Tšekin pääkaupunkia Prahaa kutsutaan koirien kaupungiksi. Siellä on tavallista, että koirat saavat tulla kahviloihin sisälle omistajiensa mukana. On pienoinen yllätys, että Helsingissäkin kalliolaisen Kahvila Berggan tuulikaapissa toivotetaan lemmikit tervetulleeksi. Taulun alla on varmemmaksi vakuudeksi vielä koiran vesikuppi.

Nykyään kuitenkin myös Suomen on mahdollista tuoda lemmikkejä kahviloiden asiakastilohin. Hygienia-asetus muuttui vuoden 2012 alusta ja kahvilat sekä ravintolat saavat itse päättää, sallivatko lemmikkien pääsyn asiakastiloihinsa. Keittiötiloihin niillä ei edelleenkään ole asiaa.

– Kyllä meillä lemmikkejä käy, koirille tosiaan on omat vesikupit. Aamulla käy usein koiranulkoiluttajia hakemassa aamupalaa itselleen ja samalla koirakin saattaa saada makupalan. Kurkku ja kinkku kelpaavat koirille hyvin, mutta voisihan niille olla oma ruokalistansakin, sanoo barista Kukka Kyyhkynen.

Kukka Kyyhkynen

Ei pelkkiä kahvittelijoita

Asiakkaita on arki-iltapäivänä muutamia. Nuori nainen katsoo kannettavalta tietokoneelta elävää kuvaa, toinen kirjoittaa jotakin omalla koneellaan.

Katselija on helsinkiläislukiolainen Sofia, jolla on tekeillä kuvaamataidon etäkoe kouluun.

– Muokkaan videoita ja syön herkkuja, hän naurahtaa.

– Olen käynyt täällä ennenkin monesti, koska kaveri on täällä duunissa. Tämä on keskeisellä paikalla Helsingissä ja tästä on helppo liikkua ympäri kaupunkia.

Kirjoittaja taas on alppilalainen Tupu, joka tekee töitään toisessa pöydässä.

–  Minulla oli kokous, joka päättyi juuri ja päätin tulla tänne tekemään työt loppuun, vaikka kotikin on lähellä. Olen käynyt tekemässä täällä opiskelujuttuja ja töitä useasti ennenkin, mutta nyt on ollut taukoa. Täällä on ollut välillä vähän meluisaa työntekoon, mutta jos on häirinnyt, olen sitten mennyt muualle.

Isommassa pöydässä istuu seurue, joka näyttää jokseenkin viralliselta, mutta toisaalta mielenkiintoiselta. Yhdellä seurueen jäsenistä onkin hieman yllättäen kaulassaan liperit.

– Meillä on tässä siunauskeskustelu meneillään, pappi mainitsee.

Siirryn pahoitellen ja vähän hämilläni sivummalle.

Vakioasiakkaat tunnetaan

Kahvilassa on tarjolla itsetehtyjen leipomotuotteiden lisäksi aamiainen ja lounas. Viiniäkin on saatavilla. Iltapäivän asiakkaista enemmistö on tänäänkin naisia, mutta eräässä pöydässä salaattiaan mutustelee kalliolainen Mikko.

– Asun tuossa Karhupuiston toisella puolella ja käyn täällä välillä syömässä, yleensä kylläkin kahvilla.

Asiakkaita on hiljalleen tullut sisään enemmän ja verkkainen puheensorina on vaihtunut vilkkaaksi keskusteluksi.

Marika Helamo

Toinen barista Marika Helamo kertoo, että riippuu paljon kellonajasta, millaista asiakaskuntaa käy. On aamiaisella kävijöitä, lounasaikaan lounasruokailijoita, iltapäivisin kahvittelijoita ja paljon käy myös asiakkaita, jotka kahvinsa lomassa tekevät työtä. Viikonloppuisin on enimmäkseen vapaa-ajan viettäjiä.

– Vakioasiakkaita on paljon ja heidät on oppinut tunnistamaankin, baristat yhdessä toteavat.

Ensimmäistä kertaa paikassa kuitenkin ovat äiti ja tytär Sinikka ja Anu. Äiti oli tullut Pohjois-Karjalasta Helsingissä asuvaa tytärtään tapaamaan ja he olivat päättäneet valita kahvittelun kohteeksi Berggan.

Espoolaiset eläkeläisystävykset Anna-Maija ja Anneli ovat myös kahvilassa ensimmäistä kertaa. Kallio itsessään on heille silti tuttua seutua jo aiemmilta vuosikymmeniltä.

– Tunnemme Kallion opiskeluajoiltamme 1960-luvulta. Ollaan vähän kuin nostalgiamatkalla täällä, mutta ensisijaisesti kävimme katsomassa Jukka Puotilan esitystä Kallion kirkossa. Pitihän sen jälkeen kahvit juoda.

Kallion lukiota käyvät kaverukset Hertta, Bella ja Oona kertovat käyvänsä Berggassa vähintään kerran viikossa.

– Tämä on lähellä koulua ja kiva, kodikas paikka. Tykätään käydä täällä teellä koulun jälkeen tai hypärillä. Jutellaan milloin mistäkin, ylppäreistä puheltiin äsken.

Räsymatto, pinnatuolit ja Pekka Puupää

Vaikutelma kieltämättä on erilainen kuin monessa muussa kahvilassa. Lattialla on räsymatto ja tuolit ovat varsin erilaisia keskenään. On valkoisia ja ruskeita pinnatuoleja ja oranssikankaisia tuoleja, jotka tuovat väriä kahvilan tummahkoon yleissävyyn. Isot ikkunat antavat valoa ulkoa.

Kahvila Bergga.

Takaseinässä on suuri seinän kokoinen maalaus, jonka aiheena ovat 1950-luvun elokuvasankarit Pekka Puupää, hänen vaimonsa Justiina ja kaverinsa Pätkä kalliolaisessa maisemassa.

─ Ennen kahvilaa pidin tässä samassa liiketilassa videovuokraamoa. Ja koska Pekka Puupää -elokuvia filmattiin aikanaan tuossa aika lähellä Kolmannella linjalla, haluisin maalauttaa kahvilan seinään entisaikojen kunniaksi kyseisen kuvan, kertoo kahvilayrittäjä Jarkko Laitinen.

Rau odottaa makupalaa.

Hau, hau sisään asteli Rau

Ainuttakaan lemmikkiä ei asiakkaana harmittavasti näy, mutta kuin tilauksesta paikalle saapuvat Ninu ja hänen terhakas koiransa Rau.

– Vähän vaihtelee, milloin täällä käydään, mutta sen verran kuitenkin on käyty, että Rau kyllä tietää saavansa täältä vettä ja varsinkin pieniä herkkuja. Hyvin se on sen oppinut ja kovin on innokas nytkin, Ninu sanoo ja tilaa itse kahvin.

Ja kyllä Rau herkkupalansa sai. Tällä kertaa kinkkusiivun.

TEKSTI JA KUVAT:

AKI KORHONEN