Tukikohta Ry tarjoaa apua heikossa tilanteessa oleville.

17. lokakuuta on Yhdistyneiden kansakuntien virallinen päivä, jolloin vastustetaan köyhyyttä ja syrjäytymistä. Köyhyys ja syrjäytyminen  ovat läsnä myös meidän tämän päivän hyvinvointivaltiossamme täällä Suomessa. Siksi tänä päivänä järjestetäänkin vuosittain tapahtuma nimeltä Asunnottomien yö. Kyseessä on tapahtuma, joka haluaa tukea jokaisen perusoikeuksia hyvään elämään. Helsingissä päätapahtuma sijaitsee Dallapén puistossa. Tapahtumia on kuitenkin muuallakin, esimerkiksi Mäkelänkadun Tukikohta Ry:ssä.

Mäkelänkadun Tukikohta Ry:ssä järjestetään Asunnottomien yönä hemmotteluilta. Hemmotteluhoitoja ovat muunmuassa hiustenleikkaus, kynsienlakkaus, jalkahoidot ja akupunktio. Ovet avataan viideltä ja tunnelma on heti avoin ja vastaanottavainen. Tähän Tukikohdassa pyritäänkin: he haluavat tarjota paikan, jonne asiakas kokee olevansa tervetullut. Paikalle saa tulla vaikka päihtyneenä.

Sara kertoo, että ihmisläheiset ammattivalinnat ja utelias luonne ovat tuoneet hänet vpaaehtoiseksi Asunnottomien yöhön.

Tukikohdan työntekijöiden lisäksi paikalla on tänään neljä vapaaehtoista hyväntekijää toteuttamassa kauneushoitoja asiakkaille. Yksi heistä on Sara, joka opiskelee sairaanhoitajaksi ja on aiemmalta koulutukseltaan parturi-kampaaja. Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän osallisuu Asunnotomien yöhön. Ja asiakkaita riittää.

”Kiva päästä tästä reuhkasta eroon”, totea Elina, joka on leikauttamassa hiuksiaan Saralla.

Hemmottelutilaisuus on ollut positiivinen yllätys Elinalle, joka käy säännöllisesti tukikohdassa. Hän kehuu paikan sydämellistä ja ystävällistä ilmapiiriä ja helposti lähestyttäviä työntekijöitä. Myös hyvä ruoka, jota Tukikohta tarjoaa, tekee paikasta hänelle kuin toisen kodin.

Elina esittelee uutta, mieluisaa kampaustaan.

”Vaikka on oma asunto, niin se ei tarkoita, että olisi ruokaa. Elämässä ei voi tietää ikinä mitä seuraavaksi tapahtuu. Mutta tänne on hyvä tulla, täällä on hyvä fiilis” Elina kertoo.

 

Hiustyyliään tulee päivittämään myös Tuomas, joka on hänkin Tukikohdan vakkareita. Paikan toiminta on mahdollistanut Tuomakselle oman tukihenkilön, jonka avulla hän on saanut hankittua itselleen henkilöpaperit. Tuomas on asunnoton ja majailee yönsä Hietaniemenkadun asunnottomile tarkotetuissa makuusaleissa. Välillä hän viettää yönsä rappukäytävässä.

”Melkein olisin mieluummin vankilassa, kuin kadulla”, Tuomas pohtii.

Vankila on hänele tuttu paikka entuudestaan.

”Tosi hyvä homa tämä hemmottelupäivä. Kolme kuukautta sitten leikkasin viimeksi hiuksiani”, hän kertoo.

Tuomas esittelee tatuointiaan ”Poliisit ovat homoja” samalla kun Sara leikkaa hänen hiuksiaan.

Hemmottelupäivän hoidoista on inoissaan myös Pauliina. Hän on lakkauttamassa kynsiään ja päätyy harkinnan jälkeen siniseen, kimaltelevaan kynsilakkaan. Tätä ennen hän on ehtinyt värjäyttää jo kulmakarvasa. Hän on häkeltynyt, kuinka paljon tarjontaa Tukikohdassa on tänään.

Pauliina on mielissään, kun saa käsiinsä uuden, kauniin kynsilakkauksen.

”Siis täällähän on tänään vaikka mitä. Akupunktiota ja kaikkea!” hän iloitsee, ”Tulee niin hyvä fiilis, kun pääsee laittautumaan”, hän kertoo iloisena.


Ihmisläheisyys ja ilon tuottaminen muille motivoivat Inkaa(vas.) hyväntekeväisyyteen.
Lopputulos miellyttää.

Tukohdassa ovet ovat avoimet kaikille

”Täällä saa vaan olla ilman, että joku on koko ajan hyysäämässä, että nyt sut pitää kuntouttaa”, näin sanoo Tukikohdan vastaava psykoterapautti Katja. Se on hänestä tärkeimpiä ominaisuuksia, mitä Tukikohdan palveluissa tulee olla.

”Huumori oli isoin asia, mikä tuli ilmi, kun teimme asiakastyytväisyystutkimusta. Asiakkaista on hyvä, että heidät otetaan vastaan avoimesti ja heidän juttuihinsa osataan suhtautua huumorilla”, hän kertoo.

Kuntoutusapua on tottakai kuitenkin saatavilla niille, jotka sitä haluavat. Pääasia on kuitenkin, etä ihmiset uskaltavat tulla tukikohtaan luottavaisin mielin: ihan vain olemaan ja vaikkapa lukeman päivän lehteä tai katsomaan televisiota, jos jutteleminen ei kiinnosta. Tukikohdassa tarjotaan myös maksutonta, lämmintä ruokaa joka keskiviikko.


Tänään on tarjolla bataatti-porkkanakeittoa, itse leivottua sämpylää ja jälkiruuaksi persikkarahkaa.

 

Tilat alkavat pikkuhiljaa täyttyä ja vapaaehtoisilla hemmotteluhoitajilla riittää kävijöitä. Tukikohdan tunnelma on lämminhenkinen ja kotoisa ja henkilökunta juttelee tuttavallisesti vakioasiakkaille. Tämä on paikka, jossa asiakkaista varmasti välitetään.


Jukalle(vas.), Mikalle ja Jukalle (oik.) maistuu Tukohdan itsetehty ruoka.

Teksti: Sara Sumelahti

Kuvat: Mikko Sillfors ja Sara Sumelahti