Kasvomaskin käytössä on laajasti puutteita (KUVA: Creative Commons)

Vuonna 2020 maapallo joutui uuden epidemian kouriin. Koronavirus, viralliselta nimeltään covid-19, levisi kulovalkean tavoin mantereelta toiselle surmaten tuhansia henkiä.

Nyt maapallolla riehuu viruksen toinen aalto. Myös täällä turvallisessa Suomessa on jouduttu kehittämään uusia toimia, jotta epidemia ei pääse riehumaan kansalaisten keskuudessa hallitsemattomasti.

Yksi toimi koronavirusta vastaan on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antama kasvomaskisuositus, joka koskee kaikkia henkilöitä ja tilanteita, jolloin ei voida noudattaa annettuja turvavälejä tai muuten joudumme olemaan tuntemattoman ihmisen kanssa lähietäisyydellä.

Maskisuositus on nyt myös laajennettu koskemaan peruskoulun oppilaita koulupäivien aikana. 

Kaduillakin näkyy ilahduttavan paljon ihmisillä kasvomaskeja. On mahtavaa, että ihmiset suojaavat itseään ja muita, vaikka valloillaan on itsekkyyden aikakausi. Valitettavan usein kuitenkin maski on käytössä väärin. Tupakkapaikalla kasvomaski on usein vedetty leuan alle, maskia saatetaan roikottaa toisen korvan varassa, kun jutellaan tutulle tai kasvomaskiin kosketaan muuten, joko korjatakseen sen asentoa tai sen häiritessä syömistä tai juomista. Räikein virhe on kuitenkin se, että maski on laitettu suun suojaksi, mutta nenä on jätetty halkomaan ilmaa maskin ulkopuolelle.

Jos viranomaisten kertomaan on uskomista, ei väärin käytetystä kasvomaskista ole hyötyä. Kenen vastuulla on se, että kansalaiset käyttävät kasvomaskia oikein?

On pakko todeta, etteivät THL:n antamat kasvomaskien käyttöohjeet toimi. Ihmisillä ei ole riittävää luetun ymmärrystaitoa. Tai ihmiset käyttävät maskia puolihuolimattomasti muodon vuoksi, jotta näyttäisivät ulospäin kunnollisilta kansalaisilta, jotka tottelevat suosituksia.

Jos koronavirus on tullut jäädäkseen, eikä sitä saada kitkettyä pois, voisi yhtenä vaihtoehtona maskien käytön opetukseen olla pakolliset kurssit vauvasta vaariin. Opetus- ja kulttuuriministeriöhän on kaavaillut opetuksen uudistusta. Kyseiseen uudistukseen saisi helposti mukaan uuden kurssin kasvomaskien oikeaoppisesta käytöstä. Mielellään jokaiselle vuosiluokalle aina lukuvuoden alkuun. Kertaus kun on opintojen äiti.
Koulut käyneelle väestölle opetuksen voisi toteuttaa helposti pakollisena kurssina esimerkiksi kansalaisopistojen kautta. Annetaan vain määräaika, jonka aikana kurssi on suoritettava hyväksytysti sakkojen uhalla.

En kuitenkaan usko, että huolimattomasti käytetty maski on täysin luonnonvarojen tuhlaamista ja turhan roskan tuottamista. Pieninkin yritys on murto-osan voitto viruksen ehkäisyssä. Ja aina joukossa on se yksi onnekas maskin väärinkäyttäjä, joka pelastuu koronatartunnalta kanssa ihmisten ansiosta, eikä altista omien toimien puutteellisuudesta huolimatta muita.

Tässä ollaan kuitenkin kaikki samassa veneessä. Sinä päivänä, kun kaikki toteuttavat ohjeistuksia kuuliaisesti, voidaan riemuita viruksen ehkäisyn olevan menossa oikeaan suuntaan. Sitä hetkeä odotellessa, muista peittää maskilla myös nenä.