Venäjän joukkueesta löytyy Karjala-turnauksessa niin kokoa, taitoa kuin menestystäkin, / Wikimedia

Viime vuonna olympiakultaa voittaneessa Venäjän joukkueessa on mukana muun muassa seitsemän olympiavoittajaa, kaksi maailmanmestaria ja yksi Stanley Cup-voittaja. Menestystä, kokoa ja taitoa Venäjän joukkueella siis riittää.

Vakuuttava maalivahtikolmikko

Igor Šestjorkin on tällä hetkellä KHL:n toiseksi paras maalivahti torjuntaprosentilla 95,7. / Wikimedia

Venäjän joukkueen kaikki pelaajat tulevat maan omasta jääkiekkoliigasta, KHL:stä. KHL:ää pidetään yleisesti maailman toiseksi kovatasoisimpana jääkiekkoliigana heti Pohjois-Amerikan ja Kanadan NHL:n jälkeen.

Joukkueen ykkösvahtina toimii todennäköisesti SKA Pietarin Igor Šestjorkin. Tällä kaudella Sestjorkin on torjunut 10 ottelussa häikäisevällä torjuntaprosentilla 95,7. Hän onkin KHL:n maalivahtitilastoissa toisena TsSka Moskovan Lars Johanssonin jälkeen.

Venäjän toinen maalivahti on TsSka Moskovan Ilja Sorokin. Hän on torjunut 15 ottelussa torjuntaprosentilla 92,1, ja on KHL:n maalivahtitilastoissa seitsemäntenä.

Joukkueen kolmas maalivahti on vasta 20-vuotias Lokomotiv Jaroslavin Ilja Konovalov. Konovalov on torjunut toisella KHL-kaudellaan 16 ottelussa hyvällä torjuntaprosentilla 93,1. Konovalov on KHL:n maalivahtitilastoissa kymmenentenä.

Puolustuksessa NHL-kokemusta ja arvokisamitalisteja

Viktor Antipin on edustanut Venäjää MM-kisoissa vuosina 2015, 2016 ja 2017. / Wikimedia

Venäjän joukkueen yhdeksästä puolustajasta kolmella on NHL-kokemusta, kahdella arvokisamitaleja, kolmella KHL:n mestaruus ja kahdella olympiakultaa.

Joukkueen puolustajia ovat Metallurg Magnitokorskin Viktor AntipinTorpedo Nizhni Novgorodin Denis Barantsev, TsSka Moskovan Artjom Blažijevski ja Nikita Nesterov, Lokomotiv Jaroslavin Aleksandr JelesinAk Bars Kazanin Andrey PedanAvtomobilist Jekaterinburgin Nikita Trjamkin ja Alexei Vasilevsky ja SKA Pietarin Artjom Zub.

Viktor Antipin on voittanut KHL:n mestaruuden eli Gagarin Cupin kahdesti kausina 2013-2014 ja 2015-2016. Viime kaudella Antipin pelasi NHL:ssä Buffalo Sabresin joukkueessa 47 ottelua, mutta sai aikaiseksi vain 10 pistettä. Niinpä hän palasi takaisin KHL:n Kazanin joukkueeseen, jossa hän on tehnyt 23 ottelussa 10 pistettä. Antipin on loistava luistelija, joka käyttää hyväkseen räjähtävää nopeuttaan. Hän on myös viekas pelaaja ylivoimalla.

Nikita Nesterov edusti NHL:ssä Tamba Bay Lightningia kolme ja puoli kautta. / Wikimedia

Nikita Nesterov on TsSka Moskovan varakapteeni tällä kaudella. 22 ottelusta on kasassa 11 pistettä. Nesterov on edustanut NHL:ssä Tampa Bay Lightingin ja Montreal Canadiensin joukkueita. Hän on myös yksi niistä puolustajista, joka juhli viime kaudella olympiakultaa.

Stanley Cup-hohtoa hyökkäyksessä

Andrei Loktionov juhli Stanley Cupia Los Angeles Kingsin joukkueessa kaudella 2011-2012. / Wikimedia

Arvokisamitalistien ja KHL:n mestaruuspelaajien lisäksi Venäjän joukkueesta löytyy myös yksi Stanley Cup –voittaja, Lokomotiv Jaroslavin Andrei Loktionov. Joukkueen muut hyökkääjät ovat SKA Pietarin Aleksandr BarabanovAlexei Byvaltsev, Aleksandr DergatshovJevgeni Ketov ja Andrei Kuzmenko, Avtomobilist Jekaterinburgin Anatoly Golyshev, TsSka Moskovan Mikhail GrigorenkoKirill KaprizovMaksim Šalunov ja Ivan TeleginSalavat Julajev Ufan Aleksandr Kadeikin ja Pyotr KhokhryakovAvangard Omskin Ilja Mikheyev ja Denis Zernov.

Andrei Lokniotov voitti Los Angeles Kingsin joukkueessa NHL:n mestaruuden eli Stanley Cupin keväällä 2012. Pohjois-Amerikan pääjunioriliigan, OHL:n mestaruuden Lokniotov voitti keväällä 2009 Windsor Spitfiresin joukkueessa. Tällä kaudella Lokniotov on tehnyt 23 ottelussa 23 pistettä ja on KHL-hyökkääjien pistepörssissä kuudentena.

Alexander Barabanov pelaa SKA Pietarin joukkueessa kuudetta kauttaan. / Wikimedia

SKA:n Aleksander Barabanov on voittanut olympiakullan lisäksi Gagarin Cupin kahdesti (2015 ja 2017). Venäjää hän on edustanut MM-kisoissa vuonna 2017 ja viime keväänä Tanskassa. Tällä kaudella Barabanov on tehnyt 20 ottelussa 17 pistettä.

Mikhail Grigorenko edusti NHL:ssä Buffalo Sabresia kolme ja puoli kautta. / Wikimedia

TsSka Moskovan hyökkääjistä Mikhail Grigorenko ja Kirill Kaprizov molemmat ovat voittaneet olympiakultaa. Grigorenko on heistä ainoa, joka on pelannut NHL:ssä Buffalo Sabresissa ja Colorado Avalanchessa. Grigorenko on tehnyt tällä kaudella 22 ottelussa 22 pistettä ja Kaprizov taas 17 pistettä.

Kirill Kaprizov pelaa toista kauttaan TsSka Moskovassa KHL:ssä. / Wikimedia

Teksti: Pekka Luokkala