarkoittaa muun muassa Amurinleopardin ja -tiikerin suojelualueiden metsänvartijoiden työn kehittämistä, metsäpalojen estämistä, leopardien kannan seurantaa sekä villieläinsairaaloiden ylläpitoa. 

Kissa-asuisia vapaaehtoisia

Zookkari Virpi Kiviniemen innostus vapaaehtoistoimintaan alkoi Kissojen yöstä (KUVA: Pilvi Järvi)

Tapahtumassa on paljon vapaaehtoisia töissä, jotka mielellään auttavat ja kertovat eläimistä ja tapahtumasta.  Vapaaehtoisia tuleekin saarella runsaasti vastaan erilaisiin kissamaisiin asusteisiin pukeutuneena. 

“Lähdin alunperin mukaan rakkaudesta kissapetoihin ja luonnonsuojeluun, ja homma onkin vienyt mennessään,” lähes kymmenen vuotta vapaaehtoisena toiminut Zookkari Virpi Kiviniemi kertoo. Zookkarit ovat erikoiskoulutuksen saaneita vapaaehtoisia.

Illan hämärtyessä kynttilät ja eri värein valaistut puut alkavat erottua paremmin. Tapahtumassa on myös henkeäsalpaavan hieno valotaideteos Flowers of Life: Taikametsä, joka saa osakseen paljon ihailua. Puisto on auki puoleenyöhön asti, ja lähes tunnin välein on jonkin kissapedon ja muun hämärälajin ruoka-aika.

Kissojen yö on selkeästi hyväntuulinen koko perheen tapahtuma, jossa viihtyvät kaikenikäiset. Tapahtumaan tullaan nauttimaan eläimistä, tunnelmasta ja seurasta. 

Kissojen yötä vietettiin tänä vuonna 6.9. ja 13.9.2019. 

Iltahämärässä tapahtumakävijät pääsivät ihastelemaan Flowers of Life -ryhmän hohtotaideteosta nimeltä Taikametsä (KUVA: Pilvi Järvi)