Nylund odottaa jo kevätkauden alkua, viereiseltä kentältä kaikki alkoi

Niko Nylund,Tennis

Haastateltavaksi sain tennis-ja sulkapallotoverini Niko Nylundin. Käytiin tutustumassa ensimmäiseen tenniskenttään, mistä palo tennikseen 15-vuotta sitten syttyi. Kenttäkierroksen jälkeen ajeltiiin yhdessä kahvilaan. 

  22-vuotias Nylund on asustellut Tuusulassa läpi ikänsä. Tennis tuli kuvioihin kesällä vuonna 2004, Nylundin ollen kuusivuotias. Syksyllä Nylund aloitti tenniksen ohjatusti Tuusulan Tennisseurassa. Pesäpalloa Niko myös pelasi ala-asteella.

 “Uran alkuvaiheessa tennistä treenattiin pari kertaa viikossa, lukiossa määrä oli jo kasvanut kahteen tai jopa kolmeen kertaan päivässä” kommentoi Nylund. 

 Nylundin tyypillinen koulupäivä 10-vuotiaana oli jo hyvin ammattimainen ja kiireinen.

 “Aamulla lähdin bussilla Tuusulasta Helsinkiin aamutreeneihin Taliin, sieltä kouluun 10-14, kello 15 alkoi jo päivän toiset tennis/fysiikkatreenit ja kirsikkana kakun päälle vielä Keravalle pesistreeneihin. Matkaa tuli 120 kilometriä bussilla ja vanhempien kyydillä,  jos oli kaikki mahdollinen treeni. Tästä saan kiittää vanhempiani, jotka mahdollisti kyyditsemiseni.”

 Lopulta Nylund valitsi päälajikseen tenniksen. Arkipäivät kuluivat treenatessa ja viikonloput kisoissa.

 “Noin 300 kisamatsia kertyi vuodessa, aina miesten sarjatasopeleistä oman ikäluokan SM-kisoihin.” 

Tänä Päivänä unelmat Wimbledonin voitosta ovat vaihtuneet harrastustasoihin.

“Nykyään pelailen pari kertaa viikossa tennistä Espoon Tennisseurassa miesten liigaa. Vuonna 2019 halusin vielä kerran kokeilla omia rajojani ja lähdin mukaan, ensimmäisellä kaudella noustiin samantien liigaan, se oli mahtavaa”.

Nylund nostaa tennisvahvuuksiinsa sähäkkyyden, hyvän peruslyöntipelin ja syöttönsä. 

“170cm ei ole ideaali tennispelaajan pituus ja näin lyhyitä pelaajia ei kovin montaa ole ATP 100-listalla, joten pituus on korvattu sähäkkyydellä ja hyvällä kämmen-ja syöttöpelillä.”

 “Tenniksen syöttöä auttoi pesäpallon heittotausta ja sähäkkyyttä pesältä pesälle juoksu.” 

 Tennis esikuvakseen Nylund on valinnut Roger Federerin ja suomalaisista pelaajista Jarkko Niemisen, heidän näkemisensä grand slameissä livenä avasi silmiä tenniksen työmäärän eteen. 

Kentältä tuomariksi

Vuonna 2015 tenniksen pelaamisen ohella Nylundin syttyi kipinä tuomarointiin. Tali-openissa vuonna 2006 Niko oli ensimmäisen kerran pallopoikana, pari vuotta myöhemmin linjatuomarina ja lopulta päätuomarina.

 “Vuonna 2015 sain Suomen tuomarikoulutuksen ja vuonna 2019 white badgen, joka on sitten jo kansainvälinen tuomarikoulutus.”

“Niitä on Suomessa kuusi kappaletta tällä hetkellä, josta yksi isälläni. Olen hyvin ylpeä siitä.” 

 Tuomarinakin otteluita kertyy vuodessa 130-kappaletta niin Suomessa kuin ulkomaillakin, jopa Uuteen-Seelantiin asti.  Nylund nostaa hienoimmaksi otteluksi päätuomarina toimimisen Atp Challenger Tali-Openissa loppuvuodesta 2019.

 Ikimuistoisimpia hetkiä tenniksen parissa Nylundilla on paljon.

 “Matkan varrelle mahtunut paljon ikimuistoisia voittoja, esimerkiksi ensimmäinen turnausvoitto vuodelta 2010, mutta karvaita tappioitakin tähän voisi nostaa.Orange Bowl-tappion ensimmäisellä kierroksella, jota pidetään epävirallisena junnu Grand Slamina.” 

”Olen päässyt treenaamaan tämän hetkisten huippujen kanssa, esimerkiksi Emil Ruusuvuoren, joka tällä hetkellä valloittaa maailmaa.” 

“Tenniksen pelaamisen ja tuomaroinnin ansiosta olen myös nähnyt maailmaa todella paljon, siitä saa myös olla kiitollinen”.

Unelmalyöntikin Nylundilta löytyy.

“Yhden käden rysty linjaläpilyöntinä verkkonauhaa hipoen”, Nylund hymähtää.