Tänään vietettäisiin normaalisti kirjastoissa Lainan päivää, joka on alun perin Kirjastoseuran kehittämä PR- ja kampanjatempaus. Tänä vuonna sekin peruttiin koronarajoitusten vuoksi. Kirjoja voi kuitenkin edelleen lainata ja palauttaa.

Vaikka elämme pandemian keskellä, suurimmassa osassa kirjastoista peruspalvelut ovat auki. Aineistoja saa lainata ja palauttaa, mutta oleskelu- ja kokoelmatilat on suljettu.

Vuosaaren kirjaston tilat sijaitsevat kulttuuritalo Vuotalon yhteydessä. (KUVA: Sanna Sirkiä)

Vuosaaren kirjastossa pystyy tällä hetkellä lainaamaan etukäteen netissä tehtyjä varauksia ja palauttamaan aineistoa. Esillä on rajoitetusti lainattavaa aineistoa, ja asiakastietokoneita sekä -tulostimia saa käyttää enintään kolmekymmentä minuuttia kerrallaan. Kirjaston live-tapahtumat on peruttu, mutta joitakin tapahtumia on toteutettu striimauksella. Aukioloajat ovat kuitenkin normaalit. 

Rajoitustoimet ovat selkeästi nähtävissä (KUVA:Sanna Sirkiä)

”Nopeita asioita voi tulla koneella hoitamaan, kuten katsomaan sähköpostit tai tulostamaan, mutta koneelle ei voi jäädä hengailemaan. Jos asiakas tarvitsee opastusta tietokoneella, hoidamme näitäkin rajoitetun ajan sisällä. Sekä asiakkaalla että työntekijällä on oltava maski kasvoilla’’, kertoo Vuosaaren kirjaston palvelupäällikkö Erja Makkula.

Kirjastojen lainat alkoivat erääntyä porrastetusti helmikuun alussa. Erja Makkula kertoo tämän vaikuttaneen kävijämäärään.

”Lainojen erääntymisen huomasi kävijämäärässä viime viikolla, selkeästi oli enemmän väkeä liikkeellä’’, Makkula toteaa.

Lainan päivää on juhlistettu vuodesta 1984 lähtien. Aiemmin kirjastot antoivat muun muassa myöhästymismaksuja anteeksi päivän kunniaksi, mutta nykyään siihen ei enää ole mahdollisuutta.