Solina, Jessica ja hänen Minni-koiransa. (Kuva: Kotialbumi)

Jessica Jokiranta, 22, on Helsingissä asusteleva kilpakouluratsastaja. Hänellä on neljä omaa hevosta, Greco, Bambi, Belle ja Dusty. Ensimmäisen kerran hän oli hevosen selässä kaksivuotiaana, mutta harrastamisen hän aloitti viisivuotiaana.

Hevoskipinää ja ystävyyttä

‘’Olimme äidin kanssa pyörälenkillä, kun huomasin hevosia. Sanoin siitä äidille ja kävimme kysymässä pääsenkö tenavaleirille’’, Jessica muistelee. 

Ikäraja kyseiselle leirille oli seitsemän vuotta, joten Jessica oli alaikäinen. Heille kuitenkin sanottiin, että jos tyttö osaa käyttäytyä, pääsee hän mukaan. Tältä leiriltä Jessicalle on jäänyt käteen hevoskipinän lisäksi myös elinikäinen ystävä.

Tällä hetkellä Jessica edustaa seuraa nimeltä Nika Team ja kilpailee U25-sarjassa. Sarjassa kilpailevat 21-25-vuotiaat ja sen jälkeen siirrytään parhaimpaan mahdolliseen luokkaan, joka on Seniorit. U25 -sarjan kilpailuja järjestetään Suomessa hyvin vähän. 

Jessican mielestä ratsastuksessa parasta on, että koskaan ei voi olla täydellinen. 

‘’Aina on jotain uutta opittavaa’’, summaa Jessica.

Parhaimmiksi saavutuksiksi hän listaa Suomen edustamisen Pohjoismaiden mestaruuksissa, hallimestaruushopean junioreissa ja pronssin nuorissa, sekä kun sai käyttöönsä tuttavansa Eevamaria ”Nipsu” Porthan-Broddellin hevosen. 

‘’Sitä voisi verrata korkeakoulututkintoon’’, Jessica kertoo. 

Jessica kilpailee U25-sarjassa. (Kuva: Emma Nikkilä)

Epäonnistumisia ja suuria pettymyksiä

Vaikka usein ratsastusta pidetään yhtenä vaarallisimpana harrastuksena, Jessicalle ei ole sattunut vakavia loukkaantumisia lajin parissa. Hän kertoo kerran käyneensä lääkärissä, kun ilmat menivät pihalle.  

Kilpaurheiluun liittyy myös tietysti epäonnistumisia ja suuria pettymyksiä. Pahin moka hänelle sattui 15-vuotiaana kilpailuissa, kun hän putosi hevosen selästä ja hänen hevosensa lähti laukkaamaan toiselle kentälle, jossa oli käynnissä vaatimman sarjan kilpailu. Kilpailu jouduttiin keskeyttämään.

‘’Se on ehkä noloin juttu’’, naureskelee Jessica.

Jessica kertoo, että suurimpia pettymyksiä ovat olleet hevosten loukkaantumiset. Hänen hevoselta Bambilta on mennyt kolmesta jalasta jänne. Viimeisen kerran niin pahasti, että se ei enää kuntoudu. Bambilla on ollut myös mahahaava sekä lohjenneet etuhampaat tapaturmassa. Dusty -hevosella on  tehty juuri äskettäin silmäleikkaus. Myös viime kesän Suomenmestaruuskilpailut olivat Jessicalle pettymys.

‘’Sinne oli kovat odotukset, mutta ne menivät aivan penkin alle’’, Jessica muistelee.

Pari vuotta sitten Jessican iäkäs Greco -hevonen joutui ilkivallan uhriksi. Joku tuntematon henkilö oli murtautunut keskellä yötä talliin, ja leikannut hevoselta harjan. Samainen henkilö leikkasi myös ratsastuskoulun ponilta hännän. Tähän päivään mennessä ei ole selvinnyt, kuka oli näiden tekoja takana. 

Unelmana suuret kansainväliset kilpailut

Vastoinkäymisistä huolimatta Jessica ei ole koskaan harkinnut lopettamista. Ensi kaudella hänellä on tavoitteena päästä kisaamaan Dusty -hevosella. Dusty toipuu tällä hetkellä silmäleikkauksesta. Pidemmällä tähtäimellä Jessicalla ja Dustylla on kiikarissa korkein kouluratsastussarja Grand Prix. Hänen unelmansa on päästä jonain päivänä kisaamaan suuriin kansainvälisiin kilpailuihin.