: Piqsels

Vihreät, punaiset ja mustat sähköpotkulaudat eli skuutit vilahtelevat Helsingin katukuvassa jatkuvasti. Skuutit rantautuivat Helsinkiin vuonna 2019 ryminällä ja niillä on myös ajettu ryminällä. Jatkuvasti näkee jonkun ajajan turpa rullalla asvaltin pinnassa. Tämä saa minut pohtimaan, miksi ihmiset ovat niin innoissaan sähköpotkulaudoista?

Helppohan se on ymmärtää. Ekologinen ja nopea skuutti tosiaan on miellyttävämpi matkustustapa kuin tunkkainen ja tukkoinen julkinenliikenne. Oma mielipiteeni skuuteista kuitenkin vaihtui silmänräpäyksessä. Ajaessani kesäiltana Mannerheimintietä skuutilla hyppäsi eteeni vahvasti humaltunut mieshenkilö. Törmäyksestä seuranneen ilmalennon aikana ehdin jo päättää, että tämä oli kirjaimellisesti viimeinen niitti, enkä skuuttia tule enää avaamaan.

Selvisin törmäyksestä pienin vammoin. Ruhje otsaan ja kyynärpäähän, mutta kaikki eivät ole olleet näin onnekkaita. Muutama tuttuni on joutunut päivystykseen kaatumisen seurauksena. 

Sähköpotkulaudat voisivat olla hyvä keksintö, mutta sitä ne eivät ole. L-kirjaimen muotoisia pujottelukeppejä eli skuutit kyljellään kadun pinnassa joutuu väistelemään kaikkialla Helsingissä. Jos et joudu väistelemään L-kirjaimen muotoisia pujottelukeppejä, joudut väistelemään S-kirjaimen muotoisia kuljettajia. Usea kuljettu ajaa tuhdissa humalassa horjuen ilman huolen häivää muusta liikenteestä. En tajua ,miksi tähän ei puututa Suomessa kunnolla.

Päätös ajamisesta on tällä hetkellä jokaisen ihmisen oma. Mielestäni ei ole vaarallisempaa tai nolompaa liikkumisvälinettä kuin sähköpotkulaudat. Kävely tai pyöräily on tutumpaa ja turvallisempaa. Kävelyn tai pyöräilyn suosiminen on myös kuluttavampaa ja edesauttaa terveyttä. Joten ihmiset miettikää, mitä kulkuneuvoa käytätte!

Skuutit tuottavat suuria rahoja niitä vuokraaville firmoille, joten skuutit tuskin katukuvasta helpolla katoavat. Asiaan tarvitaan silti jokin järki. Voimme kopioida muilta hyviksi todettuja rajoitteita tai kehittää omia ratkaisuja. Mielestäni olisi kelpo ratkaisu, että skuutilla ajamiseen tarvittaisiin ajokortti. Sitä tuskin kukaan sunnuntaiajelija jaksaisi hommata, joten ne vähenisivät katukuvasta. Kortin hommaavat henkilöt taas oppisivat ajamaan sekä liikennesäännöt, eikä ihmisten tarvitsisi enää väistellä sähköpotkulautailijoita.

Pohjoismaiden mallimaassa Norjassa skuuttiongelmaan on jo reagoitu. Ylen uutisen mukaan Oslossa skuuteilla ajo on kielletty kello 23.00-5.00 välisenä aikana. Oslon kaupunginvaltuusto on myös päättänyt poistaa 2/3 käytössä olevista skuuteista. Nämä toimet edesauttavat skuuttionnettomuuksien vähentymistä. Helsinki, pitäisikö meidänkin reagoida? Vai annammeko ihmisten jatkaa itsensä telomista ja terveydenhuollon ruuhkauttamista?