Vihreistä tuli Suomen ensimmäinen eduskuntapuolue, joka kannattaa kannabiksen laillistamista. (KUVA: PEXELS/ Sharon McCutcheon)

Suurinhan ongelma kannabiksessa, mikä aiheuttaa sen paheksuntaa, on sen tuoma stigma. Tuskin kukaan leimaa esimerkiksi jokaista baarissa käyvää opiskelijaa alkoholistiksi, vaikka alkoholin kulutus tällä edellämainitulla nuorella ikäluokalla onkin suurta; se vain kuuluu opiskelijaelämään. Faktahan on se, että kun törmää henkilöön, joka polttaa kannabista, leimataan hänet lähes aina narkiksi tai pahimmassa tapauksessa hän saa epäonnistuneen yhteiskunnan kasvatin tittelin. 

Pilven laillistaminen tai rangaistavuuden poisto vaikuttaisi siihen, että siihen riippuvaiset ihmiset uskaltaisivat hakea apua matalammalla kynnyksellä. Sehän on kaikille selvää, että rangaistavien aineiden käyttäjät eivät välttämättä kerro käytöstään tai kieltävät sen tuomitsevien katseiden pelossa, ja palveluihin haetaan yleensä vasta ongelmien ollessa pahoja. Mikäli kannabiksen käytöstä ei rangaistaisi, se alentaisi huomattavasti tai jopa poistaisi kynnyksen varhaiselle avun hakemiselle. 

Kannabiksesta ei tutkimusten mukaan tunneta yhtäkään sen yliannostuksesta aiheutuvaa kuolemaa. Tämän vuoksi sitä on lähes mahdotonta väärinkäyttää kohtalokkain seurauksin toisin kuin alkoholia, jonka väärinkäyttö voi johtaa pahimmillaan kuolemaan vain yhdestä ylimääräisestä jalluhuikasta. En ymmärrä, miksi kannabista vastaan olevat ihmiset eivät näe esimerkiksi baarikansan toiminnassa mitään pahaa. Kustaan kaduille, möyhytään yömyöhään kaupungilla, tapellaan nyrkit ja naamat verille nakkikiskalla, riehutaan minkä sielu sietää ja nauretaan sitä, mitä kännispäissään nyt tulikaan pelleiltyä edellisen illan aikana.  “No alkoholi nyt vaan kuuluu meidän kulttuuriin, en mä voi saunoa ilman yhtä ölppöstä.” 

Laillistamisen myötä kannabista voitaisiin säännöstellä. Jos ostat tuntemattomalta diileriltä huumausaineita, et voi ikinä tietää, mitä ne sisältävät, kuinka vahvoja pitoisuuksia niissä on ja kaiken lisäksi on aina riski, ettet saa sitä, mitä tilaat. Laillistamisen myötä on mahdollisuus niin sanotusti kannabiksen turvallisempaan käyttöön, mikä on ilmiselvästi parempi vaihtoehto niille, jotka sitä haluavat polttaa. 

Olen sitä mieltä, että kannabiksen laillistamista ei tarvitse pelätä, sillä eihän se nyt ihan oikeasti vaikuta tavallisen tallaajan elämään. Vasta-argumentiksi tähän moni heittää ilmoille kannabiksen olevan porttihuume, mutta täytyy pitää mielessä se, että kohtuudella ja järjellä sitäkin voi käyttää. Jos joku nyt välttämättä pilveä haluaisi kokeilla, niin varmasti löytyy suhteita, joiden avulla sitä saa. Eli jos tuo vihreä hyvä laillistettaisiin, niin kyllä, ehkä jotkut uteliaisuudesta saattavat kokeilla sen käyttöä “nyt, kun se laillista on” , mutta se rajautuisi enemmän kuitenkin niihin, ketkä sitä ovat jo aikaisemmin käyttäneet.  Sehän on loppujen lopuksi jokaisen oma päätös käyttääkö kannabista vai ei, sen laillistaminen tuskin ajaisi jokaista suomalaista sen kuluttajaksi.