Turun piha- ja puutarhamessuilla kasveja voi paitsi katsella myös kuunnella, kun esiintymään tulee viherkasveja soittiminaan käyttävä Fern orchestra.

Tilaisuudessa orkesterin ihmisjäsenet houkuttelevat esiin ääniä viidestätoista viherkasvista koskettelemalla ja suihkuttamalla niitä, ja tanssiakin on luvassa. Myös yleisöllä on mahdollisuus soittaa kasveja ja jammailla niiden kanssa.

Yhtyeen pääbändäri ja valosuunnittelija Vespa Laine kertoo, että kasvien äänet ovat peräisin niiden elintoiminnoista ja koskettelijan ja kasvin välille syntyvästä virtapiiristä. Esityksessä kasveihin kiinnitetään sensorit, ja mittaustulokset muunnetaan ihmiskorvin kuultavaksi ääneksi. Kyse on siis fysiikasta ja samalla eräänlaisesta ihmisen ja kasvin vuoropuhelusta.

Laineen mukaan esitykseen pyritään saamaan ainakin jukkapalmu, anopinkieli, posliinikukka ja pikkupeikonlehti. Tällä hetkellä kukat viettävät talvilepoa ikkunalaudalla Paraisilla: harjoittelukausi ei ole vielä alkanut. Monet niistä ovat kuitenkin kokeneita esiintyjiä.

Anopinkieli yhtyeen basisti

Kasvibändin äänimaailma on Laineen mukaan lähinnä noisea.

”Piipitystä ja mörinää esimerkiksi”, hän kuvailee.

Eri lajit myös kuulostavat erilaisilta.

”Anopinkieli on yhtyeen basisti.”

Yksilöllisiä eroja on huomattu. Samakaan kasviyksilö ei Laineen mukaan aina kuulosta samalta.

”Esimerkiksi vuodenaika ja kasvin vireystila vaikuttavat.”

Laine nauraa, että harjoituksissa joku kasvi on joskus ollut hyvinkin äänekäs mutta esityksessä melkein tuppisuu – tai toisinpäin. Biisejä ei siis voi etukäteen päättää.

”Koskaan ei voi tietää, mitä on tulossa.”


Fern Orchestra on monia eri taiteen aloja ja tiedettä yhdistelevä työryhmä, joka on tutkinut teoksissaan muun muassa fotosynteesiä ja kasvien aisteja. Instrumentteina toimivat kasvit ja mikro-organismit. Teoksillaan Fern Orchestra haluaa nostaa keskipisteeksi luonnon, valon ja ihmisen suhteen.


Keskustelutilaisuuksia, taimitori ja ripaus fantasiaa


Turun piha- ja puutarhamessut järjestetään maaliskuun lopulla. Tarjolla on monenlaista nähtävää ja koettavaa perinteisestä Vuoden puutarhurin valinnasta ja erilaisista keskustelutilaisuuksista aina hyötyviljelmillä, satumaassa ja peikkometsässä kuljeskeluun.

Huonekasvien perinne- ja kulttuurihistoriallista merkitystä on mukana pohtimassa Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja, runoilija Jenni Haukio. Teemakasveina koristelussa käytetään tänä vuonna erilaisia esikoita. Värimaailmaa hallitsevat pastellisävyt.


Unohtaa ei sovi myöskään Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen taimitoria. Sieltä voi löytää tänä keväänä esimerkiksi uusia ja erikoisia peruna-, huone-esikko- ja pelargonialajikkeita. Turun piha- ja puutarhamessujen järjestäjinä toimivat muun muassa Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ja Ammattiopisto Livia.

Teksti Marketta Rehell, kuva Petri Tuohimaa