Ainakin Leo Komarov ja Mikko Koskinen ovat päässeet KHL:stä isoihin rooleihin NHL:ssä. / Kuvituskuva, Wikimedia

Muutamasta Venäjän jääkiekkoliiga KHL:ssä pelanneista suomalaispelaajista on tullut isoja nimiä ja tähtiä Pohjois-Amerikassa NHL:ssä. Tässä artikkelissa esitellään kolme suomalaista, joiden urat ovat lähteneet KHL:n jälkeen kunnolla nousuun NHL:ssä.

Ärsyttävä, mutta hyvä joukkuepelaaja

Leo Komarov pelasi KHL:ssä Dynamo Moskovan joukkueessa ennen kuin siirtyi NHL:ään Toronto Maple Leafsiin. / Wikimedia

31-vuotias New York Islandersin hyökkääjä Leo Komarov edusti KHL:ssä pelatessaan Dynamo Moskovaa. Pelaajana Komarov pääsee erittäin hyvin vastustajien ihon alle ja saa heidät ottamaan turhia jäähyjä. Komarov on myös erittäin hyvä ja tunnollinen joukkuepelaaja.

Dynamo Moskovasta Komarov siirtyi kaudeksi 2012-2013 Toronto Maple Leafsin farmijoukkueeseen Toronto Marliesiin, jossa hän teki 14 ottelussa 9 pistettä. Kesken kauden Komarov kävi pelaamassa Dynamo Moskovassa 13 peliä, joissa hän teki 10 pistettä. Kevään koittaessa Komarov tuli takaisin Torontoon, jossa hän pääsi pelaamaan myös pudotuspelejä

Seuraavan kauden 2013-2014 Komarov vietti vielä KHL:ssä, mutta kaudesta 2014-2015 lähtien hän on pelannut aina NHL:ssä. Parhaimmalla kaudellaan 2015-2016 Komarov teki 67 ottelussa 36 pistettä. Saavutus huomioitiin ja Komarov pääsi ensimmäistä kertaa urallaan NHL:n All Star –tapahtumaan. Nykyään Komarov pelaa New York Islandersissa, jossa hän on tehnyt 29 ottelussa 11 pistettä.

KHL:ssä Komarov on päässyt juhlimaan mestaruutta Dynamo Moskovan joukkueessa kahdesti (2012 ja 2013). Leijonissa Komarov on voittanut olympiapronssia (2014), maailmanmestaruuden (2011), MM-hopeaa (2014 ja 2016).

Pietarin ja Edmontonin muuri

Maalivahti Mikko Koskinen pelasi ensimmäisellä NHL-kaudellaan New York Islandersissa, mutta ei vakiinnuttanut silloin paikkaansa NHL:ssä. Nykyään hän edustaa Edmonton Oilersia, jossa hän on torjunut tällä kaudella 15 ottelusta 10 voittoa torjuntaprosentilla 92,7. / Wikimedia

30-vuotias maalivahti Mikko Koskinen on aloittanut kautensa Edmonton Oilersin tulokasvahtina erinomaisesti. Hänen torjuntaprosenttinsa 14 ottelun jälkeen on loistava 92,9.  Edmontonia ennen Koskinen loisti Sibir Novosibirskin ja SKA Pietarin tähtimaalivahtina KHL:ssä. SKA:ssa hän voitti kaksi mestaruutta (2015 ja 2017). Hänet on palkittu myös kerran KHL:n parhaana maalivahtina (2015).

Koskinen on pelannut Pohjois-Amerikassa ennenkin, hänet varanneessa New York Islandersin joukkueessa, jossa ura ei lähtenyt tuolloin vielä nousuun. Nyt paluu tolppien väliin NHL:ssä on alkanut Koskisen osalta paljon paremmin kuin ensimmäinen yritys kaudella 2009-2010.

Koskinen on loistanut SKA:n ja Edmontonin lisäksi myös Leijonissa, jossa hän on voittanut kaksi MM-hopeaa (2014 ja 2016). Vuoden 2016 MM-kisojen yhteydessä Koskinen palkittiin turnauksen parhaana maalivahtina huikealla torjuntaprosentilla 94,7.

KHL-maalitykistä tulevaksi NHL-maalitykiksi

Nashville Predatorsin 19-vuotias tulokashyökkääjä Eeli Tolvanen hurmasi Helsingin Jokereissa viime kaudella 2017-2018 tehden runkosarjan aikana 49 ottelussa 19 maalia vasta 18-vuotiaana. Kun Jokereiden kausi päättyi pudotuspeleissä, Tolvasen sai vielä mahdollisuuden pelata NHL:ssä Predatorsin joukkueessa runkosarjan viimeiset pelit. Silloin ei tehoja tullut lainkaan, mutta nykyisellä kaudella Tolvanen on tehnyt jo ensimmäisen NHL-maalinsa, joten lisäosumia on varmasti vielä tulossa.

Tolvanen hurmasi Jokereiden lisäksi Leijonissakin viime kaudella. Pjongjangin talviolympialaisten jääkiekkoturnauksessa Tolvanen teki viidessä ottelussa 9 pistettä ja hänet valittiin turnauksen tähdistökentälliseen. Nashvillen pudotessaWinnipeg Jetsille viime kauden pudotuspeleissä, Tolvanen ehti pelata vielä MM-kisoissakin, joissa hän teki neljään otteluun neljä pistettä.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia ja Jokerit

Lähteet: Elite Prospects, NHL