Helsinki Design Week järjestetään joka syyskuu esittelemään muotoilun eri osa-alueita, samoin kuin muotia, arkkitehtuuria ja kaupunkikulttuuria. Tänä vuonna Helsinki Design Week järjestetään 6.–16.9.2018. Sen tuottaa designpalvelutoimisto Luovi Productions Oy.

Helsinki Design Week alkoi vuonna 2005 ja toimii kansainvälisessä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tämä kansainvälisyys näkyy myös Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen galleria U:ssa (Kaisaniemenkatu 10) järjestettävässä näyttelyssä, joka esittelee unkarilaisia designia.

Suuria kävijämääriä

–Liityimme mukaan Helsinki Design Weekiin aiemman kollegani toimesta, joka jäi jo eläkkeelle, kertoi galleria U:n viestintävastaava Sanna Tiirikainen.

–Hän luultavasti löysi tapahtumasta design-näyttelymahdollisuuden.

Vaikka maanantaina 10.9.2018 galleria U:ssa olikin puoliltapäivin hiljaista, on Tiirikaisen mukaan näyttelyä kuitenkin käynyt katsomassa paljon väkeä.

–Välillä on ihan tungosta, hän kertoi.

–Ikkunasta pysähdytään myös katsomaan näyttelyä ulkoapäin.

Galleriassa esillä olevat designit onkin aseteltu paikan suurten ikkunoiden viereen. Siitä ne on helppo nähdä ulkoakin katsottuna. Näytillä olevien designien joukossa on niin vaatteita, seinävaatteita kuin huonekalujakin.

Galleriassa esillä olevat designit olivat hyvin monipuolisia, ulottuen vaatteista huonekaluihin ja seinävaatteisiin. (KUVA: Anniina Savolainen)

Ympäristö ja yhteiskunta tärkeitä

Näyttelyn designien ideana on erityisesti kestävä kehitys. Näyttelyn esiin tuomille suunnittelijoille tärkeitä periaatteita ovat olleet muun muassa ympäristö, talous ja yhteiskunta sekä niihin liittyvät nykyiset ja tulevat haasteet.

–Mukana on parikymmentä nuorta unkarilaista suunnittelijaa, kertoi Tiirikainen.

Näyttely muistuttaa vuonna 2017 Budapestin design-viikolla järjestettyä ”Kestävä design, kehityksen jäljillä” -näyttelyä, joka rakennettiin samanlaisten periaatteiden varaan. Sekä Budapestin näyttelyn että Helsingin näyttelyn on järjestänyt Fanny Fazekas. Galleria U:ssä järjestettävän Budapestin näyttelyä imitoivan näyttelyn tavoitteena on ollut luoda yhteys kahden pääkaupungin näyttelyiden välille kansainvälisten designviikkojen yhteydessä.

–Ideana on tuoda suomalaisten tietoisuutteen unkarilaisia nimiä ja kansainvälisyyttä, totesi Tiirikainen.

Sanna Tiirikainen on galleria U:n viestintävastaava. (KUVA: Anniina Savolainen)

Vieraileva valokuvaaja

Paikalla muuten tyhjässä galleriassa oli Nur Horsanali -niminen vierailija. Hän oli ottamassa useita valokuvia näyttelystä.

Olen vapaaehtoisena tiedottajana Design Weekillä, hän kertoo englanniksi syynsä vierailuunsa ja innokkaaseen valokuvaukseensa.

–Olen myös suunnittelijaopiskelija, joten siksi toisaalta kiinnosti tulla katsomaan tätä näyttelyä.

Horsanali on aloittanut Design Weekin kohteissa käynnin eilen, sunnuntaina 9.9.

–En ole siis ehtinyt käydä vielä kovin monessa kohteessa, hän sanoo.

–Tähän asti olen käynyt kolmessa paikassa.

Nur Horsanali oli ottamassa näyttelystä valokuvia Helsinki Design Weekistä tiedottamista varten. (KUVA: Anniina Savolainen)

Artikkelin näyttely on nähtävissä galleria U:ssa Helsinki Design Weekin päätyttyäkin, 12.10.2018 saakka.

Näyttelyn esittelemät brändit ja suunnittelijat: Manera -studio – Budapest, Botanika, Ursuslupus, Rikov, NES cipő, Alma Vetlényi, Gabriella Veszprémi, Repityke, Printa, Apol Temesi, Pressed Pets, Paper Up!, Fészek Részek, Misija design, Rozi Tóvaj, Tamás Deme, Plié by Atelier, Medence Csoport, Malinko bag ja ESZKA.

Anniina Savolainen