Hetki ennen laukausta. Kuvakaappaus sosiaalisessa mediassa leviävältä videolta. (Lähde: Cupid Producer)

Poliisi ampui 21-vuotiasta miestä mielenosoitusten yhteydessä. On poikkeuksellista, että mielenosoitukset äityvät väkivaltaiseksi päiväsaikaan. Hongkongin yliopisto ilmoitti peruvansa kaikki oppitunnit tiistaina. Kesästä asti jatkuneille protesteille ei näy loppua.

Hongkong. Sosiaalisessa mediassa leviävällä videolla poliisi ampuu kaoottisessa tilanteessa mielenosoittajaa lähietäisyydeltä rintaan. Mielenosoitukset demokratian ja Hongkongin autonomian puolesta ovat jatkuneet jo 24 viikkoa peräkkäin.

Videolla mielenosoittajien ympäröimä poliisi pitää toista miestä hallintaotteessa, ja vetää aseensa kasvonsa peittänyttä mielenosoittajaa kohti. Poliisi ampuu mielenosoittajaa rintaan lähes välittömästi. South China Morning Postin mukaan poliisi ei varoittanut aseenkäytöstä ennen laukausta.

Poliisi ampui tilanteessa kolme laukausta, joista ainakin yksi haavoitti mielenosoittajaa. Haavoittunut 21-vuotias mies leikattiin paikallisessa sairaalassa ja on kriittisessä tilassa teho-osastolla.

Poliisi vahvisti ampumisen myöhemmin Facebookissa, ja syytti tapauksesta mellakoivia mielenosoittajia.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam vetosi mielenosoittajiin tiedotustilaisuudessa.

”Jokaisen täytyy huolehtia omasta turvallisuudestaan osallistuessaan mielenosoituksiin, jotka voivat muuttua väkivaltaisiksi. Jopa yksi tragedia on liikaa”, hän sanoi.

21-vuotias mies haavoittui tilanteessa vakavasti.

Kyseessä on jo kolmas kerta, kun poliisi on ampunut mielenosoittajia. Lokakuussa poliisit ampuivat 18-vuotiasta miestä ja 14-vuotiasta poikaa. AFP:n mukaan poliisit ovat ampuneet varoituslaukauksia mielenosoitusten yhteydessä elokuusta lähtien.

Mielenosoittajat ovat sulkeneet katuja ja sytyttäneet tulipaloja. Väkivaltaisuudet ovat häirinneet liikennettä ja useita metroasemia on suljettu. Yhteenotoissa on heitelty polttopulloja, ja poliisi on käyttänyt kyynelkaasua. Myös toimittajia on uhkailtu.

Väkijoukko sytytti miehen palamaan

Myöhemmin iltapäivällä julkaistiin video, jossa väkijoukon kanssa riidellyt mies valeltiin palavalla nesteellä ja sytytettiin tuleen.

Mies oli kiistellyt mielenosoittajien kanssa Hongkongin kansallisesta identiteetistä.

Väkivallanteon uhri kärsi vakavista kolmannen asteen palovammoista ja toimitettiin sairaalaan.

Mielenosoitusten taustalla on sittemmin kuopattu esitys rikollisten luovutuslaista, joka olisi mahdollistanut toisinajattelijoiden luovutuksen Manner-Kiinaan tuomittavaksi.

Hong Kong siirtyi vuonna 1997 Isolta-Britannialta Kiinalle, jonka jälkeen se on nauttinut autonomiasta. Manner-Kiina on sittemmin pyrkinyt muuttamaan ”yksi maa, kaksi järjestelmää” –periaatetta, mikä laukaisi kesästä asti jatkuneet laajat mielenosoitukset.

Syksyn aikana Hongkongin poliisi on koventanut otteitaan väkivaltaistuneissa mielenosoituksissa, eikä kuolonuhreilta ole vältytty.

Mielenosoitukset kiihtyivät jälleen, kun 22-vuotias mies kuoli saamiinsa vammoihin pudottuaan parkkihallin kolmannesta kerroksesta perjantaina. Miehen kerrotaan paenneen poliisin kyynelkaasua.

Lähteet: AFP, REUTERS, SCMP