Palkittu kirjailija kirjoitti lähes 40 romaania

Suomen tunnetuimpiin kirjailijoihin lukeutuvan Kalle Päätalon syntymästä on tänään kulunut sata vuotta.

Päätalo syntyi ja vietti nuoruutensa Taivalkoskella Jokijärven kylässä, jota hän käsittelee omasta elämästään kertovan Iijoki-sarjan ensimmäisissä teoksissa. Iijoki-sarjan lisäksi mies tunnetaan Koillismaa-sarjasta.

Päätalo oli koko nuoruutensa ajan kiinnostunut kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Hän ei kuitenkaan pitänyt kirjailijan uraa vielä tuolloin mahdollisena. Päätalo värväytyi vapaaehtoisena armeijaan 20-vuotiaana talvisodan aikaan. Jatkosodassa hän haavoittui.
Mies valmistui rakennusmestariksi Tampereen teollisuuskoulusta vuonna 1949. Päätalo toimi mestarina useilla eri rakennustyömailla 50- ja 60-luvuilla.

Hän kirjoitti esikoisteostaan ”Ihmisiä telineillä” kaksi vuotta ja sai sen valmiiksi vuonna 1958. Päätalo alkoi kasvattamaan suosiotaan ja ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1963.
Kirjailija käsitteli teoksissaan usein omakohtaisia kokemuksia, kuten, metsä- ja rakennustöitä sekä köyhyyden aiheuttamaa kurjuutta. Hänen kirjoitustyylinsä on hyvin kuvaileva ja hitaasti etenevä. Päätalo kirjoitti yhteensä 39 romaania, kolme näytelmää ja kolme kertomuskokoelmaa.

Päätalo-instituutin johtaja Kati Koivukankaan mukaan Päätalo on merkittävä kirjailija, koska häneen pystyi samaistumaan suuri joukko tavallisia suomalaisia.

”Päätalo Kirjoitti Suomen 1900-luvun elämää tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Lisäksi hän on tehnyt suuren työn Taivalkosken historian ja murteen ikuistamisessa myöhemmille sukupolville”, Koivukangas kertoo.

Päätalo on saanut Suomi-palkinnon sekä Väinö Linnan palkinnon. Lisäksi hänelle on myönnetty professorin arvonimi, ja hänet on vihitty Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Hän astui avioliittoon kahdesti, joista jälkimmäisessä hän sai kaksi lasta. Lisäksi mies sai yhden aviottoman lapsen. Päätalo kuoli 81-vuotiaana asbestin aiheuttamaan keuhkosyöpään.