Elnaz saa apua kahvilan pyörittämiseen Mehmediltä. Turusta Helsinkiin muuttanut Mehmed nauttii Helsingin avoimesta kulttuuri-ilmapiiristä.

Kaffe Gasellista on saanut Helsingin parasta kahvia jo muutaman kuukauden ajan. Kahvila avattiin Kallion kirkon viereen asiakkaille syyskuun alussa. Kaffe Gasellin omistajalla, Elnaz Safilla oli ajatuksissa löytää paikka, jossa saa viettää aikaa mukavasti. Hän kierteli Helsingin kahviloita, ja huomasi kaipaavansa jotakin kotoisempaa.

– Ajatus oli tehdä ihmisille kansainvälinen paikka, jossa saisi oleskella. Minulle itselleni kahvilan pitäminen on enemmänkin harrastus. Halusin oman kulman, jossa työskentelen itselleni, Elnaz muistelee kahvilan perustamisaikoja.

Gaselli Kaffen manageri ja omistaja Elnaz Safi iloitsee omasta kahvilastaan. Hän päätti tehdä oman kahvilan, kun Helsingistä ei tuntunut löytyvän sellaista paikkaa, jossa saisi viettää aikaa leppoisasti.

Elnaz on kahvilan manageri. Hän on muuttanut Suomeen seitsemän vuotta sitten opiskelemaan materiaalifysiikkaa Helsingin yliopistoon. Elnaz on ylpeä paikastaan. Hän haluaa tarjota asiakkaille hyvää persialaista ruokaa ja laadukasta kahvia. Erityisesti vegaanit ovat otettu hänen kahvilansa listoilla huomioon. Missään tarjolla olevassa ei ole käytetty maitoa ja eläinkunta on muutenkin jätetty rauhaan. Ikkunoilla roikkuu kukka-amppeleita ja musiikki soi. Kahvilan sisustus on aseteltu mukaviksi osioiksi. Se on kuin koti, jossa vain on kahvilatiski täynnä maukkaita annoksia ja suussa sulavia herkkuja.

Kahvilan perustaminen on ollut erilaisten byrokraattisten asioiden tarkkaa selvittelyä. Gaselli kaffen omistaja Elnaz on onnellinen, kun kahvila on saatu vihdoin avattua asiakkaille.
Gaselli Kaffe on sisustettu erilaisiin istuinryhmiin. Kahvilassa on helppo viihtyä.

Uuden aloittaminen on aina stressaavaa ja niin on uuden kahvilan perustaminenkin. Elnaz ei pysty juuri nyt sanomaan erityisen hurmiollista, koska bisneksen pyörittäminen on vaatinut kaiken keskittymisen.

– Kaikesta byrokraattisesta täytyy olla niin tarkka. Olen kuitenkin onnellinen, kun asiakkaat ovat sanoneet kahvilasta niin kauniita asioita. Ruoka on ollut hyvää ja sisustus, kaikki, Elnaz kertoo saamistaan asiakaspalautteista.

Samalla kun Elnaz kertoo omia tuntemuksiaan kahvilan avajaisista, ovesta astuu sisään näyttelijä Jukka Puotila. Nämä kansainväliset helsinkiläiset eivät häntä tunne, mutta palvelevat yhtä arvokkaasti kuin ketä tahansa muuta asiakasta.

Gaselli Kaffessa on kauniita yksityiskohtia. Viihtyisä kahvila on tarkoituksenmukaisesti kuin olohuone, josta saa hyvää ruokaa kahvin lisäksi.

”Todista työlläsi, miten paljon arvostat sitä mitä teet”

Elnazin apuna kahvilaa pyörittää hänen äitinsä ja barista Mehdi, suomalaiselta nimeltään Erik. Vain paras ja kallein suomalainen kahvilaatu on riittävän hyvää barista Mehdille. Hänen mielestään ihmisen elämässä täytyisi säilyä ilo.

– Ihmisten tulisi rakastaa sitä mitä hän tekee, Mehdi tarkentaa.

Kun Elnaz kysyi voisivatko he Mehdin kanssa yhdistää voimansa, Mehdi vastasi: ”Let’s do it!, sopii.” Mehdi sanookin, että tämän kahvilan tekemiseen on intohimoa ja energiaa annettu.

– Kahvilaatu on Helsingin paahtimon parasta ja kalleinta Suomessa, Mehdi paljastaa.

Mehdin mielestä Suomessa kahvikulttuuri on ohut. Kaikille riittää musta kahvi ja pulla. Hänelle kahvila tarkoittaa paikkaa, jossa tavataan ystäviä, oleskellaan ja nautitaan. Kun Mehdi muutti Kaffe Gasellin myötä Turusta Helsinkiin, hän huomasi pääkaupungin olevan avoimempi paikka asua.

– En voi opettaa ihmisille heti kaikkea, mutta voin kertoa intohimostani, Mehdi sanoo.

Reilun kuukauden vanha Gaselli Kaffe tarjoilee persialaista ruokaa. Kallion kirkon kupeessa etnisen kahvilan työntekijä ovat toiveikkaita. ”Suomalaisten luottamus ansaitaan ja asiakkaat palaavat takaisin, kun heitä arvostetaan”, uskoo Mehmed.

Mehdille on tärkeää, että kahvilassa on monenlaista tarjottavaa, joita suomalaisetkin voivat maistella. Kaffe Gaselli sijaitsee maantieteellisesti hyvässä paikassa Läntisellä Papinkadulla, koska Kalliossa asuu kokeilunhaluisia ihmisiä.

– Suomalaiset ovat arkaa kansaa. Kestää kolmekin vuotta, ennen kuin täällä totutaan erilaisiin asioihin, Mehdi naurahtaa ja lisää että luottamus ansaitaan ja asiakkaat palaavat takaisin, kun heitä arvostetaan.

Kalliossa Läntisellä Papinkadulla on avattu persialainen kahvila Gaselli Kaffe. Kahvila tarjoilee kaiken vegaanisena ja maidottomana.

Kaffe Gaselli

Läntinen Papinkatu 2