Torpan Pojat voittivat 43 pisteellä Helsingin NMKYn. Edellisen kerran ToPo saavutti yli sadan pisteen voiton kotonaan viime vuoden tammikuussa. 

Sinisellä asulla pelaava ToPo teki kauden parhaimman suorituksen. (Kuva: Aleksis Villanen)

Kevät lähestyy ja joukkueiden mielet kääntyvät tulevia playoffeja kohti. Runkosarja on ollut tasainen ja keskiviikon paikalliskamppailuun lähdettiin jännittävistä lähtökohdista.

ToPo matkaa taulukossa kolmantena 22 pisteellä. Neljäs ONMKY seuraa samalla pistemäärällä ToPaa ja illan haastaja Helsingin NMKY on kolmatta sijaa jakavaa kaksikkoa vain kaksi pistettä perässä. 

Valmentaja Eero Nikkarinen oli tyytyväinen suoritukseen. (Kuva: Aleksis Villanen)

Lämpötila koholla

ToPon valmennuksen johtaja ja GM Jussi Syrjänen tiedostaa pelin lähtökohdat. Syrjänen nostaa tulevan pelin teemasta selkeät pointit.

– Tänään on paikalliskamppailu ja toivomme katsojia otteluun. Kokenut vierasjoukkue ja nuori kotijoukkue haastavat toisensa tasaisessa runkosarjassa. Levypallojen voittaminen, hyökkäyksestä puolustukseen liikkuminen ja rohkea hyökkääminen ovat illan teemassa. Varsinkin hyökkäyksessä on pieni jarru ollut päällä. Viime ottelut ovat myös olleet aika lämpimiä, Syrjänen hahmottaa ottelun lähtökohtia.

Jussi Syrjäsellä selkeä teema illan otteluun. (Kuva: Aleksis Villanen)

“Mitä täällä tapahtuu?”

Kukaan ei osannut odottaa. “Tasaisesta runkosarjasta” tai “tiukasta ottelusta” ei ole tietoakaan. Heitot vain uppoavat sukkana koriin ja kotijoukkue dominoi peliä alusta asti. Kliininen suorittaminen vain parantuu kotiyleisön kannustaessa. Tauolle siirrytään ToPon 56-31 johdossa. 

Toimitsijapöydän ääressä työskentelevä Niina Koivisto kummastelee pelin kulkua positiivisella ilmeellä. Tilastoja kontrolloiva Koivisto näyttää merkintöjä, jotka puhuvat yksiselitteisesti. Peli on ollut täysin ToPon.

– Peli on ollut sen verran selkeää, että oma rooli on hoitunut mukavan yksinkertaisesti. Toisinaan peleissä tilanteet voivat tulla todella nopeasti ja siksi täytyy olla hereillä koko ajan. Pelaajataustaa ja toimitsijakokemusta on kuitenkin sen verran paljon, että osaan aika hyvin ennakoida peliä.

– Odotin paljon tasaisempaa ottelua, mutta pelinhallinta on ollut täysin ToPon. ToPon kotiottelut ovat olleet viime aikoina myös kiihkeitä, mutta nyt tilanne on aivan toisenlainen. Pelikin on 56-31, Koivisto hehkuttaa.

Kukaan ei osannut arvata tulevaa. (Kuva: Aleksis Villanen)

Henkeä kaikilla ikäkausilla

Tauon aikana pelikenttä täyttyy nuorista lapsista, jotka heittelevät innoissaan koripalloja. Lasten tunnelma tiivistyy, kun juuri ennen pelin jatkumista muutama pelaaja saapuu syöttelemään palloja yleisön kanssa. 

Katsomossa peliä katsova Anna Ahlava nauttii illan näytöksestä. Kannustamisen lisäksi Ahlava työskentelee aktiivisesti ToPon toiminnassa ja valmentaa ToPon 08-joukkuetta. Annan kaksi lasta pelaakin ToPossa, toinen juuri 08-joukkueessa. 

Tänään Ahlava pitää huolta tuotepöydästä, josta on hyvät näkymät kentän tapahtumiin. 

– Täältä näkee loistavasti pelin tapahtumia myymisen yhteydessä. Olen innolla seurannut nuorten pelaajien kehitystä ja heidän tasonsa nousua. Valmentaessa huomaa myös ToPon yhteisöllisyyden paremmin. Yhteishenki on hyvä junioritasollakin ja hallille on kiva tulla. Keväälle toivon pelkkää samaa mieletöntä tekemisen iloa, Ahlava hymyilee. 

Kisaeväät kunnossa. (Kuva: Aleksis Villanen)

Isot lukemat, selkeät viestit

Ottelun viimeisen kymmenen sekunnin aikana pallo jätetään rullaamaan. Kättely alkaa ja digitaalinen pistetaulu näyttää 111-68  kotijoukkueen hyväksi. 

On aika käydä ottelu läpi. Vierasjoukkueen pelaaja Iiro Tuomi aloittaa. 

– Huono valmistautuminen ja peli oli aika tahmeaa. Oli hyviä heittopaikkoja, mutta ei saatu hoidettua. Tästä rakennetaan eteenpäin, Tuomi toteaa. 

ToPon Tuomas Laineella liito oli taas erilainen. Laine teki 19 pistettä ottelussa. 

– Pelasimme erittäin hyvin. Loistava valmistautuminen vaikeasta arkipelistä huolimatta, Laine tiedostaa. 

Ottelun valmentajien ajatukset täydensivät omiensa mietteitä.

– Meiltä puuttui pelaajia, mutta ei sen taakse voi mennä. Tällä kaudella ei tuollaista ToPoa ole vielä nähty. Heiltä uskomaton suoritus. Lähtökohdat olivat meille muutenkin vaikeat ja alkuperäinen suunnitelma ei toteutunut, käsittää NMKYvalmentaja Timo Saukkola. 

– Täytyy olla vain tyytyväinen. Kauden paras peli ja ei mitään notkahdusta missään vaiheessa peliä. Lupaavaa tekemistä kevättä ajatellen, mutta ei saa jäädä lepäämään. Jatketaan hyvällä tunteella ja pidetään tekeminen treenien kautta kunnossa, todentaa ToPon valmentaja Eero Nikkarinen. 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on topo-hnmky-reppari-8-of-8.jpg
Tilastot puhuivat karua kieltä. Henkilöt vasemmalta Iiro Tuomi, Timo Saukkola, Eero Nikkarinen ja Tuomas Laine. (Kuva: Aleksis Villanen)