Mitä jouluvalot merkitsevät ihmisille? THL:n tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan valot pimeyden keskellä piristävät, lohduttavat ja antavat toivoa siitä, ettemme ole yksin pimeässä.

Niemisen kotoa löytyyvät iso valkoinen joulutähti, kynttelikkö, valaistu joulukuusi, jouluvalot parvekkeella sekä sydämenmuotoinen valo ikkunassa. Osa on äidiltä peritty

Kaupunkien keskustat ja muut julkiset rakennukset ovat peittyneet jouluvaloihin. Sen lisäksi myös yksittäiset ihmiset ovat panostaneet omien kotiensa koristeluun. Ikkunoissa loistavat joulutähdet, ja parvekkeet on kääritty valonauhoihin. 

Yksi koristelijoista on 20-vuotias opiskelija Jenna Nieminen

Hänen mielestään jouluvalot kuuluvat osaksi talven pimeyttä. Hän saa iloa sekä valojen laittamisesta että niiden tuomasta valosta. 

“Ne symboloivat lähestyvää joulunaikaa. Kun jouluvaloja alkaa ilmestymään naapureiden ikkunoihin, se on merkki syksyn kaaoksen ja masennuksen loppumisesta”, hän sanoo.

Vaikuttavatko jouluvalot ihmisten hyvinvointiin?

THL:n tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan jouluvalojen vaikutuksista ei ole tehty tutkimusta. Ainakaan hän ei ole itse sellaiseen törmännyt.

“Jouluvalot ovat valaisuteholtaan niin heikkoja, etteivät ne vaikuta vireystilaan tai muuhun elimistön toimintaan,” valoon ja kaamosmasennukseen perehtynyt tutkimusprofessori kertoo. 

Vaikka jouluvalojen teho ei riitä kaamosmasennusta vastaan, niiden vaikutus näkyy  psykologisella tasolla. Jouluvalot ovat ihmisten mielissä myönteisiä, siksi niitä ostetaan ja laitetaan esille. 

“Monet tuntuvat kaipaavaan jonkinlaista valoa lähistölleen”, kommentoi THL:n tutkimusprofessori. 

Jouluvalot ovat ennen kaikkea tunnelmantekijä. Ne herättävät ihmisissä erilaisia tunteita. Mitä ihminen kokee, kun katsoo jouluvaloa?

“Hän näkee valoa tuolla pimeyden keskellä, mikä hetkellisesti saattaa piristää, lohduttaa ja antaa toivoa siitä, että ei olla yksin täällä pimeässä,” Timo Partonen kuvailee.

Jenna Nieminen kuvailee itseään jouluhipiksi. Jouluhipin määritelmä on hänen mukaansa sata jouluintoilijaa yhdessä ihmisessä.

Perinteinen valomerkki joulusta

Jo pienestä pitäen Jenna Nieminen on pitänyt jouluvaloista. Hänen perheellään on monia perinteitä, joihin jouluvalot kuuluvat. Yksi niistä on ajelu jouluvalotalolle jouluaattoiltana.  Jouluvalotalo on amerikkalaistyylisesti koristeltu omakotitalo Janakkalassa. Moni lähiseudulla asuva käy ihastelemassa talon koristeita. 

“Yleensä, kun ajamme talon ohi, tiellä on meidän lisäksemme ainakin kolme tai neljä muutakin autoa pysäköitynä”, hän kertoo. 

Jouluvalot eivät ole pelkästään valo pimeydessä, vaan ne viestivät ihmisille juhlakaudesta arjen keskelle.

“Jouluvalot merkitsevät, että joulu on lähestymässä. Se on tietty hetki vuodesta, jolloin on perinteisesti juhlittu, kuka mitenkin,” tutkimusprofessori Partonen sanoo. 

Joulunaika merkitsee ihmisille eri asioita. Useimmiten se kuitenkin viittaa johonkin mukavaan. Arkisen elämän keskelle mahtuva juhlakausi on eräänlainen lepotauko, joka herättää monessa helpotuksen ja lohdutuksen tunteen.

Miltä näyttäisi talvi ilman jouluvaloja?

“Jos jouluvaloja ei olisi, niin voisihan tämä aika vuodesta olla ankeampaa”, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen pohtii ja jatkaa:

“Tietysti kaupungeissa olisi kaikki muut valot, mutta niinhän ne ovat joka päivä. Jouluvalot tuovat ylimääräisen vivahteen valomaisemaan.”

Jenna Niemisen mielestä olisi hirveää, jos talven pimeys vietettäisiin ilman jouluvaloja.

“En voisi edes kuvitella sellaista tilannetta. Toivottavasti niin ei ikinä tapahdu,” hän sanoo vakavasti.

Jouluvaloja löytyy jokaisen mieltymykseen. On lämmintä ja kylmää sävyä, värillisiä ja vilkkuvia.