”Liettua on Suomeen verrattuna köyhä maa” , sanoo Postilla työskentelevä Julius Lubys.

Noin kaksi vuotta sitten pienessä, 150 000 asukkaan Klaipedan kaupungissa Liettuassa Julius Lubys hyvästeli ystävät ja isovanhemmat ja lähti Suomeen leveämmän leivän perässä. Posti oli harvoja mahdollisia työpaikkoja suomen kieltä taitamattomalle.

Tapaan 26-vuotiaan Juliuksen Vantaankosken paloaseman edustalla sijaitsevalla postin jakelijoiden pisteellä perjantain ja lauantain välisenä yönä. Ennen häntä vaihdan pari sanaa paikalle ensimmäisenä saapuneen suomalaisen konkarijakajan kanssa, joka sanoo olleensa kymmeniä vuosia alalla.

Palkat ovat tippuneet roimasti viime vuosina” , postimies vihjaa Postin lehdenjakajien palkkakehitykseen syvää katkeruutta äänessään.

En tekisi tätä, jos ei olisi pakko” , hän jatkaa.

Samassa paikalle kurvaa postin varhaisjakelun esimies ja heti perään Julius Lubys, jonka kanssa olen sopinut haastattelusta.

Julius tulee reippaasti luokseni ja tervehtii iloisesti. Hän puhuu hyvää englantia, ilman slaavilaista korostusta. Kylmän pimeässä ja tuulisessa marraskuussa ilmassa väreilee myös jokin sanoin kuvaamaton jännittyneisyys. Uskoakseni se johtuu siitä, että Juliuksen esimies on tullut paikalle, jotta voi tarvittaessa vastata toimittajalle työnantajalle suunnattuihin kysymyksiin.

Mittavia muutoksia Postilla

Viime vuoden loppupuolella Postilla toteutettiin mittava muutos, kun valtionyhtiö Posti Oy perusti kesällä 2017 uuden tytäryhtiön, Posti Palvelut Oy:n, johon se siirsi heinäkuussa 2017 emoyhtiöstä 2300 sanomalehden jakajaa. Liikkeenluovutus koski osa-aikaisia varhaisjakajia, jotka työskentelevät öisin. Samalla Posti vaihtoi lehdenjakajien työehtosopimuksen vanhasta Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAUn työehtosopimuksesta Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin työehtosopimukseen. TEAMin työehtosopimus on alan vallitseva käytäntö varhaisjakelussa.

PAU on aiemmin arvioinut, että varhaisjakelijoiden palkat laskevat jopa 20-60%. Posti ilmoitti asiasta ennen uuden sopimuksen voimaantuloa, että palkanlaskua tapahtuu huomattavasti vähemmän. Postin mukaan TEAMin työehtosopimus on työnantajalle noin 5-15 prosenttia halvempi.

Juliuksen kotimaassa Liettuassa palkat ovat Suomea huomattavasti pienemmät.

Parin tunnin unet ennen työvuoroa ja muutamia tunteja sen jälkeen

Ennen kuin muutin Suomeen, nuorempi veljeni tuli pelaamaan tänne jääkiekkoa. Myös isäni oli muuttanut aiemmin Suomeen ajamaan turistibussia. Minun oli tänne helppo tulla” , Julius kertoo innostuneesti.

Juliuksen puheessa loistaa positiivisuus ja kiitollisuus Postia kohtaan, sillä hän hoitaa varhaisjakelua kolmesta neljään tuntia yössä ja opiskelee päivisin kotona suomea. Hän nukkuu pari tuntia ennen työvuoron alkua ja töistä päästyään muutaman tunnin.

Aluksi lehdenjakajan työt olivat minulle vaikeita koska en ollut tottunut yötöihin, mutta parin viikon jälkeen tämä on ollut minulle helppoa” , hän muistelee alun haasteita.

Liettuassa palkat on huomattavasti Suomen palkkoja pienemmät. Esimerkiksi Juliuksen isä saa bussikuskina kolme kertaa enemmän palkkaa Suomessa mitä Liettuassa.

Julius vaikuttaa olevan tyytyväinen työhönsä ja palkkaansa Postilla.

Tämä on helppo työ aloittaa vaikka ei osaa suomen kieltä. Samalla voi treenata ja opiskella” , hän tuumaa kantaen samalla sanomalehtipinoja rivakasti autoon.

Juliuksen äiti työskentelee tietotekniikka-alalla ja asuu pysyvästi Liettuassa, mutta vierailee usein katsomassa muun perheen elämää Suomessa. Heidän suvustaan asuu paljon ihmisiä ympäri Eurooppaa, joten he ovat tottuneet siihen.

Lubykset ovat selvästi moderneja Euroopan kansalaisia.

Lauri Pajula