Kirpputori – se edullinen ja ekologinen valinta

Trenssitakit ovat syksyn muoti-ilmiö. Credit: PickPik

Helsingin katukuvasta on helppo huomata erilaisia vivahteita 80- ja 90-luvun muodin suosituimmista trendi-ilmiöistä. Levenevät housunlahkeet, pitkät trenssitakit ja vyölaukut ovat etenkin nuorten suosiossa. Second Hand -kaupoista on tullut viime vuosien varrella entistä suositumpia. Tämä vaikuttaa myös varmasti siihen, että viime vuosikymmenten tyylit tekevät paluun. 

Kirpputoreja on monenlaisia, on isoja ketjuyrityksiä, yksityisyrittäjien pitämiä liikkeitä sekä Facebookissa olevia kirpputoriryhmiä. Itse suosin kirpputorishoppailua ja kannustan läheisiäni samaan. Käyn eniten UFF:lla, mutta ostan ja myyn vaatteita Facebook-kirpputoreilla myös. Kirpputoreilla voi tehdä loistavia löytöjä hyvillä hinnoilla. 

Ketjukirpputoreilla hintataso on kuitenkin huomattavasti kalliimpi kuin esimerkiksi Facebook-kirpputoreilla tai yksittäisillä kirppiksillä. Näitä ovat esimerkiksi Relove ja Vintage Shopit. Edullisia kirpputoreja ovat esimerkiksi ulkona järjestettävät kirpputorit, joissa ihmiset myyvät henkilökohtaisesti omia tavaroitaan tai tasarahapäivillä, joita UFF järjestää säännöllisesti. Tasarahapäiviltä olen löytänyt itse muun muassa siistin syystakin vain kahdella eurolla.

Monet kirpputorit lahjoittavat osan tuotoista hyväntekeväisyyteen, näitä ovat esimerkiksi UFF, Fida ja Pelastusarmeijan kirpputorit. UFF on muun muassa yksi Suomen suurimmista Second Hand -toimijoista, jonka tarkoituksena on tukea tuotollaan kehitysyhteisöä ja parantaa ihmisten elinoloja. Minusta on hienoa, että tänä päivänä yhä useampi suosii kirpputorilla käymistä ja näin ollen mahdollistaa tukea apua tarvitseville. 

Pikamuoti on myös valitettavasti yleistynyt viime vuosien aikana, joka tarkoittaa sitä, että kehitysmaissa tehdään entistä enemmän vaatteita sekä asusteita kurjissa olosuhteissa. Ylen tekemässä sarjassa Verta, hikeä ja t-paitoja katsojat pääsevät seuraamaan, miten vaatteita tehdään kehitysmaissa. Sarja on karu totuus siitä, miten pikamuotia tuotetaan. Toinen vakava ongelma pikamuodin kasvamisessa on ympäristön saastuminen. Vaatteiden kierrätystä ja uudelleen käyttämistä olisi äärimmäisen tärkeää suosia, jotta tuhansia kiloja vaatteita ei päätyisi päivittäin kaatopaikalle poltettavaksi, sillä se saastuttaa ilmakehää. Puhumattakaan väriaine- ja vesikustannuksista.

Kirpputoreilla käyminen on hyvässä kasvussa ja toivon, että se jatkaa kasvamistaan. Minusta on ollut hienoa huomata, miten suuri osa ihmisistä ympärilläni on alkanut suosimaan kirpputoreilla käymistä verrattuna viime vuosiin, jolloin saatettiin ajatella, että kirpputoreilla käyminen olisi noloa tai häpeällistä. On tärkeää tiedostaa myös vaatteiden tuottamisesta aiheutuvat haitat ja miettiä ennen ostopäätöstä, että tarvitsenko kyseistä vaatetta tai tavaraa oikeasti vai onko se vain hetken mielihalu. 

https://www.pickpik.com/woman-female-glasses-coat-fashion-wearing-112526

https://www.pickpik.com/woman-female-glasses-coat-fashion-wearing-112526