Vickypedia – Virve Rostin tarina on helppolukuinen ja nopeasti hotkaistava kertomus yhdestä aikamme energisimmästä esiintyvästä taiteilijasta.

Kolmen kirjoittajan – Anne Pennasen, Sami Spåran ja Tuija Wuori-Tabermannin – yhteisteoksessa tyyliksi on valikoitunut kevyt, jopa hieman naistenlehtimäinen kerronta. Tyylilaji sopii teokseen hyvin.

Freeman oli mukana juhlimassa bändikaverinsa kirjaa. Menneisyyden vankien seuraava keikka on Virve Rostin 60-vuotisjuhlakeikka Vantaalla 9.11.2018.

Kirjan alusta loppuun Virve Rostin elämä etenee kronologisesti, iloineen, suruineen, onnistumisineen ja takapakkeineen. Henkilökavalkadi kattaa omat vanhemmat, sisarukset, lapset, lastenlapset, bändikaverit, miessuhteet, ystävät, fanit ja musiikkialan ihmisiä. Kautta kirjan nousee esille ystävien tärkeä merkitys, koulukavereista Kurppajengiin. Viimeksi mainittu on nykyään 11 naisen ystäväporukka, joka sai alkunsa hiekkalaatikolta lasten ollessa pieniä, ja joka pitää edelleen tiiviisti yhteyttä.

Virve Rosti kuvataan kirjan haastatteluissa huolehtivana ja luotettavana äitinä, naisena, bändikaverina ja ystävänä. Se ei kuitenkaan tarkoita munatonta. Kun Virvellä on jotain hampaankolossa, hän ei säästele palautteessaan. Sanomiset ja kritiikki voivat olla rajujakin.

Usean henkilön suulla esiin nousevat Virve Rostin loistavat kokki- ja emännöintitaidot. Lapsenlapsiaan hän hemmottelee usein lettukesteillä. Kirjan lopussa on muutama helppo bravuuriresepti.

Virve Rosti oli kutsunut elämäkertansa julkistustilaisuuteen myös fanejaan. Erna on käynyt ainakin parilla sadalla idolinsa keikalla.

Vickypedian keskiosassa lukija päästetään mukaan bändin keikoille ja keikkabussiin. Tunnelmaan pääsee hyvin muutaman mehevän anekdootin ja keikkapäiväkirjan avulla.

Lähes 60 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua myös monta ikävää ja rankkaakin asiaa. Monet elämän vaikeat ajanjaksot ohitetaan Vickypediassa hieman hätäisesti. Pienten lasten äitinä Virve eli pitkiä aikoja eristäytyneenä ja kärsi ilmeisesti yksinäisyydestä ainakin Riipilässä ja Lontoossa asuessaan. Yksinäisyys voi olla todella raskas kokemus. Entä miltä tuntui perheen sisäinen aviorikkojan leima, huonot välit oman pojan kanssa ja pojan muutto pois kotoa alaikäisenä? Tarvittiinko masennuksesta selviämiseen muutakin kuin sauvakävelylenkki? Ehkä näiden asioiden avaamiseen ei vielä ollut valmiutta. Tai riittävästi perspektiiviä, jotta niitä pystyisi tai edes haluaisi sanoittaa.

Sami Spåra (vas.), Erna, Anne Pennanen ja Virve Rosti juhlivat Vickypedian julkaisua.

Marraskuussa 60 vuotta täyttävä Virve Rosti on kirjansa ansainnut. Energinen punapää on lauluineen suomalaisille tuttu jo viideltä vuosikymmeneltä. Hän esiintyy edelleen jopa 200 keikan vuosivauhdilla.

Vickypedia – Virve Rostin tarina on päähenkilönsä näköinen paketti, joka kuljettaa jouhevasti lukijaa Rokkikurpan  – Virve Rostin lempinimi ystäväpiirissä – elämässä, kotioloissa ja keikoilla.

Virve on rock.

“Käy vessassa aina, kun voit”, Virve Rosti vastasi pienen miettimisen jälkeen, kun häneltä kysyttiin miten nykytiedon valossa neuvoisi nuorta Virveä. Seuraavalla kirjalla on kuulemma jo nimi valmiina. Se on “Vickyleaks”.

Teksti ja kuvat: Minna Branders