Jatta-Mari Harju

Vuoden alussa Rugbyliiton puheenjohtajana aloittanut Jatta-Mari Harju, 35  valmentaa myös helsinkiläisen Warriorsin naisjoukkuetta. Kahden vuoden pesti tarjoaa mielekkäitä haasteita, kuten toiminnan kehittäminen, ja tulevan visiointi. Puheenjohtajana Harju korostaa yhdessä tekemistä ja pestin kunnialla hoitamista.

Rugbyn yleisempi muoto on 15-henkisillä joukkueilla pelattava rugby union. Olympialaisissa rugbya pelataan kuitenkin seitsenhenkisellä joukkueella nimellä rugby-7.

Lajina rugby on Suomessa vielä hyvin pieni harrastajamäärältään. Britteinsaarilla, Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Oseaniassa laji on kuitenkin erittäin suosittu. Rugby-seurat Suomessa pyrkivät kasvattamaan harrastajamääriä järjestämällä nuorille matalan kynnyksen harjoituksia.

Scrum-aloitus on kiinteä osa lajia

Kuinka aloitit lajin parissa?

”Sattumalta kuulin opiskelijatapahtumassa mahdollisuudesta kokeilla rugbya. Minulla ei ollut juurikaan mitään ennakkotietoa koko lajista. Rugby on hyvin yhteisöllinen, pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja haastamaan myös itseään lajin fyysisyyden takia.”

 Miten päädyit lajiliiton puheenjohtajaksi?

”Rugby on suuri osa elämääni ja olen päässyt toimimaan lajin parissa monessa eri tehtävässä. Täytyy myöntää, että oma tarkoitukseni ei ole koskaan ollut pyrkiä Suomen Rugbyliiton puheenjohtajaksi.”

”Omasta kiinnostuksesta päädyin 2,5 vuotta sitten hakemaan lajiliiton hallitukseen. Nyt täksi kaudeksi vastaehdokkaita puheenjohtajaksi ei varsinaisesti ollut. Päädyin hakemaan virkaa ajatellen, että tästä saa varmasti omanlaistansa oppia ja uusia rugby-kokemuksia.”

Kuinka kautesi puheenjohtajana on alkanut? 

”Nyt ollaan vasta maaliskuun puolessavälissä, mutta tämä kokonaiset 10 viikkoa on ollut hyvin tapahtumarikasta aikaa ja monenlaisia käänteitä on ollut. Jos vielä tammikuun alussa pohdin, että mihinhän olen itseni laittanut ja mitenhän hommasta selviän, niin nyt jo tuntuu, että olisin ollut hommassa vuosia.”

Minkälaisia tavoitteita sinulla on valmentajana?

”Meillä (WarriorsLinna niminen naisten yhteisjoukkue) on nyt ensimmäistä kertaa 15-rugbykaudellajoukkuetta mukana kilpailuissa. Hommaa varmasti tulee olemaan ja langat täytyy pitää käsissä. Valmentajana ykköstavoitteena on saada onnistumisia yksittäisille pelaajille ja joukkueena sekä SM-sarjassa niin kuin 1. divisioonassakin.”

Harju valmentamassa

Miten näet lajin tulevaisuuden Suomessa? Onko nuorilla ollut kiinnostusta lajin pariin?  

”Nuorten ja lasten saamisella mukaan lajin pariin on ehdottomasti iso vaikutus lajin tulevaisuuteen. Vuonna 2020 perustetun SRL:n juniorityöryhmän ja vuonna 2021 rekrytoidun SRL:n juniorikoordinaattorin toiminta yhdessä seurojen kanssa on alkanut tuottaa pikkuhiljaa tulosta.” 

”Tässä on pitkä tie vielä edessä, mutta uskon vahvasti, että jatkuvalla ja pitkäjänteisellä juniorityöllä myös tulokset seuraavat perästä.”

Millaisia odotuksia sinulla on tulevaa kautta kohtaan? 

”Pitkästä aikaa olemme saamassa kokonaista rugby-kautta aikaiseksi parin lyhennetyn kauden jälkeen ja odotan paljon hyviä hetkiä rugbyn parissa niin valmentajana, liiton puheenjohtajana kuin katsomossa kannustusjoukoissakin.” 

Aleksi Rouvinen