Annikki Kilgast lumoutuu Keskuspuistosta

Asukastalo Maunulan Saunabaarissa on esillä Annikki Kilgastin -valokuvanäyttely “Menninkäisen metsä”. Kuvat ovat Helsingin Keskuspuistosta. Keskuspuisto on Kilgastille tärkeä ja hän toivoo voivansa lisätä näyttelyllä kaupunkilaisten arvostusta Keskuspuistoa kohtaan. 

Maunulan Saunabaari on kaikille avoin asukastalo. Nyt meneillään on biljardiaamupäivä. Paikalle on kokoontunut joukko miehiä pelaamaan biljardia.

Seinälle ripustetut kuvat johdattelevat kuitenkin erilaiseen tunnelmaan. Kuvia katsellessa on helppo päästä sisään Annikin ajatukseen “Menninkäisten metsästä”. Kuvat “Paloheinän menninkäinen” ja “Otuksinen Haltialassa” saavat mielikuvituksen lentoon. Tekee mieli lähteä Keskuspuistoon etsimään lisää menninkäisiä. 

Kilgastin kuvat herättelevät katsomaan metsää uudella tavalla

Ajatus Keskuspuiston kuvaamisesta syntyi metsäkävelyllä kesällä 2019

– Otin kännykkäkameralla kuvia kaatuneista puista, ihastuin niiden ihmeellisiin muotoihin. Kotona latasin kuvat koneelle ja katsoin, että nämähän on jänniä. Otin mukaani paremman kameran ja lähdin uudestaan kuvaamaan. Minua kiinnostivat luonnon erilaiset struktuurit. Puu oli ottanut kiven haltuunsa, kivessä oli kuin maan sormet, Annikki kuvailee.

– Metsä oli niin valtavan upea, että olin aina ihan lumoutunut, Kilgast kertoo.

Aikansa metsässä seikkailtuaan Annikki kertoi retkistään ystävälleen Pepi Kurlinille.

– Hän tuntee Keskuspuiston hyvin. Hän innostui ja ehdotti, että lähdetään yhdessä eri paikkoihin. Heinäkuusta tammikuuhun kiersimme kaikki Keskuspuiston metsät.

Kuvia retkiltä kertyi yli kolme tuhatta. Kilgastista oli vaikeaa valita kuvia näyttelyyn, koska niitä oli niin valtavasti.

Luonnon struktuuri puhuttelee Annikki Kilgastia

Teemaksi valikoitui “Menninkäisen metsä”

– Menninkäis -teema vain pälkähti päähäni. Se lähti muodoista. Olen opiskellut kansantiedettä, muodot yhdistyivät vanhoihin suomalaisiin uskomuksiin ja suomalaisten metsäsuhteeseen. Siellä oli niin upeita metsän taideteoksia, joissa oli tuollaisia jänniä hahmoja. Olen myös aina lukenut valtavasti satuja ja keksinyt niitä itse.

Annikki Kilgast on harrastanut valokuvausta teini-ikäisestä asti.

– Kuvasimme koulukaverini kanssa kaikkea ja teimme heidän kylpyhuoneestaan pimiön, Annikki muistelee

Kilgast kuvasi opiskeluaikoina myös Ylioppilaskameroissa, joka on Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan piirissä toimiva valokuvaharrastajien järjestö.

Saunabaarin seinä on maksuttomasti varattavissa näyttelyille

Keskuspuisto on Kilgastille tärkeä ja hän toivoo kuviensa lisäävänsä Keskuspuiston arvostusta

– Kunnioitettaisiin metsää, tajuttaisiin, kuinka kallisarvoinen aarre on se, että Helsingissä on tälläinen Keskuspuisto. 

– Jos ihmiset löytäisivät sen kauneuden, mikä siellä on. Sen metsän tunnelman. Katsoisivat ylös, katsoisivat alas ja molemmille sivuille. Kuuntelisivat sitä, vaikka tuulen huminaa, puron solinaa tai lintujen laulua, Annikki toivoo.

Saunabaari on entinen yleinen sauna, siitä nimi Saunabaari