Perheenisän, entisen koripalloilijan ja nykyisen valmentajan Kimmo Antero Tolvasen koripallo uraan mahtuu monta huippuhetkeä, mutta koripalloilu ei ole aina ollut reilua. 

43- vuotias Kimmo Tolvanen on saavuttanut pelaajan uransa aikana suuria voittoja, kuten esimerkiksi vuonna 2005 sekä 2006 hän voitti Lappeenrannassa Suomen mestaruuden ja noin kahdeksanvuotiaana mikropoikien piirinmestaruuden. Valmentajana kuitenkin palkintokaappi on täyttynyt vähän enemmän ; on tullut useita turnausvoittoja ja SM-pronssia vuonna 2016, kun Karkkilan Urheilijat voittivat SM- pronssiottelussa Lahti Basketballin kotona numeroin 85 – 74.

Kuvassa: Kimmo Tolvanen edusti Kataja Baskettia, katajabasket.fi

“On sitä voitettu kaikennäköistä pientä, useita turnauksia ja sen sellaista, mutta kyllä mieleenpainuvin on varmaan vuoden 2016 SM- pronssi. Silloin kokoonpanosta löytyi muun muassa nykyään Helsinki Seagullsissa pelaava Samuli Mäkelä ja Salon Vilppaassa pelaava Aatu Kivimäki,” Tolvanen kertoo. 

Heinäveden Hyrskeen kasvatti Kimmo Tolvanen on pelanut koripalloa yhdeksän kautta liigaa sekä kymmenen kautta divaria. Matkan varrella hän on edustanut monia koripallojoukkueita. Niistä muutama esimerkiksi Basket Savonlinna, Joensuun Kataja, Lappeenrannan NMKY ja Componenta, joka nykyään paremmin tunnetaan nimellä Karkkilan Urheilijat. Suurin menestys tuli Lappeenrannassa pelatessa, kun he voittivat Korisliigan mestaruuden. Tolvanen muistaakin sitä aikaa lämmöllä, että kuinka siistiä oli joukkueen kanssa käydä pelaamassa koripalloa eri Euroopan maissa. Katajassa ei niin isoa menestystä tullut mutta sieltä hän löysi jotain suurempaa. Nimittäin kaksi erittäin hyvää ystävää Clifton Jones ja Carl Howell, he molemmat ovatkin Tolvasen molempien lapsien kummisetiä.

Vaikkakin pelaajana ura on ollut huikeata on kolikolla kuitenkin myös kääntöpuoli, nimittäin mukaan mahtuu useita loukkaantumisia. Kimmo Tolvanen on nuoresta asti tiennyt, että polvet eivät kestä suuria määriä liikuntaa, mutta hän on silti jatkanut koripallon pelaamista. Hänen polvensa onkin leikattu 12 kertaa.

“Lääkäri varoitti jo nuorena, että ei kannata pelata koripalloa, koska polvet ei tule kestämään sitä. Jatkoin silti pelaamista, koska on vaikea luopua siitä, mitä rakastaa todella paljon”, kertoo Tolvanen.

Kuvassa: Oikealla seisoo KAUn miesten päävalmetaja Kimmo Tolvanen ja hänen vasemmalla puolella on joukkueen pelaajat treenaamassa. Takana myös näkyy Karkkilan Urheilijoiden kotikatsomo, https://twitter.com/kaukoris

Nimeä joku arvo, ehkä se tärkein

“Tämä on helppo vastaus. Minulle ei ole kuin yksi ja se on rehellisyys. Rehellisyys on tärkeintä minulle niin valmentajana kuin myös ylipäätänsäkin. On vaikea lähteä rakentaa luottamusta,  jos ei osaa olla rehellinen. Jos kaikki ovat rehellisiä toisilleen niin tottakai joukkue toimii silloin paremmin”, Tolvanen kertoo. 

Kimmo Tolvanen pelasi Karkkilassa vielä koripalloa, kun hänelle tarjottiin paikkaa valmentajana ja hän otti heti paikan ilomielin vastaan ja tätä hommaa samassa paikkakunnassa hän tekee vielä tällä hetkellä. Asiat ovat muuttuneet sen verran, että hän on nykyään KAU:n (Karkkilan Urheilijat) miesten päävalmentaja ja he pelaavat tällä hetkellä 1-divisioonan B-lohkossa. Valmentajahommien lisäksi hän on pitänyt monta vuotta urheilijoille, lähinnä koripalloilijoille kesäleirejä.

“Vähän jännä kausi menossa tällä hetkellä. On paljon loukkaantumisia ja tietenkin korona. Kun ei tiedä, että pelataanko edes seuraavaa ottelua ja vierasottelut on ollut ‘pelottavia’ juuri tämän koronan takia,” Tolvanen sanoo. 

Tolvasella on sopimus KAUn kanssa vielä vuoden. Eikä tiedä jatkaako Karkkilassa vai ei, koska hän ei itse pysty sitä päättämään, mutta sanoi, että jos sopimus ei jatku niin valmentajahommat eivät kuitenkaan lopu. Hän on valmis muuttamaan vaikka toiselle puolelle maapalloa, jos sieltä tulee hyvä tarjous valmennushommista. 

“Olen löytänyt jo unelmani, mutta haluan silti kehittyä valmentajana koko ajan. Vaikka valmennan pelaajista parempia niin samalla on myös itse kehityttävä valmentajana aktiivisesti. Jos haluaa olla hyvä valmentaja ja kehittyä koko ajan paremmaksi ja olla se paras sen eteen pitää tehdä paljon töitä, et sinä muuten kehity, “ Tolvanen kertoo.

Kuva: Tolvasen lempijoukkueen Boston Celticsin logo, Pixy.org free use image

Kuten varmaan monet valmentajat niin hänkin katsoo NBA:ta aktiivisesti ja ottaa inspiraatiota sieltä myös omaan peliin. Tolvanen on varmasti yksi Suomen suurimmista Boston Celtics-faneista ja sen kyllä huomaa. Hän kertoo, että on käynyt Bostonissa ainakin kymmenen kertaa ystävänsä luona ja joka kerta reissut on yhtä kivoja. 

“Michael Jordan… Tarviiko oikeasti mitään muuta sanoa ? Jos et tiedä, ketä on Michael Jordan, niin selvitä. Larry Bird tosi huikea pelaaja, pelasi koko ammattilaisuransa Boston Celticissä ja koska minähän olen aivan suuri Bostonin fani niin…”  Tolvanen vastasi, kun pyysin häntä nimeämään muutaman koripalloilijan.