Jukka Järvinen (oik.) ja Kaarlo VVA:n edustalla.

Joskus  isän ollessa humalassa hän löi minua, kun olin nuori” , Jukka Järvinen, Käpylän Pyöveliksikin kutsuttu entinen nyrkkeilijä, sanoo painaen katseensa alas, kun hän kertoo nuoruudestaan.

Tapaan Jukan VVA:n (Vailla Vakinaista Asuntoa ry) tiloissa Pasilassa. Jukka on täällä toista kesää sijaisena. Helsingissä kasvaneella, ex-ammattinyrkkeilijä, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja sosionomi Jukka ”Pyöveli ” Järvisellä on  ihmeellinen elämä.

Järvisen lapsuudenkodissa oli ajoittain sekavaa. Kolmilapsisen perheen keskimmäiseksi syntynyt Jukka pakeni kotoa steissille, jossa tutustui monenkirjaviin kavereihin.

Niistä lapsuuden ja nuoruuden aikaisista kavereista suuri osa on kuollut tai istuu linnassa”, paljon elämää nähnyt katujen kasvatti kertoo.

Jukan isä yritti hyvittää poikansa kaltoinkohtelua viemällä häntä urheilemaan ja moottoripyöräilemään. Hänen isä kuoli kaksi vuotta sitten. Jukka ja hänen isänsä saivat puhuttua välit kuntoon ennen isän kuolemaa. Kuolinvuoteella Jukka rukoili, että isä pääsisi taivaaseen ja saisi synnit anteeksi.

Jukan äiti ei osannut olla äiti villille ja omapäiselle pojalleen, joten oli helpompaa olla muualla kuin kotona. 15-vuotiaana Jukka löysi tien nyrkkeilymaailmaan ja siitä alkoi oma tarinansa ”Käpylän Pyövelinä”.

Jukka muistelee nuoruuttaan ilman näkyvää kaipuuta niihin aikoihin, ”silloin vedettiin brenkkua ja pössyteltiin ihan liikaa. Myöhemmin tajusin, että se ei ollut mun juttu koska mä halusin nyrkkeillä” .

Nyrkkeilysalilla vietetty aika oli pois pahanteosta, se pelasti mut paljolta pahalta”.

Käpylän Pyöveli” voitti urallaan kolme Suomen mestaruutta amatöörinä ja yhden Suomen mestaruuden ammattilaisena.

Jukan omalle perheelle, Reeta-avovaimolle, pienelle Toivo-pojalle ja Jukan aiemmasta liitosta siunaantuneelle Veeralle, hän haluaa olla hellä ja rakastava isä. Raittiit ja terveet elämäntavat lujittavat onnea.

Perhe on mulle paikka, missä voin jakaa tunteita, saan vastauksia kysymyksiin ja ilon aiheita päiviin” .

”Käpylän Pyöveli” Jukka järvinen on voittanut useita Suomen mestaruuksia nyrkkeilyssä.

Via Dolorosan jälkeen kohti sisäistä rauhaa

1998 mulla oli ollu kostea ilta. Aamulla pysähdyin peilin ääreen, katsoin itseäni, ja näin oman elämäni filminä läpi. Siinä filmissä näkyi ilon hetket ja surun ajat. Silloin Jumala puhutteli minua, tunsin Hänen läsnäolon ja isoäitini minulle lapsena näyttämä usko tuli osaksi mun elämää. Päihteet jäi, usko tuli tilalle.”, kaksikymmentä vuotta raittiina ollut Jukka Järvinen kertoo.

”Perhe on mulle paikka, missä voin jakaa tunteita” , sanoo Jukka Järvinen.

Hän uskoo, että omilla teoilla ja esimerkillä voi tuoda Jumalan lähemmäksi kaikkia ympärillä olevia ihmisiä.

Omat kokemukset ja henkilökohtainen usko ovat ajaneet Jukan toteuttamaan lähimmäisenrakkautta. Kymmenen vuoden työ Vieraskodissa ja nyt pari kesää sijaisena VVA:lla sijaisena on vahvistanut hänen käsitystään meidän keskellämme elävien ihmisten inhimillisestä hädästä, kun ei ole ole omaa kotia eikä mahdollisuuksia hallita omaa elämää.

Syrjäytyminen elämänkaaressa maksaa noin miljoona euroa haittoineen” Jukka kertoo ja jatkaa että siihen tultava muutos.

Hän on startannut omaa Vastaisku syrjäytymiselle -projektia, jossa on tavoitteena lähiaikoina avata uusi asumisyksikkö kodittomille.

Kodista kaikki lähtee, sieltä on tavoite päästä takaisin kiinni yhteiskuntaan, sen pitäisi olla kaikkien päättäjienkin tavoite syrjäytyneiden asioista ja tuesta päätettäessä” .

Vastaisku syrjäytymiselle -projektille on odotettavissa rahoituspäätös joulukuussa, jonka jälkeen toiminnan saa toden teolla käyntiin.

VVA:n tiloissa Jukka tunnetaan. Siellä häntä pidetään luotettavana herrasmiehenä, joka ymmärtää ihmisten ongelmat ja huolet ja on aina valmis auttamaan. Jukan kommunikointi asumisyksikön asukkaiden kanssa on koskettavan välitöntä VVA:n olohuoneessa. Hän herkistyy kohdatessaan ihmisiä, jotka kärsivät tahtomattaan, ovat nälissään tai elävät muuten köyhyydessä. Jukka aikoo hakea tulevana keväänä eduskuntaan, jossa on mahdollisuudet saada myös järjestelmä auttamaan paremmin hädänalaisia. Toivottavasti hänen tekemä arvokas työ kodittomien ja muiden auttamiseksi voi jatkua.

Lauri Pajula