Rasmus Mäkinen, Lukkopaini, Salini Sports center.  

23-vuotias Rasmus on harrastanut lukkopainia noin kolme vuotta. Kun Rasmus kyllästyi joukkuelajeihin niin kiinnostus kamppailulajeihin heräsi. Lukkopainin hän löysi hapkidon kautta, jossa lukkopaini on olennainen osa-alue. Hapkidoa Rasmus harrasti ruskealle vyölle asti. Lajitaustaa hänellä löytyy myös jalkapallosta, baseballista sekä kestävyysurheilusta. Jos kisoja ei ole tulossa, niin harjoittelee Rasmus vähintään kolme kertaa viikossa. Kisojen alla tavoitteena on 6–7 harjoitusta viikossa.

Tällä hetkellä Rasmus keskittyy vain lukkopainiin, mutta tukee sitä kuntoilemalla säännöllisesti.

Miksi siirryit kamppailulajeihin?

”En saanut joukkuelajeista mielestäni tarpeeksi irti. Joukkuelajeissa kun pitää aina enemmän tai vähemmän mennä muun porukan mukana ja samaan tahtiin. Kamppailulajeissa pääsee keskittymään paremmin itseensä. Treenata saa myös niin kovaa ja niin paljon, kuin haluaa”.  

”Luonnehtisin lukkopainia hyvin shakkimaiseksi eli jokainen liike on hyvin tärkeä ja harkittu. On osattava myös ennustaa vastustajan seuraavia liikkeitä aivan kuin shakissa.”.

Mikä lajissa viehättää?

”Lukkopaini on luonteeltaan hyvin fyysinen ja rankka. Siinä pääse viemään itsensä aivan äärirajoille ja se on ollut itselleni aina tärkeää, että pääsee ottamaan itsestänsä kaiken irti”.

”Lajia ympäröi todella mukava ja tiivis yhteisö”.

Onko sinulla esikuvia lukkopainissa?

”Kyllä on. Moninkertainen maailmanmestari Josh Hinger. Hän on yksi kuuluisimmista lukkopainijoita maailmalla. Hinger on erityisen tunnettu giljotiinikuristusotteistaan. Hänellä on myös kunniotettava asenne kilpailemiseen. Olen kerran päässyt treenaamaan hänen kanssaan Helsingin olympiavalmennuskeskuksessa Mäkelänkadulla”.

Onko lajissa ikäviä puolia?

”Loukkaantumisriski on aina olemassa, mutta toisaalta niin on muissakin lajeissa. Lukkopainissa tulee paljon painetta niveliin ja raajoihin, mutta niitä sattuu suhteellisen harvoin. Välilevynpullistumat taas ovat aika yleisiä lajipiireissä. Kukkakaalikorvat eivät myöskään ole kovin komean näköisiä”.

Sinulla oli SM-kisat viikko sitten, kerro kisoista?

”Kisoihin lähdettiin ensimmäistä kertaa lukkopainin puolella. Saumat voittoon asti olivat kohtuulliset. Ensimmäisessä ottelussa tuli vastaan vapaaottelun MM-pronssimitalisti, joka putsasi pöydän meidän painoluokassamme. Oma ottelu kyseistä kaveria vastaan meni kuitenkin todella hyvin. Ottelu antoi myös viittaa siitä, millä tasolla itse menee ja vahvistuksen siitä, että tulevissa kisoissa mitalit ovat realistinen tavoite”.

Rasmuksen leuka lähti hetkellisesti sijoiltaan ensimmäisessä ottelussa.

Ensimmäisen häviön jälkeen Rasmus meni avoimeen sarjaan, jossa ei ole painoluokkia. Vastaan siellä tuli raskaansarjan hopeamitalisti, jolla oli selvä etulyöntiasema. Vaikka Rasmus hävisi ottelun, hän sanoo, että tästäkin ottelusta oppi todella paljon siitä, miten raskaampia vastustajia vastaan tulee painia.

Liian suuri painoero koitui Rasmuksen kohtaloksi SM-kisojen vapaassa sarjassa.

Mitä tulevaisuudessa?

”Tavoitteena olisi menestyä suomessa sekä kansainvälisissä kisoissa”.

-Kalle Helminen

-kallematias99@gmail.com