20-vuotias Santeri Hulkko on kilpauimari. Kilpauinti on fyysisesti erittäin raskas laji. Uimareiden vaatimustasot ovat korkealla jo pienestä pitäen ja monelle nuorelle kilpauimarille kova harjoitustahti koituu kohtaloksi ja into lopahtaa jo ennen aikuisuutta. Lahdesta kotoisin oleva Hulkko on kuitenkin vielä kymmenen uinnin parissa vietetyn vuoden jälkeen motivoitunut kehittymään ja harjoittelemaan kovemmin.

Hulkko aloitti kilpauinnin vuonna 2010 ollessaan 10-vuotias. Ennen uimista hän harrasti yleisurheilua, mutta into lajiin lopahti varhain.

“Pidin lapsena tosi paljon yleisurheilusta, se oli silloin selkeä ykköslaji. Yhdeksän vuoden iässä aloin kuitenkin ilmeisesti kaipaamaan vaihtelua elämään ja lopetin yleisurheilun. Kävimme silloin monesti koulun kanssa uimassa, ja tämän myötä innostuin uinnista. Uimakoulun opettajat kannustivat minua aloittamaan kilpauinnin, kävin testaamassa ja se tuntui mukavalta. Näin kymmenen vuoden jälkeen voin sanoa,että uinti on antanut minulle paljon sekä kokemuksia että uusia ystäviä,” Santeri kertoo.

Hulkko on saanut lajilta paljon, mutta uhrauksia hän on myös joutunut tekemään. 

“Onhan tämä laji vaatinut erittäin paljon, jo urani alusta alkaen harjoituksia on ollut keskimäärin yhdeksän kertaa viikossa, aamulla puntti, illalla laji ja kisoja joka toinen viikonloppu. Olen kuitenkin aina halunnut haastaa itseäni, ja pidän lajin tuomista haasteista. Ehkä kovalla harjoitustahdilla halutaan kannustaa siihen, että kova työ kantaa useimmiten hedelmää. Edellä mainittu on varmaan suurin syy siihen,miksi juuri uinnista tuli se minun lajini,” Hulkko mainitsee.

Lapsuus ja nuoruus olivat Santeri Hulkon uintiuran parasta aikaa. Uran parhaat kisamuistot Hulkolla on vuodelta 2017, kun sekä ikäkausimestaruusuinneista että nuorten SM-kisoista mukaan tarttui neljäs sija. Sitten kuitenkin tuli vaihe, jolloin Hulkon into uintiin hiipui hetkeksi.

“ Vuonna 2018 tuntui oikeastaan ensimmäistä kertaa siltä ,että uiminen ei sytyttänyt samanlaisia positiivisia tunteita kuin ennen. Joukkueessani oli käynnissä myllerrys, monet kaverit lopettivat ja samalla oma motivaatio oli heikko. Lukio oli kesken ja otin siitä paljon paineita. Päätin kuitenkin jatkaa uimista ja nykypäivänä uinti tuntuu taas ihan mukavalta! “ naurahtaa Hulkko.

Hulkko suoritti vuoden mittaisen varusmiespalveluksen viime vuonna, ja tämä toi haasteita etenkin lajitaitojen ylläpitämiseen. 

“ Armeijan aikana pääsi kyllä hyvin kuntoilemaan ja fyysinen kunto pysyi hyvällä tasolla, mutta koronan takia uimaan oli vaikeaa päästä. Uimassa tuli käytyä silloin tällöin, ja kun on tottunut säännölliseen lajiharjoitteluun ,niin varsinkin armeijan loppupuolella huomasi selkeästi etenkin tekniikan heikkenemisen,” Hulkko toteaa.

Hulkko suoritti varusmiespalveluksen loppuun vuoden 2020 joulukuussa, jonka jälkeen hän on päässyt taas harjoittelemaan kilpauintia säännöllisesti. Hulkon tavoitteena on päästä takaisin samoihin tuloksiin kuin ennen armeijaa ja lähestyä pikkuhiljaa SM-kisojen aikarajoja. Korona tuottaa edelleen vaikeuksia lajiharjoitteluun, mutta into uintia kohtaan pysyy siitä huolimatta.

Veeti Tuokko