Kaivopuiston tähtitornilla järjestetään tähtitieteellisen yhdistys Ursan johdolla tähtinäytöksiä. Talviaikaan tornin yleisönäytöksissä katsellaan tähtitaivaan kohteita, kun taas kesällä Aurinkoa. Näytöksiä on tiistaista sunnuntaihin iltaisin klo 19-21. Syyskauden tähtinäytökset alkoivat 15.10 ja torni palvelee joulukuun puoliväliin asti. Kuukauden joulutauon jälkeen tähtinäytökset aloittavat toimintansa taas tammikuussa ja esityksiä on maaliskuun puoliväliin asti. Aurinkonäytökset alkavat keväällä. Näytöksiin on pääsymaksu.


Tähtinäytöksissä katsellaan kaukoputkella pimeällä taivaalla esiintyviä kohteita kuten Kuuta, planeettoja, tähtijoukkoja sekä -sumuja. Paikan päällä oleva asiantuntija kertoo kohteista ja vastaa yleisön esittämiin kysymyksiin. Kesäaikaan näytöksien kohteena on lähin tähtemme eli Aurinko, jonka pilkkuja, roihuja ja purkauksia pääsee kaukoputkella tarkastelemaan.


”Aurinko ei ole vain rauhallinen päivien lämmittäjä, vaan jatkuvasti muutoksessa oleva taivaankappale”, kertoo Ursa.


Tähtitorni valmistui vuonna 1926 ja on siitä saakka ollut sekä tähtiharrastajien että yleisön aktiivisessa käytössä. Tähtitorni on helsinkiläinen maamerkki, joka lisäksi tarjoaa elämyksiä tähtitieteestä kiinnostuneelle yleisölle.

Näytökset pidetään sään salliessa. Pakkasraja on -15. Ursan nettisivulta voi seurata tapahtuman toteutumisen tilannetta.

Lähteet: Ursa.fi, Myhelsinki.fi