Jouluperinteitä on monenlaisia, kuten esimerkiksi kuusen koristeleminen, jouluateria, pipareiden tai torttujen leipominen ja joulukirkossa käyminen. Millaisia perinteitä sinulla on?

Koronan vuoksi tänä jouluna ylimääräistä paikkakunnalta toiselle matkustamista suositellaan vältettävän. Monella sukulaiset tai muut läheiset saattavat asua toisella paikkakunnalla ja poikkeuksellisten aikojen vuoksi kaikilla ei välttämättä ole tänä jouluna mahdollisuutta päästä viettämään yhteistä perinteistä joulua. Tiedossa saattaa olla joulu kaukana rakkaista tai jopa joulu yksin.

Vuosi 2020 on kaikessa kokonaisuudessaan ollut poikkeuksellinen ja myös joulun vietto tapahtuu koronan ehdoilla. Joulu on perinteisesti perhejuhla, joka korostaa yhteisöllisyyttä. Monille joulusta erityisen tekeekin läheisten läsnäolo, rakkaus ja lämpö. Pyhien korostaessa yhdessäoloa saattavat pandemiasta aiheutuvat muutokset tuntua ahdistavilta. Miten joulu voisi tuntua joululta, jos on erossa läheisistään? 

Yksin vietetty joulu ei tarkoita missään tapauksessa sitä, että joulu olisi pilalla. Osa ihmisistä viettää joulun yksin jopa mieluummin. Tähän artikkeliin on koottu tämän joulun mahdolliset skenaariot ja tilanteet, sekä olosuhteisiin sopivat vinkit ja vaihtoehdot. 

Tämä vuosi ja tämä joulu tulevat jäämään historiaan sekä jokaisen muistiin. Monista perinteistä on jouduttu luopumaan. Moniin epämiellyttäviinkin uudistuksiin on jouduttu sopeutumaan. Kaikki tämä on opettanut meille kuitenkin myös uutta, luonut mahdollisuuksia ja saanut meidät arvostamaan enemmän ennen itsestäänselvyyksinä pidettyjä asioita. Myös uudenlainen joulu tulee sisältämään paljon hyvää ja opettamaan rutkasti. Muistetaan nauttia joulun taiasta kaikista uudistuksista ja poikkeuksellisuudestaan huolimatta.  

Digitalisaation ansiosta voit viettää joulua läheistesi kanssa etänä

Jos et pääse rakkaittesi luokse jouluksi, vaikka haluaisit, niin ei hätää. Digitalisaatio on mahdollistanut sen, että voit viettää aikaa läheistesi kanssa virtuaalisesti reaaliaikaan esimerkiksi videopuheluiden välityksellä. Ehdota tapaamista verkkoon ja sovi sukulaistesi kanssa jokin kellonaika, jolloin voisitte yhdessä vaihtaa joulukuulumisia tai vaikkapa kokoontua yhteen joulupöydän äärelle virtuaalisesti. 

Videopuhelun toteuttaminen saattaa olla hankalampaa vanhemman väen, kuten esimerkiksi isovanhempien kanssa. Tällaisessa tapauksessa voit esimerkiksi koettaa opettaa videopuhelun aakkosia etukäteen, mikäli toisella osapuolella on käytössään puhelin, josta löytyy mahdollisuus videopuheluihin. Jos videopuhelu on mahdoton ajatus, voit aina soittaa tavallisen puhelun. 

Vinkkejä etäjoulun yhteisiin hetkiin läheisten kanssa:

 • Sopikaa etukäteen aika, jolloin saisit soittaa puhelimitse jouluterveiset joko videolla tai ilman. Etukäteen sovitulla ajalla mahdollistat sen, että pääsette rupattelemaan ilman kiirettä. 
 • Syökää yhdessä etänä jouluruoka videopuhelun välityksellä. Näin voit olla mukana joulutunnelmoinnissa, vaikka et pääsisi paikan päälle. 
 • Jos jouluateria tuntuu liian pyhältä videopuhelulle, kokoontukaa soittelemaan vaikkapa etäglögien äärelle.
 • Jos lautapelit ovat tavallisesti toimineet yhteisenä tekemisenä, pelatkaa jotain yhdessä virtuaalisesti. Netti on pullollaan eri vaihtoehtoja joista esimerkkeinä, joulunen tietovisa Kahoot sekä piirrä ja arvaa -peli Skribbl.io (https://skribbl.io).

Etäjoulun lisäksi muita vaihtoehtoja on useita, vain mielikuvituksesi on rajana

Joulua pidetään perhejuhlana, mutta miksi sitä ei voisi viettää myös ystävien kanssa? Jos yhteinen joulu perheen kanssa ei syystä tai toisesta onnistu, kannattaa pitää vaihtoehtona mielessä myös joulu ystävien kanssa. Yhdistäkää ystävien kesken voimanne ja sopikaa paikka, missä viettäisitte joulua yhdessä. Keskustelkaa siitä, mitä kukakin joululta toivoisi ja järjestäkää yhdessä unelmienne joulu.

