Äitini soitti sunnuntaina huolissaan, että hengityssuojaimet ovat kuulemma apteekeista loppu ja kiinalainen koronavirus jyllää maailmalla. Onko se nyt menoa? Ei. Todennäköisyyksien valossa kuolet ennemmin liikenneonnettomuudessa kuin koronavirukseen.
Koronavirustartuntoja on jo todettu 4 515, ja virukseen on kuollut 106 ihmistä. Ivalossakin oli tautiepäily. Iltalehti uutisoi hengityssuojaimien olevan Suomessa tukusta loppu, ja käsidesit katoavat kaupan hyllyistä. Jo vähemmänkin vainoharhainen alkaa saada mielikuvia kuolettavasta maailmanlaajuisesta pandemiasta ja ihmiskunnan tuhosta. Koronavirusuutisointi kylvää pelkoa, josta hyötyvät ainakin media sekä hengityssuojain- ja käsidesikauppiaat.
Kiinan Wuhanissa todettiin joulukuun lopulla keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi paljastui uusi koronavirus. Tämä sars- ja mers-viruksien sukulainen on nimetty 2019-nCoV -virukseksi. Uutisissa se liikkuu nimellä koronavirus. Pelottavaa viruksessa on sen leviäminen. Usein katastrofielokuvissakin kuvataan piinaavaa kilpajuoksua tappavaa virusta vastaan.
Ivalo oli kuitenkin väärä hälytys. Suomessa ei ole todettu vielä yhtään tartuntaa. Kiinan lisäksi tartuntoja on todettu muutama Taiwanissa, Thaimaassa, Australiassa, Malesiassa, Singaporessa, Ranskassa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Yhdysvalloissa, Vietnamissa, Kanadassa ja Nepalissa. Suurin osa 4 515 tartunnasta on 1,4 miljardin asukkaan Kiinassa. Tartuntojen määrä verrattuna Kiinan asukaslukuun puhumattakaan suhteutettuna globaaliin väestöön on kuin hyttysen pieru Saharassa.
Koronavirus ei ole mikään armoton tappaja, vaikka kuolleiden määrä otsikoissa jatkuvasti lisääntyykin. Normaaliin kausi-influenssaan kuolee Suomessa 500 – 1 000 ihmistä vuosittain. Maailmanlaajuisesti kausi-influenssaan kuolee tutkimusarvioiden mukaan 300 000 – 500 000 ihmistä. Yli 3 000 ihmistä kuolee maailmalla päivittäin liikenneonnettomuuksissa. Koronavirukseen on kuollut 106 ihmistä.
Tämän hetkisten tilastojen mukaan koronaviruksen kuolleisuusprosentti on alle 2,4. Kaiken lisäksi asiantuntijat ovat sanoneet, että vähäoireisia tartuntoja voi olla kymmeniätuhansia, jolloin kuolleisuus laskee huomattavasti. Vertailun vuoksi 2000-luvulla kauhua kylvänyt sars-virus surmasi 10 prosenttia tartunnan saaneista. Saudi-Arabiassa vuonna 2012 todettu mers-virus noin 35 prosenttia. Suomessa ei ole todettu yhtään sars- tai mers-viruksen aiheuttamaa tautitapausta.
Maskit kasvoilla kulkevista ihmisistä on tullut virusepidemioiden symboleita, vaikka todellisuudessa ne auttavat vähän suojautumisessa pisaratartuntoja vastaan. Paras suojaus on terveydenhoidon asiantuntijoiden mukaan käsienpesu.
Maailman terveysjärjestön mukaan Kiinassa on hätätila, mutta tämä ei ole vielä maailmanlaajuinen. Varsinkaan Suomessa ei ole hätää. Hengityssuojaimia ei kannata rynniä apteekista hakemaan, mutta liikenteessä kannattaa olla tarkkana.