Tuomas Saapunki on toiminut vuodesta 2019 asti ToPV:n teknisenä assistenttina ( Kuva: Jussi Kurttio )

Kemiläinen 21-vuotias Tuomas Saapunki on jo pienestä pitäen ollut suuri urheilun ystävä. Saapunki toimii tällä hetkellä Futsal-Liigassa pelaavan Tornion Palloveikkojen teknisenä assistenttina. Kahden vuoden futsalille omistautumisen jälkeen Saapunki alkoi puhumaan kotimaisen futsalin puolesta yhdessä Jaakko Kyöstäjän kanssa podcast toimii nimellä Futsalcast.

Saapunki aloitti jalkapallon pelaamisen noin viiden vuoden iässä, mutta jo 14- vuotiaana pelaaminen loppui ja katse siirtyi eteenpäin.

“Kävi selväksi aika nopeesti, että ei musta pelaajaks ole. Kentän laidalla voisi olla enemmän annettavaa. Kaikista ei tuu pelaajia, se on vaa fakta, meikä on ainaki iha ok sen asian kanssa,” Saapunki kertoo.

Kesällä 2014 Saapunki valmensi jalkapallokoulu-ikäisiä Kemin Palloseurassa, mutta nopeasti huomasi, missä oli jalkapallon suhteen kiinnostuksen kohteet.

“Mulla oli aika kova halu olla kilpailullisessa toiminnassa mukana, junnu valmennus oli iha jees, mut henkilökohtaisesti kovimmat kiksit saa kilpaurheilusta.”

PS Kemi ja ykkösen mestaruus uran kohokohtia

Saapunki liittyi varsin nuorena poikana silloin 1.divisioonassa pelanneen PS Kemin taustajoukkoihin huoltajan rooliin.

“ 16-vuotiaana nuoren miehen alkuna jännitti alkuun ja tuli mietittyä, että tuleekoha tästä mitää, oli siinä ainaki aika iso vastuu. Kälkäjän Tero oli mun kanssa silloin huoltajana ja auttoi kyllä kaikessa. Nopeasti sitä sai jutun juonesta kiinni ja pelaajat otti hyvin nuoren pojan vastaan.”

Kauden päätteeksi PS Kemi nousi ylivoimaisesti Veikkausliigaan ja Kemissä pelattiin pitkästä aikaa pääsarjatasolla ja Saapunki pääsi nostamaan mestaruuskannua Sauvosaaren takakentällä.

“Oliha se elämän parasta aikaa päästä tommosta kokemaan. Jälkeenpäin pitää kyllä seurajohtoa kiittää siitä, että pääsi kaiken tuon kokemaan ja vielä noin hyvässä jengissä”.

Saapunki nostaa huoltajan yhdeksi tärkeimmäksi tehtäväksi olla pelaajien ja valmentajien tukena ja tehdä kaikkensa, missä voi olla heille avuksi.

“Mikään ei oo nii iso homma, miltä voisi vaikuttaa. Kaikki mitä voiaa kentän ulkopuolella pelaajien etteen tehdä, nii se tehdään pelaajilleki tulee semmonen fiilis, että on mukava tulla pelaamaan, kun hoidetaan asiat hyvin. Se varmasti vaikuttaa myös ihan pelaajien suorituksiin.”

Futsalissa sattuu ja tapahtuu. (Kuva: Jarmo Uusitalo)

Kotimaisen Futsalin puolestapuhuja

PS Kemi -vuosien ja muutaman välivuoden jälkeen Saapunki liittyi Tornion Palloveikkoihin tekniseksi assistentiksi.

“ Jaakko laitto viestiä ToPV:sta, että noustiin liigaan, niin olisko kiinnostusta hypätä mukaan. Siinä oli niin tavoitteelliset suunnitelmat ja hyvä porukka, että ei voinut kieltäytyä tilaisuudesta,” Saapunki toteaa.

Saapungin rooliin teknisenä assistenttina kuuluu huoltajan rooli, apupoikana treeneissä oleminen ja sosiaalisen median pyörittäminen.

“Me tehdään melkee kaikkea muutako pelataan. Se on sovittu, että kentälle ei mennä”.

Tuomas Saapunki ja Jaakko Kyöstäjä julkaisivat 9. maaliskuuta ensimmäisen Futsalcastin podcast-jakson. Podcastin tavoitteena on nostaa futsalia ihmisten tietoisuuteen ja toimia kotimaisen futsalin puolestapuhujana.

“Kaikki lähti kumminkin ihan heitosta liikenteeseen, mutta idea saatua oli pakko se myös toteuttaa, ennen kuin joku muu sen kerkeää tekemään.”

“Eka jakso on jo tavoittanut yli 800 kuulijaa. Se on kyl erittäin positiivinen luku, kun miettii, että futsal on Suomessa vielä aika marginaalilaji vaikka kovassa nosteessa onkin.”

Saapunki lupailee seuraavaa jaksoa ensi viikolla ennen kuin pudotuspelit käynnistyvät. Myös vierailuja jaksoissa on luvassa tulevaisuudessa, jotka varmasti herättävät enemmän mielenkiintoa.