Kiah Seymour Kuortaneella kilpailun jälkeen. Kuva Juha Kylänpää

Kuortane Gamesin ainoan kenttäennätyksen teki Yhdysvaltain Kiah Seymour naisten 400 merin aidoissa. Hänen lauantainen aikansa 56,91 siirsi Venäjän Svetlana Pordukovan 57,09 (1995) historian havinoihin ja Kuortaneen TOP kuutosen kakkoseksi. Kuortaneen kenttäennätykset ja Kuortaneen TOP6 ovat huippuluokkaa. Hyvänä esimerkkinä tästä Magnus Kirtin heittämä maailman kärkitulos keihääsä ei nosta häntä edes Kuortaneen TOP6 listalle. Lauantain kilpailuissa Puolan Karoliina Koleczek juoksi naisten pika-aidoissa kahdesti alle Noora-Lotta Nezirin ennätyksen, tulokset 12,77 ja 12,67 kirjataan kuitenkin tuulituloksiksi (+2,4 ja +4,0).

Kiah Seymour Kuva: Juha Kylänpää

Kiah Seymour yllättyi ennätyksestä.

Seymourin 56,91 ei ole hänen kauden parhaansa, mutta se riitti kenttäennätykseen. Laji juostiin heti kilpailuiden alussa, jolloin sää ei suosinut urheilijoita. Kenttäennätyksen arvoa nostaa se, että se juostiin sateessa ja tuulessa, joka varmasti lisää pitkällä aitamatkalla kymmenyksiä loppuaikaan. Kuortaneella Floridassa asuva Seymour juoksi Suomen kiertueensa parhaan ajan.

-Olen yllättynyt ja iloinen kenttäennätyksestä. Vaikka stadion on pienempi kuin areenat kotimaassani olen ylpeä ennätyksestä. – leveästi hymyilevä Seymour nauraa.

Keskiviikkona Jyväskylässä hän voitti MotonetGP:ssä  loppuun asti puristamatta ajalla 58,18.

-Juoksin vain voitosta, sillä alla oli matkustamista, totesi Seymour.

Ennen Jyväskylää hän voitti Slovakian Samorinissa  ajalla 55,92. Seymourilla oli hyvä Euroopan kiertue, kolme starttia ja kaikista voitto. Kauden parhaansa 55,41 hän juoksi Floridan Montverdessä 8.kesäkuuta. Ennätys on vuodelta 2016 54,67.

Seymour voitti myös Jyväskylässä. Kuva: Juha Kylänpää

Maan mestaruuskilpailuissa jaetaan kisapaikat.

Seymour on ajallaan 55,41 maailmantilastossa sijalla 16. Teoreettisesti se tarkoittaisi välieräpaikkaa ja varmaa MM-kisamatkaa. Yhdysvalloissa ratakierroksen kovia aitureita kuitenkin riittää, sillä Seymour on maansa tilastoissa vasta seitsemäs. Maa saa neljä osanottajaa MM-kilpailuihin, sillä hallitseva maailmanmestari Kori Carter on varmasti osanottajien joukossa. Maa voi maksimissaan saada tuon neljä edustajaa, joten Timanttiliigan voittaja voi tässä tapauksessa jäädä ulos kisoista. Yhdysvalloissa valintakriteeri on selvä: ”Kolme nopeinta kisoihin”.

Heinäkuu ratkaisee loppukauden

Seymour aikoo kilpailla kotimaassaan heinäkuun ensimmäisellä viikolla kerran aidatulla ratakierroksella. Sen jälkeen alkaa harjoitusjakso, joka huipentuu USA:n mestaruuskilpailuihin, jotka pidetään Des Moinesissa Indianan osavaltiossa 25-28. heinäkuuta.

-Pitää olla kolmen parhaan joukossa, jotta pääsee MM-kisoihin Dohaan ja voi urheilla korkeimmalla mahdollisella tasolla, näin teen, päättäväinen Kiah Seymour summaa.

Suomesta hyvät muistot, elokuussa mahdollisesti kisailua Suomessa

Seymour on ihastunut Suomen luontoon ja maan puhtauteen. Ihmisten ystävällisyys ja huolenpito ovat myös huippuluokkaa. Molemmissa kilpailuissa yleisön kannustus ja läheisyys oli sitä, mikä sytyttää urheilijan aina parempiin saavutuksiin.

-Olette todellista urheilukansaa, haluan parantaa kenttäennätystä jo ensi vuonna! Haluan palata tänne.

Alustavassa kilpailukalenterissa on mahdollisuus, että Kiah Seymour kilpailee Suomessa ennen Dohan maailmanmestaruuskilpailuja. Toivotaan tämän toteutuvan, molemmat osapuolet voittaisivat. Sitä ennen tsemppiä kansallisiin mestaruuskilpailuihin Indianaan.

Teksti:               Juha Kylänpää

Kuvat:                Juha Kylänpää