Lisäksi yksi potentiaalinen vaihtoehto on joulun viettäminen kaksi kertaa. Tämä vaihtoehto takaa tuplasti jouluruokaa, tuplasti jouluelokuvia, kaiken kaikkiaan triplasti joulua. Jos et pääse viettämään joulua läheisesi luo virallisina päivinä, sovi uusi päivämäärä. Näin voit viettää juhlapyhää jouluna ja uudelleen vielä myöhemmin, kunhan koronakriisi hieman tästä hellittää ja olisi enemmän suotavaa mennä tapaamaan esimerkiksi vanhempia sukulaisia. Joulusta tekee joulun niin moni muukin asia, kuin vain päivämäärä, joten on taattua, että joulumielen saa viritettyä ilmoille myös myöhemminkin. 

Joulun vietto omassa seurassa

Tie rentouttavaan ja kaikkien aikojen jouluun on se, että teet olosi mukavaksi koko päivän. Kaikkien aikojen joulu onnistuu yhtä hyvin yhdessä tai yksin omassa seurassa.

Yksin vietetty joulu avaa mahdollisuuden rentouttavaan itsetutkiskelun ja omasta seurasta nauttimisen päivään. Saat viettää päivän juuri niin kuin haluat ilman, että täytyisi ottaa suorituspaineita monen hengen juhla-ateriasta tai mistään muustakaan jouluhössötyksistä. Ainoat jouluun kohdistuvat odotukset ovat sinulla itselläsi. Voit viettää joulun joko perinteisesti pitkän kaavan mukaan eli aloittamalla aamun joulupuurolla ja päättämällä sen mitä maukkaimpaan jouluateriaan, tai viettää minimalistisen joulun eli pitää joulujuhlallisuudet pienempänä ja virittäytyä tunnelmaan eri tavoin. Kaikki valta on vain ja ainoastaan sinulla.

Avain mielekkääseen yksin vietettyyn jouluun on se, että muistaa, ettei aina tarvitse ympärilleen muita pitääkseen hauskaa. Voit viettää elämäsi parasta aikaa myös nautiskelen pelkästään omasta seurastasi. Yksin voi tehdä yllättävän paljon. Lisäksi yksin oleminen voi olla erittäin nautinnollista, kunhan sille antaa vain mahdollisuuden.

Vinkkejä rentouttavaan jouluun omassa seurassa:

 • Keitä itsellesi joulupuuro ja sujauta sekaan yksi manteli. Nauti siitä, että kerrankin voit olla kilpailematta siitä, kuka mantelin saisi. 
 • Kuuntele suosikkijoululaulujasi. Nyt saat kuunnella juuri niitä, mitä itse haluat. Lisäksi voit laulaa mukana oman tahtosi mukaan kurkku suorana vireessä tai epävireisesti ilman, että täytyisi kuunnella kenenkään mainitsevan lauluäänestäsi.
 • Katso jouluelokuva. Televisiosta on nähtävillä läpi joulun niin sarjoja, leffoja kuin konserttejakin. Konserttivinkkinä esimerkiksi Nelosella HelsinkiMission Joulun tähdet ja Rajaton -kynttiläkonsertti jouluaattona klo 16. 
 • Kokkaa itsellesi maistuva jouluateria. 
 • Sauno.
 • Hommaa itsellesi jokin lahja, paketoi se, avaa ja ylläty jouluaattona.
 • Pyhitä päivä juuri sellaisille asioille, joista sinä nautit. 
 • Hemmottele itseäsi.
 • Nauti omasta seurastasi. 
 • Jos jutututtaa, käänny jouluaattona Karin ja Heikin jouluglögittelyiden puoleen: (https://www.helsinginseurakunnat.fi/paavalinseurakunta/tapahtumat/karinjaheikinjouluglogit-liityseuraan).

Jos ahdistaa, muista, että et ole yksin

Jos kaikesta huolimatta yksin vietetty joulu tai koronan aiheuttamat muutokset pyhissä tuntuvat ahdistavalta, muista, että sinun ei tarvitse olla tunteidesi kanssa yksin. Useat eri järjestöt päivystävät myös joulupyhien aikana ja ovat käytettävissä juuri sinua varten.

Esimerkiksi Mielenterveyden keskusliiton palvelut ovat avoinna myös jouluna. 

Neuvontapuhelin 0203 91920 ja maksuton vertaistukipuhelin 0800 177 599 palvelevat joka arkipäivä, myös joulun välipäivinä klo 10-15. Valoa-chatin ammattilaiset ja vertaiset palvelevat arkisin klo 12-18 ww.mtkl.fi, poikkeuksena 23.12. ja 31.12, jolloin chat on avoinna klo 12-15 ja silloin chatissa palvelevat vain ammattilaiset.

(Artikkelikuva: Pexels: Dana Tentis)