Rumankaunis tekee näyttelystä astetta kiehtovamman. Kuva: Venla Välikangas

Vuoden Luontokuva 2021 -näyttely avautui Kaapelitehtaalla 3. tammikuuta. Se esittelee samannimisen, jo perinteikkääksi muodostuneen valokuvakilpailun palkittua kuvasatoa. Suomen Luonnonvalokuvaajien liiton toimesta kilpailu järjestettiin ensi kerran jo vuonna 1981.

”Sekä kilpailun että näyttelyn tarkoituksena on kertoa suomalaisesta luonnosta, sekä kuvaajien kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Tuomaristo koettaa löytää kuvista uusia, tuoreita näkökulmia”, kertoo Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n Kaija Keskinen.

Täällä hektisyys on poissa ohikiitävän hetken. Kuva: Venla Välikangas
Koko kilpailun voittaja, Pekka Tuurin ikuistama “Liskomies”. Kuva: Venla Välikangas

Näyttely esittää moninaisuuden totuudenmukaisesti

Suomalaisen luonnon helmet rumankauniissa, entisessä tehdasrakennuksessa kuulostaa alkuun aavistuksen ristiriitaiselta. Huvittuneisuus vaihtuu äkisti seesteiseen rauhaan, sillä astuminen Galleria Westiin herättää mielikuvat. Otoksia tarkastellessa voi miltei kuulla edelliskesän laineiden liplattavan tai nuoskalumen narskuvan kenkiensä alla.

13 000 valokuvan joukosta Kaapelitehtaalle on valikoitunut 37 kappaletta. Harrastaja- ja ammattivalokuvaajat ovat ikuistaneet olennot ja ilmiöt taidokkaasti. Kilpailun kahdeksan perinteistä sarjaa ovat Kasvit ja sienet, Maisemat, Linnut, Nisäkkäät, Muut eläimet, Luonnon yksityiskohdat ja muodot, Luonto ja ihminen, sekä alaikäisten oma sarja.

Yhdeksäs, Vapaa ja luova -niminen sarja, on sallinut edeltäjiään vapaamman kuvankäsittelyn. Kuitenkaan sarjoista yksikään ei ole sallinut kuvan alkuperäiseen sisältöön kajoamista siten, että kuvaelementtejä olisi voitu lisätä tai siirtää.

Kilpailun voittaja, Pekka Tuurin ikuistama ”Liskomies” on yksi valokuvista, jossa totuudenmukaisuuden häivyttämiselle kuvankäsittelyn keinoin ei olisi ollut tarvettakaan. Ylipäätään koko näyttelystä huokuu kuvaajien valtava intohimo työtään kohtaan. Ohikiitävinä hetkinä ikuistamisen ajoitus on osunut kohdalleen täydellisesti. Sen tuloksena Galleria Westissä luonto näyttäytyy häkellyttävän kauniina.

Näyttelyn kuvasatoa. Kuva: Venla Välikangas

Ruma kauneus herättää pohtimaan ympäristön nykytilaa

Kaupunkilaisia parjataan toisinaan luonnosta vieraantumisesta. Tämä näyttely maadoittaa entisen tehdasrakennuksen rumankauneudessakin niin, että hektisyys loistaa hetken poissaolollaan. Tässä mielessä miljöö tekee näyttelystä vielä astetta kiehtovamman.

Huomaan mielessäni heräävän ajatuksia ihmisen ja luonnon suhteesta sekä ympäristön nykytilasta. Kuinka voimme turvata kaiken kauneuden säilymisen jälkipolvillekin?

Näyttely Vuoden Luontokuvat 2021 esillä Kaapelitehtaan Galleria Westissä 30.1. saakka. Vapaa pääsy.