Helsinki, Espoo ja Vantaa tarjoavat työnantajille kannustimen palkata nuori kesäksi töihin. Helsingissä 300 euron arvoisen kesäsetelin saavat kaikki yhdeksäsluokkalaiset.

Lukuisat kunnat tarjoavat nuorille kesätyöseteleitä. Helsinki, Espoo ja Vantaa tukevat nuorten työllistymistä kesäsetelin avulla. Espoossa kesäseteliin ovat oikeutettuja vuosina 2001-2005 syntyneet nuoret, Helsingissä kaikki yhdeksäsluokkalaiset ja Vantaalla se jaetaan kaikille yhdeksäsluokkalaiselle sekä tuhannelle muulle eri vuosina syntyneelle nuorelle.

Ehdot kesäsetelin lunastamiseksi vaihtelevat hieman kunnittain, mutta perusperiaate on kaikkialla sama. Nuori hakee työpaikkaa itsenäisesti ja antaa työnantajalle kesätyösetelin paikan saatuaan. Työn päätyttyä kaupunki korvaa 300 euroa palkasta takaisin työnantajalle.

Helsingissä työnantaja sitoutuu tarjoamaan nuorelle töitä vähintään 60 tunniksi ja maksamaan palkkaa vähintään 350 euroa. Lisäksi työnantajan on sitouduttava Vastuullinen kesäduuni –kampanjan ehtoihin, joihin kuuluu muun muassa vaatimus kirjallisesta työsopimuksesta.

Kokemukset kesätyösetelistä positiivisia

Kolmekymmentä prosenttia helsinkiläisistä yhdeksäsluokkalaisista sai kesäsetelin avulla työpaikan kesällä 2018. Nuorille avautui lisäksi 1 000 uutta työpaikkaa. Työnantajien kokemukset olivat positiivisia, ja jopa neljäsosa palkkasi useamman kuin yhden nuoren kesäsetelin avulla. Myös nuoret ovat kokeneet kampanjan onnistuneeksi.

Helsinkiläinen Siiri Matinpuro, 19, työllistyi peruskoulun päätyttyä Suomen valokuvataiteen museoon kesäsetelin avulla vuonna 2016.

”En luultavasti olisi saanut paikkaa ilman kesäseteliä. Työhaastatteluun oli helppo mennä, kun seteli oli taskussa. Kynnys palkata on paljon pienempi työnantajan saadessa osan palkasta takaisin kaupungilta”, Matinpuro kertoo.

Matinpuro teki yhteensä 60 tuntia töitä, mikä on minimivaatimus kesäsetelin lunastamiseksi. Kokemus oli positiivinen.

”Yhdeksäsluokkalaiselle 350 euroa on iso raha, ja työstä saa lisäksi ensimmäisen merkinnän ansioluetteloon”, hän sanoo.

”Kampanjalle on kysyntää. Toivottavasti yhä useammat nuoret ja työnantajat käyttävät tämän mahdollisuuden.”

Kesätyöseteleitä jaetaan jo viidettä vuotta

Kesäseteleitä on jaettu Helsingissä vuodesta 2015 alkaen nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruudin aloitteesta. Hyvien kokemusten pohjalta käytäntöä on jatkettu, ja tänäkin vuonna niitä jaetaan kaikille Helsingin yhdeksäsluokkalaisille.

Pääosin nuoret työllistyivät toimistoihin, kiinteistönhuoltoon ja erilaisille leireille. Yli 70 prosenttia työnantajista kertoi, ettei olisi palkannut nuorta ilman kesäsetelikampanjaa.