Lappeenranta ja mennyt kesä ovat nykyään historiaa Tinja Vainikalle.

Monet kunnat ja kaupungit tyhjenevät nuorista, koska mahdollisuuksia ei ole tarpeeksi ja piirit käy liian pieniksi. Yksi heistä on Lappeenrannasta juuri Helsinkiin muuttanut parikymppinen Tinja Vainikka

Hän kertoo muuttaneensa, jotta saisi uusia mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja lapsuudenhaaveitaan. Aikaisemmilla käyntikerroilla Helsingissä Tinjalla oli niin kiva fiilis, että ei halunnut lähteä pois ja pääkaupungista löytyy myös kavereita.

Aikomuksena oli muuttaa jo vieläkin aikaisemmin, Kallion lukio oli haaveena, mutta se jäi tällä kertaa toteutumatta. 

Mikä parasta itärajalla?

Kysyttäessä, mitä jää edelliseltä kotipaikkakunnalta kaipaamaan, niin vastaus tulee selkeän ytimekkäästi.

-Perhettä ja kavereita. Ja kuntosalia, täältä ei ole vielä yhtä hyvää löytynyt kuin Lappeenrannassa. Mitään muuta en sieltä oikeastaan jää kaipaamaan, kun kaikki tuntevat toisensa siellä ja osa ihmisistä on jotenkin niin toksisia.

“Muotisanat” ovat siis tarttuneet hyvin tuoreen stadilaisen suuhun, kuten hän itse toteaa leppoisalla murteella. Mitään vähempää ei voi kuitenkaan olettaa, koska muutto tapahtui suoraan niin sanottuun syvään päätyyn, eli Helsingin Kallion kaupunginosaan.

Mahdollinen välipysähdys Pirkanmaalle

Tinjan haaveilee poliisin ammatista. Ainakin vuoden verran hän aikoo kerätä kokemuksia elämästä noin yleensä, ennen kuin on valmis hakemaan poliisikouluun Tampereelle, joka on pitkäaikainen unelma.

Puolentoista vuoden perusopinnot koulussa, jonka jälkeen saman mittaiselle harjoittelujaksoille Helsinkiin, tai sitten paluu kotikonnuille Lappeenrantaa. Pysyvänä kotikaupunkina Vainikka ei kuitenkaan Tamperetta näe. 

Paikalliset nähtävyydet ensimmäisen haltuun.

Helsinginin houkutukset vielä antavat odottaa

Nuoresta iästä johtuen paikallinen yöelämä on vielä täysin kokematta, mutta sitä odotetaan sitäkin suuremmalla innolla. Haastattelutilanteessa Tinjan vieressä oli työkaveri Fanny Sannholm, joka lupasi lähteä näyttämään uudelle paikkakuntalaiselle parhaat menomestat.

Puhuttaessa yöelämän eroista, esiin nousevat uudet kasvot, joita voi tavata baarissa. Vaihtoehtoja on kuitenkin paljon enemmän niin päivien kuin paikkojen suhteen.

Vielä on totuteltavaa uuteen ympäristöön, sillä ainakaan haastattelussa ei ollut vielä mie vaihtunut mäksi.

(Kuvat: Tinja Vainikka teksti: Jesse Mattila)

Jesse Mattila

va