Kaisa Mäkäräinen jahtaa mitalia torstaina käynnistyvissä ampumahiihdon MM-kisoissa. (KUVA: Andrew Fedorov)

Kaisa Mäkäräisen kuluva kausi ampumahiihdon maailmancupissa alkoi lähes parhaalla mahdollisella tavalla, kun viidestä ensimmäisestä henkilökohtaisesta kisasta oli tuloksena kolme voittoa ja yksi kakkossija. Viimeisenä kisaviikonloppuna ennen joulua Tshekin Nove Mestossa tapahtui kuitenkin romahdus, jonka jälkeen kausi on sujunut selvästi alakanttiin muutamia yksittäisiä onnistumisia lukuun ottamatta.

Mäkäräinen on ollut viimeisillä kahdeksalla maailmancup-kaudella joka kerta kokonaispisteissä viiden parhaan joukossa. Tämä on perustunut hänen uskomattomaan tasaisuuteensa. Pahoja epäonnistumisia, sijoittumisia neljänkymmenen parhaan eli maailmancupin pisteiden ulkopuolelle, on tapahtunut korkeintaan muutaman kerran kaudessa.

Vaikka Mäkäräinen on tälläkin hetkellä kokonaiscupin viidentenä, aiemmilta kausilta tutusta tasaisuudesta ei ole ollut tietoakaan, vaan kausi on ollut täysin vuoristorataa huonojen kisojen määrän ylittäessä kirkkaasti hyvien määrän. Pahimmillaan Mäkäräisellä oli Nove Meston pikakilpailun ja Ruhpoldingin yhteislähdön välillä seitsemän henkilökohtaisen kisan putki, jonka aikana paras sijoitus oli 21. Uransa toiseksi parhaan kauden aloituksen jälkeen Mäkäräinen on jäänyt monta kertaa sijoille, joilla häntä ei ole totuttu näkemään lähes vuosikymmeneen.

Tammikuun lopussa Italian Anterselvassa Mäkäräinen sai katkaistua huonojen kisojen kierteen sijoittumalla pikakisassa toiseksi. Hän sijoittui kahdessa muussakin Anterselvan kisassa seitsemän parhaan joukkoon, jolloin tilanne näytti kääntyneen taas parempaan päin.

Helmikuun alkupuolella Kanadan Canmoressa käyty normaalimatkan kisa meni kuitenkin jälleen suomalaiselta pieleen, ja kun matkalla seuraaviin kisoihin Salt Lake Cityyn lennot peruuntuivat ja asekin oli hetken kateissa, katastrofin ainekset olivat ilmassa.

Kaikesta huolimatta Mäkäräinen pystyi Yhdysvalloissa tekemään kaksi hyvää suoritusta olemalla pikakisan toinen ja takaa-ajon kolmas. Näin hän sai varmasti henkisesti tärkeät onnistumiset ennen noin kahden ja puolen viikon mittaista valmistautumista MM-kisoihin.

Mäkäräinen on vuodesta 2011 lähtien lähtenyt jokaisiin arvokisoihin yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista, ja kisat ovat vuoden 2011 MM-kisoja lukuun ottamatta oikeastaan aina menneet heikommin kuin menestys maailmancupissa antaisi olettaa.

Torstaina alkavissa Östersundin MM-kisoissa Mäkäräinen ei tämän kauden menestyksen perusteella missään nimessä lukeudu suurimpiin ennakkosuosikkeihin. Tämä tilanne voi kuitenkin sopia suomalaiselle huomattavasti ennakkosuosikin asemaa paremmin. Suomalainen urheiluyleisö varmasti odottaa joka tapauksessa Mäkäräiseltä menestystä samaan malliin kuin ennenkin, mutta urheilijalle itselleen saattaa olla helpompaa, jos ei koe kantavansa ykkössuosikin paineita.

Mäkäräisen edellinen ja toistaiseksi ainoa arvokisavoitto on vuodelta 2011. Tulisiko nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, toinen. Nyt, kun sitä ei välttämättä etukäteen odoteta.